KAAN için kritik eşik aşıldı! ABD Kongresi'nde süreç tamam

3 dk okuma
KAAN için kritik eşik aşıldı! ABD Kongresi'nde süreç tamam

Hızlı Özet

Türkiye'nin milli muharip uçağı KAAN'da kullanılacak F110 motorlarının satışına ilişkin ABD yönetiminin Kongre'ye yaptığı bildirim sürecinde kritik aşama tamamlandı. Kongre'nin 15 günlük inceleme süresinde satışın engellenmesine yönelik bir karar alınmadığı için satış süreci devam edecek.

Türkiye'nin milli muharip uçağı KAAN'da kullanılacak F110 motorlarının satışına ilişkin ABD yönetiminin Kongre'ye yaptığı bildirim sürecinde kritik aşama tamamlandı. Kongre'nin 15 günlük inceleme süresinde satışın engellenmesine yönelik bir karar alınmadığı için satış süreci devam edecek.

ABD Dışişleri Bakanlığının 24 Haziran 2026'da Kongre'ye resmi bildirimde bulunduğu yabancı askeri satışa ilişkin, NATO müttefiki ülkelere uygulanan 15 günlük inceleme süresi içinde satışın durdurulması amacıyla bazı temsilciler Kongre'ye ortak bir karar tasarısı sundu.

İTİRAZ BİLDİRMEDİLER

Temsilciler Meclisi ile Senato'ya 9 Kongre üyesinin imzasıyla sunulan bu ortak karar tasarısında, ABD yönetiminin Türkiye'ye yapmayı planladığı belirli savunma malzemesi ve hizmetlerinin satışının engellenmesi talep edildi.

Ancak Kongre üyeleri tarafından sunulan söz konusu ortak karar tasarısı, inceleme süresi içinde Temsilciler Meclisi veya Senato gündemine alınmadı. Böylece 9 Temmuz itibarıyla 15 günlük inceleme süresi tamamlanırken, Türkiye'ye F110 motorlarının satış süreci Kongre'de herhangi bir engelle karşılaşmadan ilerlemeye devam edecek.

Türkiyenin gururu KAAN için kritik eşik aşıldı! ABD Kongresinde süreç tamamBaşlık Resmi

KAAN'DA KULLANILACAK MOTORLARI DA İÇERİYOR

Söz konusu satış bildirimi, KAAN savaş uçağında kullanılacak F110-GE-129E/F motorlarının entegrasyonu, montajı, dış modifikasyonu, sertifikasyonu, test edilmesi ile buna ilişkin savunma hizmetleri ve teknik veri paylaşımını kapsıyor.

SATIŞA KARŞI ÇIKANLAR TANIDIK İSİMLER!

Ortak karar tasarısını Demokrat Parti Nevada Temsilcisi Dina Titus sundu. Tasarıya Demokrat Partili 8 Kongre üyesi daha destek verdi. Tasarıya imza atan Demokrat üyeler arasında, Türkiye'ye yönelik savunma satışlarına daha önce de itiraz eden isimler öne çıkıyor.

Türkiyenin gururu KAAN için kritik eşik aşıldı! ABD Kongresinde süreç tamamBaşlık Resmi

Temsilciler Meclisi üyeleri Brad Sherman, Dina Titus, Chris Pappas ve Jim McGovern, geçmişte Türkiye'ye yönelik F-16 satış süreci dahil olmak üzere çeşitli savunma ihracatlarına karşı çıkmıştı.

Diğer imzacılar arasında yer alan Jim Costa, Josh Gottheimer, Mike Quigley ve George Latimer ise özellikle Ermeni, Yunan ve İsrail diasporalarının etkili olduğu seçmen bölgelerini temsil ediyor. Bu isimler, Türkiye'ye yönelik savunma satışlarının Kongre'de zaman zaman tartışma konusu haline gelmesinde etkili olan gruplar arasında yer alıyor.

NE OLMUŞTU?

