İsrail istihbaratı : Trump topal ördek olacak

2 dk okuma
İsrail istihbaratı : Trump topal ördek olacak

Hızlı Özet

Tomer, "Amerikalılar füze programına değinmiyorlar ve rejim değişikliği konusundan tamamen geri çekilmiş gibi görünüyorlar; geriye de Amerikalılar ve İranlıların nükleer proje konusunda üzerinde anlaşacakları asgari düzey kalıyor" şeklinde bir gözlemde bulundu.

İsrail istihbarat yetkilisi: Trump "topal ördek" durumuna düşebilir.

Eski İsrail Mossad yetkilisi Haim Tomer, Tahran ve Washington arasındaki diplomatik temaslar ve aralarında varılacak bir anlaşmanın "İsrail çıkarlarını" dikkate alıp almayacağı konusunda endişelerini dile getirdi.

"103fm" radyosunda konuşan Haim Tomer şunları söyledi: "Ben deneyimli bir istihbarat subayıyım ve değerlendirmelerimde temkinli olacağım. Soru şu: İsrail ne istiyor? Bu cevaplanabilir bir soru. İsrail'in uyması gereken belirli bir sınır var ve benim tahminimce bu Amerikan planına dahil değil ve bu İsrail'deki kamuoyuna söylenmedi."

Tomer, "Amerikalılar füze programına değinmiyorlar ve rejim değişikliği konusundan tamamen geri çekilmiş gibi görünüyorlar; geriye de Amerikalılar ve İranlıların nükleer proje konusunda üzerinde anlaşacakları asgari düzey kalıyor" şeklinde bir gözlemde bulundu.

Eski Mossad yetkilisi sözlerine şöyle devam etti: "Şu anda, nihai analizde, bir tür çıkmazda olduğumuz görünüyor. Müzakereler var ve ABD Başkanı Donald Trump her hafta İran'la tarihi bir anlaşmaya bir saniye içinde varılacağını duyuruyor; ayrıca İran ve Amerika Birleşik Devletleri arasında Pakistanlılar aracılığıyla dolaştırılan on maddelik bir belge de var - içinde ne var? Bilmiyorum ve İsrail'in de içinde ne olduğunu bildiğini sanmıyorum."

Endişe verici değerlendirmesine şöyle devam etti: "Amerika Birleşik Devletleri'nin Hürmüz Boğazı meselesine iyi bir çözümü yok ve İranlılar oradan geçen her gemiye transit vergisi uygulama taleplerinde ısrar ediyorlar. Trump geri adım atmanın yollarını arıyor, İranlılar ise ayaklarını yere sağlam basıyor ve pozisyonlarından geri adım atmıyorlar. Liderlikleri içinde, farklı gruplar arasında en sert tutumu kimin sergilediği konusunda bir rekabet var. Trump'ın merkezî olarak yönettiği bir Amerika Birleşik Devletleri'nden ve bölünmüş, parçalanmış ve çok büyük baskı altında olan bir İran liderliğinden bahsediyoruz."

Tomer'e göre: "Trump'ın ne istediğini değerlendirmekte zorlanıyorum. Sanırım Kasım ayındaki ara seçimlere odaklanmış durumda; bu seçimler onu sınırlı performans kapasitesine sahip, 'topal ördek' (işlevsiz) bir başkana dönüştürebilir. Pusulasını oraya çevirmiş durumda ve Amerikan kamuoyunda her türlü 'oyun' oynuyor. Şu anda durum onun için iyi görünmüyor."

Şöyle sordu: "Eğer bugün aktif bir istihbarat subayı olsaydım, dikkatimi İranlılar ve Amerikalılar arasında, eğer varsa, ortaya çıkabilecek herhangi bir uzlaşmayı anlamaya yoğunlaştırırdım. Ama eğer bir uzlaşma olmazsa, İsrail ne yapacak?"

"İsrail böyle bir duruma düşerse ne yapmalı?" sorusuna ilişkin olarak eski Mossad yetkilisi şunları söyledi: "Eğer İran sorununun da çözülmeme olasılığı varsa, stratejik soru burada başlıyor. Çözüm sürekli bir savaş mı? Benjamin Netanyahu liderliğindeki İsrail hükümeti tarafından yürütülen ve İsrail'den hem yaralı ve ölüler hem de diğer önemli konularda ağır bedeller alan üç açık cepheli bir savaş mı, yoksa cepheleri nasıl kapatacağımızı düşünmeye mi başlamalıyız?"

Kaynak: "Maariv"



Bu haber 12317 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hizbullah 9 İsrail askerini fiberoptik dronla vurdu
Gündem

Hizbullah 9 İsrail askerini fiberoptik dronla vurdu

Lübnan Hizbullahı, İsrail ordusuna karşı yakın zamanda gerçekleştirdiği askeri operasyonlara ait görüntüleri yayınladı. Operasyonlarda bir Demir Kubbe platformu ve mürettebatı, bir askeri üs ve bir Merkava tankı hedef alındı.

Habervitrini13358 Görüntüleme
Bülent Arınç'a MHP'den sert sözler: "Siyaset fosili, FETÖ kuryesi"
Gündem

Bülent Arınç'a MHP'den sert sözler: "Siyaset fosili, FETÖ kuryesi"

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Bahçeli’nin terör örgütü lideri Öcalan’ın statüsüne ilişkin çıkışına gönderme yapan Bülent Arınç’a sert sözlerle yüklendi. Arınç’ı “siyaset fosili” olarak niteleyen Yalçın, eski TBMM Başkanı’nın FETÖ’ye “kuryelik ve aracılık” yaptığını öne sürdü. Yalçın "Baltayı taşa vurmakla kalmıyor, kendi ayağına kurşun sıkıyor. Kim bilir, belki de bazı hamlelerin yerini yapıyor" dedi.

Habervitrini12906 Görüntüleme
Burcu Köksal'dan Özgür Özel hakkında sert sözler: Benim burnumdan getirdi
Gündem

Burcu Köksal'dan Özgür Özel hakkında sert sözler: Benim burnumdan getirdi

CHP’den ayrılarak AK Parti’ye katılacağını açıklayan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, Özgür Özel’e yönelik çok sert iddialarda bulundu. Köksal, “Kılıçdaroğlu’na oy verdiğimi unutamadı” derken, tehdit edildiğini öne sürdü ve aday gösterilme süreci için ise “Benden kurtulmak istediler” ifadelerini kullandı.

Habervitrini9264 Görüntüleme
AK Parti'ye geçecek deniliyordu! CHP'den Burcu Köksal hamlesi
Gündem

AK Parti'ye geçecek deniliyordu! CHP'den Burcu Köksal hamlesi

AK Parti'ye geçeceği öne sürülen Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, CHP MYK tarafından kesin ihraç istemiyle tedbirli olarak disipline sevk edildi.

Habervitrini12278 Görüntüleme