İki ülke arasında savaş sinyali! Tarihi anlaşmayı askıya aldılar

2 dk okuma
İki ülke arasında savaş sinyali! Tarihi anlaşmayı askıya aldılar

Hızlı Özet

Hindistan'ın Cammu Keşmir'deki kanlı terör saldırılarını gerekçe göstererek 1960 tarihli İndus Suları Anlaşması'nı tek taraflı askıya alması ve "Pakistan'a tek bir damla su akmayacak" çıkışının ardından İslamabad yönetimi, su akışını engellemeye yönelik herhangi bir girişimin ciddi askeri sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.

Hindistan'ın Cammu Keşmir'deki kanlı terör saldırılarını gerekçe göstererek 1960 tarihli İndus Suları Anlaşması'nı tek taraflı askıya alması ve "Pakistan'a tek bir damla su akmayacak" çıkışının ardından İslamabad yönetimi, su akışını engellemeye yönelik herhangi bir girişimin ciddi askeri sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.

Keşmir nedeniyle onlarca yıldır karşı karşıya gelen Hindistan ve Pakistan, şimdi de su kaynakları üzerinden tehlikeli bir gerilimin içine sürükleniyor.

Pakistan, Hindistan'ın 1960 tarihli İndus Suları Anlaşması kapsamında belirlenen su akışını kısıtlama ya da durdurmaya yönelik adımlarının bölgesel istikrarı ciddi şekilde tehlikeye atacağını belirterek, bunun "son derece ciddi ve geri dönüşü olmayan askeri sonuçlar doğurabilecek bir eylem" olarak değerlendirileceği uyarısında bulundu.

Nükleer güce sahip iki ülke arasında savaş sinyali! Tarihi anlaşmayı askıya aldılarBaşlık Resmi

Nükleer güce sahip iki ülke arasında savaş sinyali! Tarihi anlaşmayı askıya aldılar

"TEK BİR DAMLA SU BİLE AKMAYACAK" RESTİYLE ASKIYA ALINDI

İki ülke arasındaki fitili ateşleyen ilk kıvılcım, Hindistan Su Bakanı CR Patil’in doğrudan Pakistan’ın varlığını hedef alan asimetrik açıklamaları oldu. Bakan Patil, Hindistan hükümetinin gelecek yıllarda Pakistan topraklarına "tek bir damla su bile" akmamasını sağlamak amacıyla devasa baraj ve altyapı projeleri üzerinde çalıştığını aktardı.

Tarihi arka planda Hindistan 1960'ta imzalanan İndus Suları Anlaşması kapsamında Sutlej, Beas ve Ravi nehirlerinin sularını kullanma hakkını elinde bulundururken Pakistan ise İndus, Jhelum ve Chenab nehirlerinin sularını kontrol etme hakkına sahip. Ancak anlaşma, 22 Nisan'da Hindistan idaresindeki Cammu Keşmir'in Pahalgam bölgesinde düzenlenen ve 26 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının ardından Yeni Delhi tarafından tek taraflı olarak askıya alınmıştı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi hükümeti, saldırıyı düzenleyen militanların doğrudan Pakistan ana karasından sızdığını iddia ederek suyu bir jeopolitik kitle imha silahı olarak masaya sürdü.

PAKİSTAN: BM ŞARTI ÇERÇEVESİNDE HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALACAĞIZ

Hindistan’ın sınır tanımaz restine karşılık İslamabad’da kameraların karşısına geçen Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tahir Hüseyin Andrabi, Yeni Delhi yönetimini uyardı.

Su akışını kısıtlamaya yönelik her türlü hamlenin Güney Asya ve ötesindeki barışı tamamen tasfiye edecek "son derece sorumsuz bir eylem" olduğunu belirten Andrabi şunları kaydetti:

"Pakistan'ın su kaynaklarına ilişkin uluslararası hak ve çıkarları hiçbir surette tartışmaya açık değildir. Bu hakları, Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'na uygun uluslararası hukuk çerçevesinde mevcut tüm diplomatik, hukuki, siyasi, ekonomik ve diğer askeri tedbirler yoluyla kararlılıkla savunacağız. Pakistan için hayati önem taşıyan, can damarımız olan suyu kasten kesmeye yönelik herhangi bir girişim, son derece ciddi ve geniş kapsamlı sonuçları olan fiili bir savaş ilanı teşkil edecektir."

Bu haber 13704 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Netanyahu'ya darbe! İsrail basını 'bizi öldürüyor' diye isyan etti
Dünya

Netanyahu'ya darbe! İsrail basını 'bizi öldürüyor' diye isyan etti

Lübnan politikalarının ülkeyi stratejik bir çıkmaza sürüklediğini yazarken, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance de Netanyahu'nun İran konusunda "bazı konularda yanıldığını" dile getirdi.

Habervitrini10232 Görüntüleme
Trump tehdit etti, İran’dan piyasaları çökertecek cevap geldi!
Dünya

Trump tehdit etti, İran’dan piyasaları çökertecek cevap geldi!

Hafta sonundan bu yana çatışmalarla sarsılan ABD-İran hattında gerilim zirve yaptı. ABD Başkanı Trump’ın Hark Adası ve petrol tesislerini kontrol altına alma tehdidine cevap veren İran Meclis Başkanı Kalibaf, "Yanlış stratejiler tüm dengeleri altüst edecek, piyasaları çökertecek. Farklı bir İran göreceksiniz" uyarısında bulundu.

Habervitrini10968 Görüntüleme
Terör örgütü 6 ton altının peşine düştü! Çarpıcı iddialar
Dünya

Terör örgütü 6 ton altının peşine düştü! Çarpıcı iddialar

İsviçre bankalarında mahsur kalan 6 ton altının arkasından uluslararası terör pazarlığı çıktı. İş insanı Sait Ali Bayrak, 2022 yılında Boko Haram terör örgütünün kendilerine ulaşarak dosyayı almak için 50 milyon dolar teklif ettiğini açıkladı. Teklifi reddeden Bayrak, İsviçre bankalarının kirliliklerini gizlemek için kendisini suça bulaştırmaya çalıştığını iddia etti.

Habervitrini12176 Görüntüleme
İsrail Ramat David hava üssünün vurulduğunu açıkladı
Dünya
#İran#Operation Roaring Lion#missiles

İsrail Ramat David hava üssünün vurulduğunu açıkladı

Ordu, Jerusalem Post'a yaptığı açıklamada, herhangi bir yaralanma olmadığını ve uçuş operasyonlarını etkileyen yapılarda hasar meydana gelmediğini söyledi.

Habervitrini10798 Görüntüleme