Türk yapımı HİSAR-A hava savunma sistemi Sudan'da savaş alanında

3 dk okuma
Türk yapımı HİSAR-A hava savunma sistemi Sudan'da savaş alanında

Hızlı Özet

Sudan'ın başkenti Hartum'da Türk yapımı HİSAR-A hava savunma sistemine ait enkazın görüntülenmesi, sistemin Sudan ordusu tarafından RSF'nin insansız hava araçlarına karşı kullanıldığına ilişkin ilk açık kaynak kanıtı oldu.

Sudan'da Türk yapımı HİSAR-A hava savunma sisteminin Sudan ordusu tarafından kullanıldığına ilişkin ilk açık kaynak kanıtları ortaya çıktı.

Açık kaynak istihbarat (OSINT) araştırmacıları, Haziran 2026'da Sudan'ın başkenti Hartum'da HİSAR-A'ya ait olduğu değerlendirilen füze enkazını tespit etti. Görüntülerde, Sudan ordusunun Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) düzenlediği bir drone saldırısını engellemek amacıyla sistemi kullandığı öne sürüldü.

فيديو متداول يوثق أول استهداف لمنظومة HİSAR-A التركية في السودان

Söz konusu görüntüler, açık kaynak araştırmacıları tarafından sosyal medyada yayınlandı. Enkazın Hartum'da bulunması, Türkiye'nin geliştirdiği kısa menzilli hava savunma sistemlerinden HİSAR-A'nın Sudan'daki savaşta aktif şekilde kullanıldığına dair şimdiye kadarki en somut işaret olarak değerlendiriliyor.

HİSAR-A'nın kullanıldığına ilişkin ikinci iddia

HİSAR-A'nın Sudan'da kullanıldığına ilişkin başka bir görüntü de 21 Mayıs 2026'da ortaya çıkmıştı.

HDK, Kuzey Kordofan'daki Rahid el Nuba yakınlarında bir HİSAR-A lançer aracının Çin yapımı olduğu belirtilen bir drone tarafından vurulduğunu gösterdiği öne sürülen görüntüler yayınladı.

Açık kaynak araştırmacıları, görüntülerin coğrafi konumunu belirleyerek araçtaki radar ve füze lançerlerinin yerleşimini Türk HİSAR-A sistemiyle eşleştirdi. Ancak Sudan ordusuna yakın hesaplar görüntülerin gerçekliğine itiraz etti.

Arabic - تُظهر لقطات ظهرت مؤخراً نظام الدفاع الجوي التركي الصنع “حصار” وهو  يعترض هدفاً جوياً. | Facebook

HİSAR-A Sudan'ın drone tehdidine karşı savunmasını güçlendiriyor

Türkiye'nin ilk yerli alçak irtifa hava savunma füzesi olan HİSAR-A, ASELSAN ve ROKETSAN tarafından geliştirildi. Programın temelleri 2007'de atılırken, geliştirilmiş HİSAR-A+ sistemi 2021'de Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdi.

Paletli FNSS ACV-30 platformu üzerinde kullanılan sistemde 3 boyutlu radar ile elektro-optik sensörler bulunuyor. Bu yapı, sistemin harici unsurlara ihtiyaç duymadan hedefleri tespit etmesine, takip etmesine ve angaje olmasına imkan sağlıyor.

HİSAR-A'nın yaklaşık 15 kilometrelik önleme menziline ve 8 kilometre civarında irtifa kapasitesine sahip olduğu bildiriliyor. Sistem; uçak, helikopter, seyir füzesi ve özellikle düşük irtifada hareket eden insansız hava araçlarına karşı kullanılmak üzere tasarlandı.

Bu özellik, Sudan'daki savaş açısından önem taşıyor. Zira HDK, 2023'ten bu yana keşif, topçu atışlarının yönlendirilmesi ve doğrudan saldırılar için farklı ticari ve ithal insansız hava araçlarından yoğun şekilde yararlanıyor.