ABD'de yabancı ülkelere yönelik büyük çaplı silah satışları, Dışişleri Bakanlığının Kongre'ye resmi bildirimde bulunmasının ardından belirli bir inceleme sürecine tabi tutuluyor. NATO müttefiklerine yapılacak satışlarda bu süre 15 gün olarak uygulanıyor.

Türkiyenin gururu KAAN için kritik eşik aşıldı! ABD Kongresinde süreç tamamBaşlık Resmi

Bu süre içinde Kongre üyeleri, satışın durdurulması amacıyla ortak karar tasarısı sunabiliyor. Ancak böyle bir tasarının satışı engelleyebilmesi için önce Temsilciler Meclisi ve Senato'da kabul edilmesi, ardından Başkan Donald Trump tarafından imzalanması gerekiyor.

Başkanın tasarıyı veto etmesi halinde ise Kongre'nin vetoyu aşabilmesi için Temsilciler Meclisi'nde üçte iki çoğunlukla en az 290, Senato'da ise 67 oy gerekiyor.

Türkiye'ye F110 motorlarının satışını engellemeyi amaçlayan ortak karar tasarısı ise inceleme süresi içinde Kongre gündemine alınmadığı için herhangi bir yasama süreci başlatılamadı. Böylece 15 günlük inceleme süresinin tamamlanmasıyla, konu Temsilciler Meclisi veya Senato Genel Kurulu'nda ele alınmadan satış süreci Kongre engeline takılmadan devam edecek.

Bundan sonraki süreçte, F110 motorlarının tedarikine ilişkin teknik ve ticari görüşmeler ABD yönetimi, ilgili kurumlar ve üretici firma ile Türkiye'deki ilgili makamlar arasında devam edecek. Sürecin ilerleyen aşamalarında motorların teslimat takvimi, entegrasyon çalışmaları, test ve sertifikasyon faaliyetleri gibi teknik başlıkların ele alınması bekleniyor.

Bu haber 11114 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

NATO bitti Türk yemeği muhabbeti bitmedi
Gündem

NATO bitti Türk yemeği muhabbeti bitmedi

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin de aralarında olduğu 30'un üzerinde devlet ve hükümet başkanının katıldığı NATO Zirvesi'ne Türk mutfağı damgasını vurdu.

Habervitrini9474 Görüntüleme
Erdoğan : Savaşlar artık cephede yapılmıyor, iç cephemizi sağlam tutacağız
Gündem

Erdoğan : Savaşlar artık cephede yapılmıyor, iç cephemizi sağlam tutacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Devlet olarak, uluslararası güvenlik paradigmasının radikal bir dönüşüme uğradığı bu dönemde yeni sistemin kutupbaşlarından biri olma yolunda ilerliyoruz." ifadelerini kullandı.

Habervitrini10893 Görüntüleme
Avrupa Parlamentosu'nun skandal TSK kararına Ömer Çelik’ten tepki
Gündem

Avrupa Parlamentosu'nun skandal TSK kararına Ömer Çelik’ten tepki

Avrupa Parlamentosu'nun 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'na ilişkin kararını kınayan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik “Bu sözde karar kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik alçakça bir iftiradır, kökten reddediyoruz. Hiçbir hükmü yoktur” diyerek tepki gösterdi.

Habervitrini14495 Görüntüleme
Tanju Özcan: Kendimi sütten çıkmış ak kaşık gibi görüyorum
Gündem

Tanju Özcan: Kendimi sütten çıkmış ak kaşık gibi görüyorum

Bolu Belediyesi’ne yönelik “rüşvet” ve “irtikap” soruşturmasında tutuklanan ve görevden uzaklaştırılan Belediye Başkanı Tanju Özcan, kendini “Kendimi sütten çıkmış ak kaşık gibi görüyorum. Bu kadar masum olduğumu ben bile bilmiyordum, bir tane suçum yok” diyerek savundu. Cumhuriyet savcısı mütalaasında Özcan'ın tutukluluk halinin devamını talep etti.

Habervitrini12524 Görüntüleme