Kahire Üniversitesi Su Kaynakları Profesörü Dr. Nader Nour El-Din, Mısır'ın "El Niño" fenomeni nedeniyle bu yıl kıtlık yıllarından birini yaşayacağı ve bunun da Nil suyunun akışını etkileyeceği konusunda uyardı.

Nour El-Din, Pazar günü Facebook'ta yaptığı bir paylaşımda, sıcak rüzgarlara ve havanın kurumasına yol açan bu olayın, Etiyopya platosundaki yağış miktarında azalmaya neden olacağını ve bunun da Mısır'daki Nil Nehri'nin kolları olan Mavi Nil, Atbara ve Sobat nehirlerinin akışlarına yansıyacağını açıkladı.
Nil Nehri'nin 20 yıllık doğal bir döngüsü olduğunu, bunun 7 yıl bolluk, 7 yıl kıtlık ve 6 yıl ortalama akış şeklinde bölündüğünü, kıtlık yıllarının ardışık veya ayrı ayrı gelebileceğini ve 7 yıl üst üste kıtlığın tarihte sadece 3 kez tekrarlandığını sözlerine ekledi: Hazreti Yusuf (aleyhisselam) zamanında, Mustansiriyah kıtlığı sırasında ve merhum Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Hüsnü Mübarek'in 1981-1988 yılları arasındaki iktidarının başlangıcında.

Nour El-Din, Rönesans Barajı hakkındaki kamuoyundaki söylemdeki çelişkiyi eleştirdi; kimileri barajı Mısır için bir su rezervuarı olarak görürken, diğerleri tarımsal kuraklığın nedeni olarak görüyor ve bu depolama alanının Mısır için tehlikelerinin faydalarından daha büyük olduğunu vurguladı.
:max_bytes(150000):strip_icc()/GettyImages-96869652-f6700d0efa8c4efb8031043af8ccaf8e.jpg)
Sellerin yaşandığı yıllarda Mısır'ın Toshka savakını açarak çöle büyük miktarda su bıraktığını ve Yüksek Baraj'ın arkasındaki Nasır Gölü rezervuarının önceki "bol yıllar" sayesinde güven verici olduğunu ve bu yıl beklenen su akışındaki azalmayı önlemeye yardımcı olduğunu açıkladı.

Rönesans Barajı, seller ve kuraklık sorunlarıyla başa çıkarken "akıl ve bilimin" uygulanması çağrısında bulunan konuşmacı, Nil Nehri'nin doğal bir tarihsel döngüye sahip olduğunu ve Mısır'ın çeşitli su kaynaklarıyla bolluk ve kıtlık dönemlerini yönetmeye alışkın olduğunu vurguladı.

Şöyle devam etti: “Eğer bu su orada (Etiyopya'da) depolanmasaydı ve bize gelseydi, onunla ne yapardık ve nerede depolardık? Çünkü orada depolandığı 7 yıl boyunca, bolluk yılları yüzünden Toshka barajını açıp çöle büyük miktarlarda su saldık!”

Etiyopya'nın Rönesans Barajı'nda yaklaşık 74 milyar metreküp su depoladığını belirtmekte fayda var. Kahire, barajın yönetimindeki koordinasyon eksikliğinin ciddi krizlere yol açtığını belirterek, daha önce Sudan ve Mısır'da yaşanan selleri önlemek, kuraklık dönemlerini engellemek ve suyun aşağı havzadaki ülkelere akmasını önlemek için barajın yönetimini ve barajdan su depolama veya tahliye sürecini koordine etmek üzere Etiyopya ile bağlayıcı bir anlaşma kurulmasını talep ediyor.
Kaynak: RT