Sudan ordusunun Sovyet döneminden kalma ve Çin menşeli hava savunma sistemleri ise daha hızlı ve yüksek irtifada uçan tehditlere karşı tasarlanmış durumda. HİSAR-A gibi düşük irtifa tehditlerine odaklanan modern bir sistemin kullanılması, Sudan ordusunun bu alandaki açığını kapatabilir.

أولى اللقطات الميدانية لمنظومة الدفاع الجوي التركية HİSAR-A وهي تعمل  فعلياً، خلال إسقاطها طائرات مسيّرة تابعة لقوات الدعم السريع في السودان.  طواقم الدفاع الجوي السوداني تُشغّل المنظومة باحترافية واضحة: سرعة الهدف: 50

HİSAR'IN VURDUĞU HAVA ARACI

Sudan'da Akıncı da öne çıkıyor

HİSAR-A'nın yanı sıra Türkiye üretimi Bayraktar Akıncı da Sudan'daki hava savaşında dikkat çekiyor.

Mayıs 2026'da Sudan ordusunun kullandığı bir Akıncı'nın, Etiyopya kaynaklı olduğu değerlendirilen başka bir Akıncı tipi dronu havada vurduğu öne sürüldü. Türk basınında Temmuz ayında yer alan haberlere göre Akıncı, hedefi ROKETSAN EREN mühimmatı kullanarak imha etti.

Yaklaşık 35 kilogram ağırlığındaki EREN mühimmatının yaklaşık 100 kilometre menzile sahip olduğu ve özellikle yavaş hareket eden hava hedeflerine karşı kullanılabildiği belirtiliyor.

HDK'ya ait olduğu ve Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden tedarik edildiği öne sürülen iki insansız hava aracının daha benzer şekilde düşürüldüğü bildirildi.

CH-95'lere karşı da Akıncı kullanıldı

Sudan ordusu, 7 Temmuz'da Hartum'un batısındaki Bara-Omdurman yolunda Çin yapımı CH-95/FH-95 tipi bir keşif dronunu hava savunma sistemleriyle düşürdüğünü açıkladı.

Ancak daha sonra ortaya çıkan görüntüler, söz konusu imhanın yerdeki bir hava savunma bataryası yerine bir Akıncı tarafından gerçekleştirilmiş olabileceğine işaret etti.

13 Temmuz'da ise El Ubeyd yakınlarında bir Akıncı'nın havadaki bir CH-95'i vurduğunu gösteren görüntüler yayınlandı. Aynı operasyon sırasında ikinci bir CH-95'in yerde imha edildiği bildirildi.

Çinli Aerospace Times Feihong Technology tarafından geliştirilen CH-95'in 7 bin metrenin üzerinde operasyon irtifasına ve yaklaşık 12 saatlik havada kalış süresine sahip olduğu bildiriliyor.

Türkiye'nin sistemleri Sudan'daki hava savaşını değiştiriyor

Sudan'daki gelişmeler, savaşın yalnızca yerel silahlı grupların mücadelesi olmaktan çıkarak dış aktörlerin sağladığı silah ve teknolojilerin belirleyici olduğu çok katmanlı bir hava savaşına dönüştüğünü gösteriyor.

Özellikle HDK'nın uzun süre kullandığı insansız hava araçlarına karşı Sudan ordusunun Türk yapımı Akıncı ve HİSAR-A gibi sistemleri sahaya sürmesi, hava sahasındaki dengeyi değiştirebilecek bir gelişme olarak öne çıkıyor.

Hartum'da ortaya çıkan HİSAR-A füzesinin enkazı ise Türkiye menşeli hava savunma teknolojisinin Sudan'daki çatışmada sahada kullanıldığına ilişkin ilk açık kaynak kanıt niteliğinde. Bununla birlikte, sistemin Sudan'a hangi tarihte ve hangi kanal üzerinden ulaştığına ilişkin kamuya açık ve bağımsız şekilde doğrulanmış ayrıntılar bulunmuyor.

Kaynak: Mepa News, Military Africa

Bu haber 11007 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR