Yemen çöllerinde inanılmaz savaş...

••4 dk okuma
Yemen çöllerinde inanılmaz savaş...

Hızlı Özet

“Çölün ortasında, arkasında silahlı savaşçıların bulunduğu bir kamyonetle yüksek hızda bir yolculuktu. Yemen'in hükümet yanlısı güçleriyle birlikte seyahat ediyor, Arap Denizi'ni ve uzaktaki ürkütücü dağ zirvelerini ara ara görüyorduk. Bize söylendiğine göre, Husi isyancılar birkaç gün önce buradan çıkarılmıştı.”

Yemen çölündeki savaş alanında, küresel sonuçları olan bir savaş sürüyor.

BBC/Lee Durant Komutan Tawfiq Al Haboun, askeri üniforma giymiş halde, mavi üniforma giymiş Orla Guerin'in yanında, askeri üniforma giymiş silahlı bir grup insanın arasında işaret yapıyor.

BBC/Lee Durant

Güney Ulusal Güvenlik Kuvvetleri komutanı Tawfiq Al Haboun, Husi milislerinin ağır silahlı olduğunu söylüyor.

Çölün ortasında, arkasında silahlı savaşçıların bulunduğu bir kamyonetle yüksek hızda bir yolculuktu. Yemen'in hükümet yanlısı güçleriyle birlikte seyahat ediyor, Arap Denizi'ni ve uzaktaki ürkütücü dağ zirvelerini ara ara görüyorduk. Bize söylendiğine göre, Husi isyancılar birkaç gün önce buradan çıkarılmıştı.

Uçsuz bucaksız çöllerde savaşırken ilerleme görmek zor olabilir. Ancak Lahj vilayetindeki Şaab-al-Jinn'de bulunan bu askerler, bize yeni kum torbalarıyla güçlendirilmiş savunma hatları, kumda yeni savunma hatları gösterdiler.

Kamuflaj üniforması giymiş sakallı komutan Tawfiq Al Haboun, "Şiddetli çatışmalar yaşandı," dedi.

"Onların keskin nişancıları, topçu birlikleri ve balistik füze fırlatıcıları var."

Ortadoğu'nun en ücra köşelerinde, küresel sonuçları olan bir savaş sürüyor.

Yemen'deki köklü iç savaş artık görmezden gelinemez bir hal aldı. Bu savaş, Tahran'dan Riyad'a kadar uzanan daha geniş bir çatışmanın parçası; bu hafta sonu Riyad'daki uluslararası havaalanına füzeler isabet etti . Yemen'deki Husi savaşçıları -ki zaten küresel denizcilik için bir tehdit oluşturuyorlar- Suudi Arabistan için de giderek artan bir tehdit oluşturuyor. Ayrıca, Suudi Arabistan'ın bölgesel rakibi olan İran'daki destekçilerine de bir koz sağlıyorlar.

Tawfiq Al Haboun, ayaklarının dibinde bulunan fiberglas kırıkları ve metal parçalarını işaret ederek, bunların düşürülen bir Husi insansız hava aracının parçaları olduğunu ve içinde C4 patlayıcı bulunduğunu söyledi.

Komutan El Habun, Yemen hükümeti için savaşan ve uluslararası alanda tanınan, Suudi Arabistan tarafından desteklenen ve hava saldırılarıyla güçlendirilen gevşek -çok gevşek- ittifakın bir parçası olan Güney Kuvvetleri'ndendir.

Husi milisleri 2014'te başkent Sanaa'ya girerek hükümeti devirdi. Bir yıl sonra Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap devletlerinden oluşan bir koalisyon müdahale ederek Husi milislerini bölgeden uzaklaştırmaya çalıştı. Yıllarca süren yıkıcı hava saldırılarına rağmen bu girişim sonuç vermedi.

Yemen'deki kontrol bölgelerini gösteren harita

Komutan bize, Kızıldeniz'i Aden Körfezi'ne bağlayan stratejik bir deniz koridoru olan Bab el-Mandeb'i gözetleyen yüksek bir tepede yaklaşık 500 Husi savaşçısının kaldığını söylüyor.

Petrol ihracatı için hayati önem taşıyan dar su yolu, yolculuğumuz sırasında görüş alanımızın hemen dışında kaldı.

Husiler, Eylül ayındaki hızlı bir ilerlemenin ardından bölgeyi ele geçirdi. Komutan, hükümet yanlısı güçlerin bölgenin yaklaşık %85'ini geri aldığını iddia ediyor (Husiler diğer bölgelerde toprak kaybettiklerini reddediyorlar, ancak yerel kaynaklarımızın bildiği kadarıyla burada bir kayıp yok).

Kontrolü tamamen yeniden ele geçirene kadar, küresel petrol arzı ve fiyatları üzerinde baskı devam edecek.

Ziyaret günümüzde şiddetli çatışmalar yaşandığını sonradan öğrendik. Beş askeri aracın Husi milisleri tarafından yerleştirilen el yapımı patlayıcılara çarptığı anlaşıldı. Kaç savaşçının öldüğü veya yaralandığı henüz belli değil.

Uluslararası enerji piyasalarında tedirginlik hüküm sürerken, son şiddet dalgasından kaçmak zorunda kalan yorgun Yemenliler açlıkla tehdit ediliyor.

Uluslararası Göç Örgütü'ne göre, Eylül ayının başlarında başlayan bu gerginliğin tırmanmasından bu yana yaklaşık 200.000 kişi evlerinden sürüldü; tüm bunlar Arap dünyasının en yoksul ülkesinde yaşanıyor.

Bölgeden ayrılırken, cılız ağaçların altında sığınak arayan ailelerin oluşturduğu bir acı tablosuyla karşılaştık. Kadınlar ve çocuklardan oluşan bir grubun içinde, zayıf ve yaşlı, yerde oturan Ayşe ile karşılaştık.

Husilerin insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırıların hedefi olan Kahboob dağlarındaki evinden korkarak kaçtı.

"Burada 30 gündür bulunuyoruz," dedi bana.

"Hiç hayvanım yok, param yok, suyum yok, yiyeceğim yok, hatta battaniyem bile yok... Sadece üzerimizdeki kıyafetlerle kaçmak zorunda kaldık."

Hafta sonu Riyad'daki uluslararası havaalanında koşuşturma içinde olanlar Suudi sivillerdi. Husi saldırısı -son on yıldan fazla süredir Suudi topraklarında yaşanan en ölümcül saldırı- bölgede şok dalgaları yarattı ve krallığın güvenlik duygusunu derinden sarstı.

Ancak Yemen'in liman kenti Aden'deki ameliyat odalarında jeopolitik olaylar çok uzakta kalmış gibi görünüyor. Hastaneler aşırı dolu ve doktorlar cephelerden gelen yaralı hükümet savaşçılarını tedavi etmek için gece gündüz çalışıyor.

Dağların fonunda uzaktan görünen Aden şehrinin manzarası.

Güneydeki Aden şehri, 2015'ten beri uluslararası destekli hükümetin merkezi konumunda bulunuyor.

Tek bir günde 51 yaralının getirildiği bir askeri hastaneyi ziyaret ettik; bunların çoğunun kurşun yarası vardı ve bazılarının uzuvlarının kesilmesi gerekiyordu.

Kalabalık bir koğuşta, bir Husi savaşçısı diğer taraftan savaşçılarla yan yana yatıyordu. Doktorlar bize aralarında hiçbir ayrım yapmadıklarını söylüyorlar.

"Nereden geldiği, geçmişi veya dini umurumda değil. O bir insan, bu yüzden ona insan gibi davranmalıyım," dedi Dr. Bassam Hazar.

Askeri bir hastanenin ameliyathanesinde, sadece taşınabilir lambalarla aydınlatılmış ortamda, sağlık görevlileri bir hastanın etrafını sarmış durumda.

Aden'deki bir askeri hastaneye tek bir günde düzinelerce yaralı getirildi.

Savaş bitse bile, bazıları onu asla geride bırakamayacak. Bir adam yatağında sessizce oturuyordu, sol kolunun kesik yerine beyaz bir bandaj sarılıydı ve başının tepesinde dikişler vardı.

Diğerleri ise mücadele ruhlarını kaybetmemiş durumda; örneğin, çok sayıda kırığa rağmen gülümseyen ve neşeli Ahmed Ali Mahmoud gibi.

"Tamamen iyileşmeyi beklemiyorum," diyor bize.

"Sadece ayakta durabilmek istiyorum. [Savaşmaya geri dönmenin] dini ve ulusal bir görev olduğunu düşünüyorum. Husiler ülkeyi mahvetti. Zaferle birlikte bu kırıkları bile hissetmeyeceğim."

Yaralı asker Ahmed Ali Mahmoud, hastane yatağında yeşil bir battaniyenin altında.

Yaralı hükümet yanlısı savaşçı Ahmed Ali Mahmud, Husilere karşı savaşa geri dönmek istediğini söylüyor.

Yan koğuşta, Yemen iç savaşının başlamasından sadece bir yıl büyük olan 12 yaşındaki kahverengi saçlı Ali yatıyor. Ali, sokakta yürürken bir insansız hava aracı tarafından yaralandı ve karmaşık bir ameliyat geçirecek.

Hastanın başucunda duran Doktor Amr Reyadh Assaqaf, "Omuriliğinin yakınında şarapnel parçaları var," diyor.

"Operasyon kolay olmayacak, ancak Allah'ın izniyle personelimiz bunun üstesinden gelebilecektir."

Bana Ali'nin sessiz ve nazik biri olduğunu söyledi.

"Başlangıçta moralsizdi," diyor, "ama ona oynaması için oyuncaklar verdik ve ruh hali yavaş yavaş düzeliyor."

Bu haber 10378 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Azerbaycan'da Okul kapılarına barikat kurmaya başladılar
Dünya

Azerbaycan'da Okul kapılarına barikat kurmaya başladılar

Azerbaycan'da başörtülü öğrencilerin ve öğretmenlerin okullara alınmaması nedeniyle başlayan gerilim giderek büyüyor. Sosyal medyada yayılan son görüntülerde, bir okulun girişinde başörtülü kişilerin içeri girmesini engellemek amacıyla barikat kurulduğu görüldü.

Habervitrini11972 Görüntüleme
Netanyahu'yu şok eden seçim anketi! Rakibi Gadi Eisenkot 10 puan öne geçti
Dünya

Netanyahu'yu şok eden seçim anketi! Rakibi Gadi Eisenkot 10 puan öne geçti

İsrail'de genel seçimlere iki hafta kala Kanal 12 televizyonunda yayımlanan kamuoyu araştırması, partilerin meclisteki olası sandalye dağılımını ortaya koydu. Ankete göre Netanyahu karşıtı muhalefet bloku, 120 sandalyeli İsrail Meclisi Knesset'te 67 sandalyeye ulaşıyor. Bu sandalyelerin 54'ünün Siyonist partilere, 13'ünün ise İsrail vatandaşı Filistinlilerin partilerine ait olacağı tahmin ediliyor.

Habervitrini10029 Görüntüleme
Husi milisleri neden Suudi havaalanlarına saldırıyor?
Dünya

Husi milisleri neden Suudi havaalanlarına saldırıyor?

Yemen'deki Husi milisleri, Pazar günü Riyad'daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı'nda bir kişinin ölümüne ve yaklaşık bir düzine kişinin yaralanmasına neden olan saldırının sorumluluğunu üstlendi. Bu saldırı, bir gün önce gerçekleşen ve 13 kişinin ölümüne , 300'den fazla kişinin de yaralanmasına yol açan başka bir saldırının ardından geldi.

Habervitrini9579 Görüntüleme
Trump: Husiler Bin Salman'a çok kötü davranıyorlar.
Dünya

Trump: Husiler Bin Salman'a çok kötü davranıyorlar.

Medya raporlarına göre, Trump'ın uçağa binmeden önce Beyaz Saray bahçesinde gazetecilere yaptığı açıklama, Riyad'daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı'nı hedef alan ve ölümlerle yüzlerce yaralanmaya yol açan saldırıların ardından Husi milislerinin gerilimi tırmandırmasına ilişkin Amerikan tutumunun beklendiği bir dönemde geldi.

Habervitrini14273 Görüntüleme