Türkiye’nin ilk jet eğitim uçağı HÜRJET’in Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek ilk serisi, Büyük Zafer’in 104. yıl dönümünde ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, tarihi başarıyı sosyal medya hesabından duyurarak emeği geçenlere teşekkür etti.
Türkiye’nin savunma sanayindeki öncü projelerinden HÜRJET’te seri üretim sürecinin en kritik aşamalarından biri daha tamamlandı.
2017’de başlatılan proje kapsamında 25 Nisan 2023’te ilk kez gökyüzüyle buluşan ve prototip testlerinde süpersonik hıza ulaşan HÜRJET, bu kez Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edilecek ilk seri üretim uçağıyla havalandı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek ilk seri üretim HÜRJET, son montaj hattı faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından yer ve taksi testlerini başarıyla geçti.
İlk prototipin de eşlik ettiği uçuşta 18 dakika havada kalan yerli jet, ilk uçuşunu güvenli bir şekilde tamamladı.

HALUK GÖRGÜN’DEN "GÖK VATAN" MESAJI
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, gerçekleşen tarihi uçuşa ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
"HÜRJET’imizi Büyük Zafer’in 104. yıl dönümünde Gök Vatan’la buluşturduk. Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza teslim edilecek ilk HÜRJET, yer ve taksi testlerinin ardından ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. İstiklalimizi zafere taşıyan irade, bugün millî havacılığımızın kanatlarında yükselmeye devam edecek."

Görgün; Hava Kuvvetleri Komutanlığı, TUSAŞ personeli, mühendisler, teknisyenler ve projede emeği bulunan tüm paydaşlara teşekkür ederken, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle yâd ederek 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutladı.

İLK AŞAMADA 6 ADET HÜRJET ÜRETİLECEK
Prototip uçaklarla yürütülen test ve doğrulama faaliyetlerinin yanı sıra, teslimat konfigürasyonundaki HÜRJET’ler için üretim ve montaj çalışmaları planlandığı şekilde devam ediyor.

İlk aşamada 6 adet HÜRJET’in üretilmesi planlanırken, proje Türk mühendisliğinin havacılık alanındaki bağımsızlık ve küresel rekabet hedeflerine güçlü bir katkı sunmayı sürdürüyor.
İSPANYA BASININDA YANKI: "HAVA KUVVETLERİNİN GELECEĞİ İÇİN KRİTİK"
HÜRJET’in uluslararası alanda kazandığı ivme İspanyol basınında da geniş yankı uyandırdı. İspanyol gazeteleri ve savunma yayınlarında, uçağın özellikle eskiyen SF-5M Freedom Fighter jetlerinin yerini alacağı vurgulandı.
Yorumlarda, Hürjet’in sadece bir eğitim platformu olmadığı, hafif taarruz kabiliyeti sayesinde İspanyol Hava Kuvvetleri’nin operasyonel esnekliğini ciddi ölçüde artıracağı ifade edildi. İspanya’nın Hürjet’i tedarik eden ilk yabancı kullanıcı olması, iki ülke arasındaki savunma iş birliğinde yeni bir sayfa olarak değerlendirildi.

MEHMET DEMİROĞLU TAKVİMİ AÇIKLADI
İspanya ile imzalanan ihracat anlaşmasının bir NATO ülkesine yapılması bakımından tarihi bir başarı olduğuna vurgu yapan TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, HÜRJET’in iki prototip ile yaklaşık 550 saatlik test uçuşunu geride bıraktığını açıkladı. Test sürecinin yeni prototiplerle daha da hızlanacağını belirten Demiroğlu da geçtiğimiz günlerde şu bilgileri paylaştı:
"Şu anda 4 tane daha prototip yapıyoruz. Bunların ilk ikisi bu sene içerisinde, hatta haftalar mesafesinde yine KAAN gibi uçuşa başlıyor olacaklar. Ondan sonra 2 tane daha arkasından devam edecek. Toplam 6 tane HÜRJET'le yoğun bir test faaliyetini KAAN’la beraber vızır vızır, bir arı kovanı gibi önümüzdeki aylarda ve yılda yürütüyor olacağız. 2027 sonunda Türk Hava Kuvvetlerine, 2028'de İspanya Hava Kuvvetlerine teslimata başlama sözümüz var. Uçak gemimiz için geliştireceğimiz HÜRJET ise isterler farklı olduğu için bildiğimiz HÜRJET'ten bambaşka bir platform olacak."




