Türkiye ve Suriye'ye Hürmüz piyangosu

2 dk okuma
Türkiye ve Suriye'ye Hürmüz piyangosu

Hızlı Özet

Suriye, Irak'tan karayoluyla Baniyas limanına taşınan yüzlerce ham petrol kamyonunu kabul ederek, ABD-İsrail'in İran'a karşı yürüttüğü savaş nedeniyle Hürmüz Boğazı'nın büyük ölçüde kapalı olduğu bir dönemde, Avrupa'ya alternatif bir enerji koridoru oluşturuyor. Bu, maliyetli ancak hayati önem taşıyan bir çözüm yolu.

Suriye, Hürmüz Boğazı'nın fiilen kapalı olması nedeniyle petrol için alternatif Suriye/Türkiye bir enerji koridoru haline geliyor.
Suriye, Irak'tan karayoluyla Baniyas limanına taşınan yüzlerce ham petrol kamyonunu kabul ederek, ABD-İsrail'in İran'a karşı yürüttüğü savaş nedeniyle Hürmüz Boğazı'nın büyük ölçüde kapalı olduğu bir dönemde, Avrupa'ya alternatif bir enerji koridoru oluşturuyor. Bu, maliyetli ancak hayati önem taşıyan bir çözüm yolu.

Türkiye, Syria reach deal to revive Qatar-Europe gas pipeline project - MAP

İran savaşı, Suriye'yi küresel bir enerji koridoruna dönüştürme çabalarını tetikledi.

Washington'ın, Suriye'yi Türkiye ve Avrupa'ya boru hatlarını bağlayacak önemli bir enerji koridoru haline getirme planını araştırdığı bildiriliyor.

Hürmüz Boğazı'nın kapanmasının ardından yaşanan büyük jeopolitik değişimlerin ortasında, ABD'nin Suriye Büyükelçisi Tom Barrack'a atfedilen bir belge, Suriye'yi küresel enerji akışları için önemli bir geçiş merkezi olarak yeniden konumlandırmaya yönelik iddialı bir öneriyi özetliyor.

Bu hafta Türkiye'deki Antalya diplomasi forumunda, yakın zamana kadar isyancı komutanı olan Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara, ülkenin stratejik konumu nedeniyle enerji ve mal taşımacılığı için alternatif bir güzergah olmak istediğini söyledi.

Suriye lideri, ülkesinin Doğu ile Batı arasındaki önemli güzergâhlar için güvenli bir koridor görevi görmeyi planladığını, Akdeniz'e erişim sağlayarak Körfez'i ve Türkiye'yi Ürdün üzerinden birbirine bağlayacağını söyledi.
SRMG'nin Al-Majalla web sitesi tarafından elde edilen bir belgeye göre, Barrack tarafından kullanılan "kara köprüsü" terimi, özellikle savunmasız deniz yollarına alternatif olarak tasarlanan yeraltı boru hattı koridorlarını ifade etmektedir.

Önerilen ve devam eden projeler arasında, Irak'ı Suriye üzerinden Akdeniz'e bağlayacak olan ve tahmini maliyeti 4,5 milyar dolar (3,8 milyar avro) olan Kerkük-Baniyas petrol boru hattının yeniden canlandırılması ile Katar'ın Kuzey Sahası'ndan Ürdün ve Suriye üzerinden Türkiye'ye ve oradan da Avrupa'ya doğalgaz taşımayı amaçlayan stratejik bir girişim olan Katar-Türkiye doğalgaz boru hattı yer almaktadır.

Plana göre, Ağustos 2025'te hizmete giren Azerbaycan-Kilis-Halep doğalgaz hattı ve Mısır'dan Suriye üzerinden Türkiye'ye uzanacak Arap Doğalgaz Boru Hattı da dahil olmak üzere mevcut altyapı da genişletilecek.

Bu sınır ötesi projelerin yanı sıra, Suriye'nin kuzeydoğusunda 1.000 kilometreden fazla iç şebeke altyapısının rehabilitasyonu ve yeni ihracat yollarının inşası için de çalışmalar yürütülüyor.

Belgede, özellikle Hürmüz Boğazı olmak üzere deniz geçiş noktalarındaki artan risklerin, karayolu alternatiflerine olan ilgiyi artırdığı savunuluyor.

Barrack'ın, deniz yolları "silah haline getirildiğinde", karaya dayalı güvenli tedarik zincirlerinin, "maliyeti ne olursa olsun, ki bu maliyet piyasa ekonomilerinin hesaplamalarını aşabilir", stratejik bir zorunluluk haline geldiğini söylediği aktarılıyor.

Turkey to start providing Syria with natural gas on August 2, minister says  | Reuters

#İran#US-Israel war on Iran#Middle East#Newsfeed#Show Types#Oil and Gas#Iraq#Syria
Kaynak:Al Jazeera
Bu haber 11059 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bakan Şimşek'ten Enflasyon Yorumu: Yükseliş Muvakkat
Ekonomi

Bakan Şimşek'ten Enflasyon Yorumu: Yükseliş Muvakkat

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, nisan ayı enflasyon rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamada, dezenflasyon sürecinin devam edeceğini belirtti. Şimşek, enflasyondaki mevcut tırmanışın geçici bir durum olduğuna inandıklarını ve bu yönde öngörüde bulunduklarını ifade etti.

Habervitrini14133 Görüntüleme
TÜİK verileri açıkladı: Nisanda en çok ucuzlayan ürün belli oldu
Ekonomi

TÜİK verileri açıkladı: Nisanda en çok ucuzlayan ürün belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan nisan ayı tüketici fiyat endeksine göre, en belirgin fiyat düşüşü yumurtada gözlemlendi. Yüzde 11,14'lük bir gerileme yaşayan yumurta, ayın en fazla ucuzlayan kalemi oldu.

Habervitrini12785 Görüntüleme
Emekli Zammı İçin Kritik Veri Açıklandı: Dört Aylık Enflasyon Sonrası Yeni Maaş Hesabı
Ekonomi

Emekli Zammı İçin Kritik Veri Açıklandı: Dört Aylık Enflasyon Sonrası Yeni Maaş Hesabı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından nisan ayı enflasyon rakamlarının duyurulmasıyla birlikte, SSK ve Bağkur emeklilerinin maaş artışını doğrudan etkileyecek dört aylık kümülatif enflasyon oranı kesinleşti.

Habervitrini9794 Görüntüleme
Türkiye'nin Nadir Toprak Elementi Hamlesi İsrail Medyasında: 'Çin'e Rakip Küresel Bir Güç Doğuyor'
Ekonomi
#İsrail#turkiye#enerji

Türkiye'nin Nadir Toprak Elementi Hamlesi İsrail Medyasında: 'Çin'e Rakip Küresel Bir Güç Doğuyor'

İsrail merkezli Maariv gazetesi, Türkiye’nin Eskişehir Beylikova’daki nadir toprak elementi sahasına yönelik 600 milyon dolarlık yatırımını mercek altına aldı. Haberde, bu yatırımla Türkiye'nin küresel üretimde ilk beşe girmeyi hedeflediği ve Çin'in hakimiyetine alternatif bir merkez oluşturarak rezervleri stratejik bir avantaj olarak kullanabileceği belirtildi.

Habervitrini11549 Görüntüleme