Trump'dan 60 ülkeye yeni gümrük vergisi: Türkiye de listede

2 dk okuma
Trump'dan 60 ülkeye yeni gümrük vergisi: Türkiye de listede

Hızlı Özet

ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi’nin önerisine göre Kanada, Meksika, Avrupa Birliği, Tayvan ve Birleşik Krallık’tan yapılan ithalata yüzde 10, Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Brezilya ve İsviçre’den gelen ürünlere ise yüzde 12,5 oranında vergi uygulanacak.

ABD Ticaret Temsilciliği, zorla çalıştırma ile üretildiği değerlendirilen ürünlere karşı yeterli önlem alınmadığı gerekçesiyle 60 ekonomi için ek gümrük vergisi uygulanmasını önerdi. Listede Türkiye’nin de yer aldığı, oranların yüzde 10 ile 12,5 arasında değişeceği belirtildi.

ABD Ticaret Temsilciliği (USTR), zorla çalıştırma ile üretildiği değerlendirilen ürünlerin ithalatını engellemek için yeterli önlem almadıkları gerekçesiyle 60 ekonomi için ek gümrük vergisi uygulanmasını önerdi. Plan kapsamında Çin ve Japonya’nın da aralarında bulunduğu ülkelere yüzde 10 ile yüzde 12,5 arasında değişen oranlarda ilave vergi getirilmesi öngörülüyor.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, zorla çalıştırma ile üretildiği öne sürülen ürünlere ilişkin yürütülen soruşturmanın ardından, başlıca ticaret ortaklarından yapılan ithalata en az yüzde 10 oranında gümrük vergisi uygulanmasını önerdi.

ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi’nin önerisine göre Kanada, Meksika, Avrupa Birliği, Tayvan ve Birleşik Krallık’tan yapılan ithalata yüzde 10, Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Brezilya ve İsviçre’den gelen ürünlere ise yüzde 12,5 oranında vergi uygulanacak.

Trump yönetiminin bu adımla, daha önce mahkeme kararıyla iptal edilen ülke bazlı gümrük tarifelerini farklı bir hukuki dayanak üzerinden yeniden uygulamaya koymayı amaçladığı belirtiliyor. Önerilen tarifelerin, 1974 Ticaret Yasası’nın 301. Maddesi kapsamında yürütülen soruşturmaların sonuçlarına dayanarak hazırlandığı ifade ediliyor.

NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Yeni vergilerin hemen yürürlüğe girmesi beklenmiyor. Düzenlemenin, kamuoyu görüşlerinin alınması ve inceleme sürecinin tamamlanmasının ardından nihai hale getirileceği belirtiliyor. Yazılı görüşlerin 6 Temmuz’a kadar sunulacağı, kamu duruşmalarının ise 7 Temmuz’da başlayacağı ifade ediliyor.

HANGİ ÜRÜNLER MUAF OLACAK?

ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, zorla çalıştırma ile üretilen malların ticaretinin Amerikalı çalışanlar açısından haksız rekabet yarattığını belirterek, bu duruma artık izin vermeyeceklerini söyledi.

Plan kapsamında bazı ürünler muaf tutulacak. Sığır eti, domates, muz, kahve ve portakal suyu gibi bazı gıda ürünleri ile halihazırda farklı vergilere tabi olan metaller, belirli yakıtlar ve kimyasallar yeni tarifelerin dışında kalacak.

TÜRKİYE LİSTEDE Mİ?

Yüzde 10 ile 12,50 arasında değişen oranlarda tarifeyle karşı karşıya kalacak ülkeler listesinde Türkiye de yer aldı.

Bu haber 11207 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR