Orta Doğu bölgesindeki çocuklarda akut yetersiz beslenme oranlarına ilişkin verilerin sunulması bağlamında hazırlanan harita, çeşitli ülkelerdeki beslenme koşullarını karşılaştırmak için renkler ve istatistiksel veriler kullandı.
Ancak, sınırların çizilme yöntemi Lübnan'da eleştirilere yol açtı; zira bu yöntem Lübnan sınırlarında görsel bir değişikliğe neden oluyor ve Lübnan topraklarını İsrail toprakları içinde gösteriyor.

Bu yayın, haritanın ve ardındaki mesajın sonuçları hakkında geniş çaplı tartışmalara ve sorulara yol açtı.
Lübnan gazetesi Al-Liwaa şu soruyu sordu : "İsrail Dışişleri Bakanlığı, Güney Lübnan'ın işgal altındaki kısmının 'İsrail'e ilhakını ilan etti mi?"
"Bu, özellikle İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın 'X' platformu aracılığıyla yayınladığı ve uluslararası alanda tanınan sınırlarla uyuşmayan coğrafi sınırları gösteren haritanın geniş çaplı tartışmalara yol açmasının ardından, Lübnan devleti, Lübnan halkı ve işgalci hükümetle müzakere edenlerin açıklığa kavuşturması gereken bir sorudur," diye ekledi.
"X" platformundaki bir hesapta, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın, çocuklarda görülen kıtlıkla ilgili yanıltıcı istatistikler sunarken, haritada güney bölgesinin kesilmiş halini gösteren bir Lübnan haritasını "önemsiz bir görsel detay" gibi paylaştığı belirtildi.
Açıklamada ayrıca, bunun, işgalin dayattığı gerçeklerin normal ve kabul edilebilir görünmesi için haritalarda, resimlerde ve yayınlarda tekrarlanarak, sınırların yeni bir imajını normalleştirmeye ve işgal, ilhak ve yerleşimlerin gerçekliğini kamuoyunun bilincine yerleştirmeye yönelik bir girişim olduğu belirtildi.
Hesap sahibi, "Bu acı verici görüntü, işgalin haritalar, resimler ve propaganda mesajları aracılığıyla Güney'in ilhakını pekiştirme girişimleriyle mücadele etme konusunda bize iki kat sorumluluk yüklüyor" diyerek, Güney'in imajını, sınırlarını ve kimliğini korumak için karşı propaganda üzerinde çalışmanın daha büyük bir sorumluluk olduğunu vurguladı.
İbranice yayın yapan Haaretz gazetesi, saha ziyaretleri ve uydu görüntülerine dayanarak, İsrail ordusunun Güney Lübnan'ın derinliklerindeki varlığını giderek güçlendirdiğini ortaya koydu.
Gazeteye göre, İsrail ordusu Lübnan topraklarının 600 kilometrekarelik bir bölümünü işgal etti ve bölgede, İsrail sınırından uzakta bir askeri üs, onlarca kilometre uzunluğunda yollar ve köylerin tamamen yok edilmesi de dahil olmak üzere büyük ölçekli bir inşaat patlaması yaşanıyor.
Kanal 12'nin uydu görüntülerine dayanarak yaptığı bir araştırma, Lübnan'ın güneyindeki köylerde sistematik ve yaygın yıkımı ortaya çıkardı; incelenen 19 köyde yaklaşık 18.000 bina hasar görmüştü.
Planet Labs tarafından çekilen ve İbrani Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Merkezi tarafından yürütülen bir analiz, incelemeye dahil edilen köylerdeki binaların %74'ünün yıkıldığını gösterdi.
19 köyün 18'inde yıkım oranı yüzde 50'yi aşarken, on köyde binaların yüzde 80'inden fazlası yıkıldı ve Marwahin, Mheibib, Maroun al-Ras, Blida ve Al-Adisa köylerinde bu oran yüzde 99 veya daha fazlasına ulaştı.
Analizde, bir binanın hasar derecesinin en az yüzde 30'a ulaşması durumunda "yıkılmış" olarak tanımlandığı ve yıkımın boyutunun köylerin İsrail sınırına yaklaştıkça arttığı belirtildi.
Soruşturma, yıkımın büyük bir kısmının İsrail'in Hizbullah'a karşı yürüttüğü mevcut askeri harekat sırasında meydana geldiği, diğer hasarın ise 2024'teki çatışmalara dayandığı sonucuna vardı.
Geçtiğimiz hafta İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, Lübnan'daki 24 köydeki tüm binaların yıkıldığını kabul ederek, "15.000 ila 20.000 ev yıktık... ve 24 köy tamamen yerle bir edildi" dedi.
Kaynak: RT




