Kastamonu Pompeiopolis Antik Kenti'nde 105 metrekarelik zemin mozaikleri açığa çıkarıldı

3 dk okuma
Kastamonu Pompeiopolis Antik Kenti'nde 105 metrekarelik zemin mozaikleri açığa çıkarıldı

Hızlı Özet

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Pompeiopolis Antik Kenti'ndeki kazılarda yaklaşık 105 metrekarelik zemin mozaiklerini açığa çıkardıklarını ve Milattan Sonra (MS) 2. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen bir Eros başı bulduklarını bildirdi. | Anadolu Ajansı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kastamonu'nun Taşköprü ilçesindeki Pompeiopolis Antik Kenti'nde devam eden kazı, belgeleme ve konservasyon çalışmalarına ilişkin sosyal medyadan açıklamalarda bulundu.

Pompeiopolis'te Roma İmparatorluk Dönemi'nden Geç Antik Çağ'a uzanan yeni izlerin gün yüzüne çıkarıldığını belirten Bakan Ersoy, bazilikanın orta nefindeki çalışmalarda önemli buluntulara ulaşıldığını kaydetti.

Ersoy, "MS 4. yüzyıla tarihlenen, geometrik kompozisyonlardan oluşan ve oldukça iyi korunmuş yaklaşık 105 metrekarelik zemin mozaiklerini açığa çıkardık. Üstelik orta nefteki mozaik döşemesinin tamamı da henüz ortaya çıkarılmış değil. Kazılarımız sürüyor. 2026 yılı çalışmalarımızdan önemli bir buluntunun daha müjdesini verelim, MS 2. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenen bir Eros başı." ifadelerini kullandı.

Bazilikanın ilk inşa evresinin de MS 2. yüzyılın ikinci yarısına tarihlendiğini belirten Ersoy, kazı, belgeleme ve konservasyon çalışmalarıyla Pompeiopolis'in kentsel ve dini tarihini daha bütüncül biçimde ortaya koymayı sürdürdüklerini aktardı.

Bakan Ersoy, Bakanlık Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ekipleri başta olmak üzere kazı heyetine ve çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.

Bazilika Roma'dan Geç Antik Çağ'a uzanan dönüşümü ortaya koyuyor

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Paphlagonia Bölgesi'nin Roma İmparatorluk Dönemi'ndeki önemli merkezlerinden ve eyalet başkenti olan Pompeiopolis Antik Kenti'nde Bazilika kazılarına ilk kez 2025 yılında başlandı ve çalışmalar bu yıl da devam ediyor.

Kastamonu Pompeiopolis Antik Kenti'nde 105 metrekarelik zemin mozaikleri açığa çıkarıldı

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesindeki Pompeiopolis Antik Kenti'nde yürütülen kazılarda Milattan Sonra (MS) 4. yüzyıla tarihlenen yaklaşık 105 metrekarelik zemin mozaikleri açığa çıkarıldı.

Yapının mimari özellikleri, stratigrafik veriler ve kazılarda ele geçen buluntular birlikte değerlendirildiğinde Bazilika’nın ilk inşa evresinin MS 2. yüzyılın ikinci yarısına, yaklaşık MS 150-160 yıllarına tarihlendirilebileceği değerlendiriliyor.

Kastamonu Pompeiopolis Antik Kenti'nde 105 metrekarelik zemin mozaikleri açığa çıkarıldı

Yapının sonraki dönemlerde önemli bir mimari ve işlevsel dönüşüm geçirdiği belirtiliyor.

2026 yılı kazılarında yapının Pastoforion bölümünde bulunan Eros başı da MS 2. yüzyılın ikinci yarısına tarihleniyor. Buluntu, Pompeiopolis'in Roma İmparatorluk Dönemi’ndeki sanatsal ve kültürel ortamına ilişkin yeni veriler sunuyor.

Kastamonu Pompeiopolis Antik Kenti'nde 105 metrekarelik zemin mozaikleri açığa çıkarıldı

Pompeiopolis'in MS 5. yüzyılda piskoposluk merkezi niteliği kazanması, kentin Geç Antik Çağ'daki dini ve idari önemini ortaya koyuyor.

Bazilikadaki mimari düzenlemeler, bezemeler ve zemin mozaikleri de yapının sonraki evresinin kentin Hristiyanlaşma süreci ve piskoposluk merkezi olarak önem kazandığı dönemle ilişkili olduğunu gösteriyor.

105 metrekarelik mozaik alanı ortaya çıkarıldı

Antik kentteki 2026 yılı çalışmalarında ortaya çıkarılan mozaiklerin konservasyon çalışmaları tamamlanarak mevcut durumlarının korunmasına yönelik uygulamalar gerçekleştirildi.

Ancak orta nefteki mozaik döşemesinin tamamı henüz açığa çıkarılmadı. Mozaiklerin devamını ortaya çıkarmaya yönelik kazılar sürüyor.

Pompeiopolis Bazilikası'ndaki çalışmalar, yapının Roma İmparatorluk Dönemi'nden Geç Antik Çağ'a kadar geçirdiği mimari ve işlevsel dönüşümün daha ayrıntılı biçimde ortaya konulmasını sağlıyor.

İlk inşa evresine ilişkin veriler, Eros başı, Geç Antik Çağ'a ait mimari unsurlar ve zemin mozaikleri, Bazilika'nın Pompeiopolis'in kentsel ve dini tarihindeki yerinin anlaşılmasına katkı sunuyor.

Devam eden kazı ve konservasyon çalışmalarıyla yapının mimari planının ve farklı kullanım evrelerinin daha kapsamlı biçimde ortaya çıkarılması, mozaik döşemelerinin tamamının belgelenmesi ve korunması hedefleniyor.

#Spor#haber#Kültür Sanat#Son dakika#ekonomi#sinema#anadolu ajansı#fotoğraf#video#Politika
Kaynak:aa.com.tr
Bu haber 13792 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bakan Gürlek: Boşanma ve nafaka düzenlemesi ekim ayında hayata geçirilecek
Gündem

Bakan Gürlek: Boşanma ve nafaka düzenlemesi ekim ayında hayata geçirilecek

Adalet Bakanı Akın Gürlek Ankara 2 No'lu Barosu’nun Adli Yıl Açılış Programı’na katıldı ve gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Gürlek, Terörsüz Türkiye, iç cephe ve yargı sistemine dair önemli meselelere dikkat çekti. 

Habervitrini11027 Görüntüleme
Serhat Kılıç’ın sevgilisi savcılıkta ifade değiştirdi! Herşeyi itiraf etti
Gündem

Serhat Kılıç’ın sevgilisi savcılıkta ifade değiştirdi! Herşeyi itiraf etti

Kağıthane’deki evinde ölü bulunan oyuncu Serhat Kılıç’ın ölümüne ilişkin soruşturmada kız arkadaşı Özlem Esmergül’ün emniyet ve savcılık ifadeleri arasındaki farklılık dikkat çekti.

Habervitrini14925 Görüntüleme
Ahbap’a 5. dalga operasyon! Bakan Gürlek açıkladı: 20 ilde 53 kişi gözaltında
Gündem

Ahbap’a 5. dalga operasyon! Bakan Gürlek açıkladı: 20 ilde 53 kişi gözaltında

Soruşturma kapsamında İçişleri Bakanlığı müfettiş raporları, özel denetim raporları, dernek envanteri ve mali kayıtları, harcamalara ilişkin derneğin kurumsal irade beyanları, banka hareketleri ile itiraf içeren yeni ifadeler ve elde edilen diğer deliller mercek altına alındı.

Habervitrini9262 Görüntüleme
Eski mankenler kraliçesi Sibel Turnagöl şimdi oto sanayide lokanta işletiyor
Gündem

Eski mankenler kraliçesi Sibel Turnagöl şimdi oto sanayide lokanta işletiyor

Bir dönemin “Mankenler Kraliçesi” Sibel Turnagöl, yıllar önce bıraktığı ekranların ardından hayatında bambaşka bir sayfa açtı. Maslak Atatürk Oto Sanayi Sitesi’nde lokanta işleten Turnagöl, işletmesinin mutfağından servisine kadar birçok işiyle kendisi ilgileniyor. Katıldığı bir etkinlikte

Habervitrini14009 Görüntüleme