Zelenski silah istedi: Patriot'lara ihtiyacımız var

••2 dk okuma
Zelenski silah istedi: Patriot'lara ihtiyacımız var

Hızlı Özet

“Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile bir araya geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin'in 35 gündür ABD'nin kapsamlı ateşkes önerisini görmezden geldiğini söyleyen Zelenski, hava savunma sistemi ve silah istedi.”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile bir araya geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin'in 35 gündür ABD'nin kapsamlı ateşkes önerisini görmezden geldiğini söyleyen Zelenski, hava savunma sistemi ve silah istedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna'nın Odesa kentinde NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile bir araya geldi. İkili, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Zelenskiy, görüşmenin ana konusunun başta Patriot olmak üzere hava savunma sistemleri ve silahlar olduğunu söyledi.

"Patriot'lara ihtiyacımız var"

Zelenskiy, "Avrupa ve ABD ile yaptığımız hava savunma anlaşmalarının uygulanmasını bekliyoruz. Patriot sistemlerine ihtiyacımız var. Bu sistemleri satın almak için kaynak toplamaya ve gerekli finansman sağlamaya hazırız" dedi.

Bu sistemlerin birçok ülkede bulunduğuna dikkat çeken Zelenski, "Ukrayna'nın Rus balistik füzelerine karşı yeterli korumaya sahip olup olmayacağı, dünya liderlerinin vereceği karara bağlı" ifadelerini kullandı.

Zelenski, Ukrayna'ya istikrarlı ve öngörülebilir bir şekilde destek sağlanmasının, Rusya'yı da diplomasiye yönelteceğini savundu.

Görüşmenin önemli bir kısmının da ABD ile Rusya arasındaki görüşmelere odaklandığını ifade eden Zelenski, "Putin, 35 gündür ABD'nin kapsamlı ateşkes önerisini görmezden geliyor. Rusya'nın son dönemde Kryvyi Rih, Sumy ve diğer şehirlere gerçekleştirdiği saldırılar, Rusya'nın savaşı sürdürmeye kararlı olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

 

"Karadeniz'in güvenliği ve atılması gereken uygun adımlara ilişkin askeri bir toplantı olacak"

Gönüllüler koalisyonunun önemine de dikkat çeken Zelenski, "İngiltere, Fransa ve diğer NATO ülkeleri, şimdiden bir güvenlik yapısı oluşturmanın altyapısını hazırlıyor. Hızlı ve etkili bir şekilde harekete geçmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Zelenski, ayrıca Ukrayna, İngiltere, Fransa ve Türkiye'den yetkililerin bugün Türkiye'de Karadeniz'in güvenliğini görüşeceğini açıkladı. Zelenski, "Bu, her şeyden önce gönüllüler koalisyonu, Karadeniz'in güvenliği ve atılması gereken uygun adımlara ilişkin askeri bir toplantı olacak" ifadelerini kullandı.

"Ukrayna'ya desteğimiz sarsılmaz"

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ise Rusya'nın sivil hedeflere yönelik saldırılarını kınayarak Sumy ve Kryvyi Rih şehirlerindeki saldırılarda hayatını kaybedenler için taziyelerini sundu. Rutte, "NATO, Ukrayna'nın yanındadır. Siz de ben de en başından beri bunun böyle olduğunu biliyoruz. Son birkaç ayda NATO'nun desteğini sorgulayanlar oldu, doğrudur. Ama şunu açıkça ifade etmek istiyorum. Desteğimiz sarsılmaz" dedi.

 

"Görüşmeler kolay geçmiyor"

Bugün ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya ile devam eden görüşmelere ilişkin konuştuklarını kaydeden Rutte, "Özellikle de korkunç şiddet eylemlerinin ardından görüşmeler kolay geçmiyor. Fakat hepimiz Başkan Trump'ın barış çabalarını destekliyoruz. Diğer müttefikler, Fransa ve İngiltere'nin öncelik ettiği girişimler de dahil olmak üzere, barış zamanı geldiğinde daha fazla sorumluluk üstlenmeye hazır, istekli ve yetkin" diye konuştu.


 

Bu haber 689 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Belediyelerin "köpek vergisi" geliri 2025'te 429,7 milyon avro oldu
Dünya

Belediyelerin "köpek vergisi" geliri 2025'te 429,7 milyon avro oldu

Son 10 yıllık dönem dikkate alındığında ise köpek vergisi gelirlerinde ciddi artış olduğu görüldü. Bu başlıkta 322 milyon avro vergi geliri elde edilen 2015 yılıyla geçen yıl karşılaştırıldığında artış oranı yüzde 33,4 oldu.

Habervitrini10444 Görüntüleme
Nepal'de sel felaketinde kaybolan binlerce kişi için arama kurtarma çalışmaları sonlandırılacak
Dünya
#Spor#haber#Kültür Sanat

Nepal'de sel felaketinde kaybolan binlerce kişi için arama kurtarma çalışmaları sonlandırılacak

Nepal, Çin sınırına yakın Rasuwa bölgesi ve çevresinde 26 Ağustos'ta meydana gelen ve 1455 kişinin yaşamını yitirdiği selde kaybolan binlerce kişiye yönelik arama kurtarma çalışmalarını sonlandıracağını açıkladı. | Anadolu Ajansı

Habervitrini11927 Görüntüleme
 Gazze'de enkaz altında kalan 8 bin kişinin naaşının çıkarılması 8 yıl sürebilir
Dünya
#Spor#haber#Kültür Sanat

Gazze'de enkaz altında kalan 8 bin kişinin naaşının çıkarılması 8 yıl sürebilir

Gazze Şeridi Sivil Savunma Teşkilatı Sözcüsü Mahmud Basal, İsrail saldırılarında teşkilatın 16 merkezinden 14'ünün yıkıldığını ve enkaz altındaki yaklaşık 8 bin kişinin cenazesini çıkarmanın mevcut şartlarda 8 yıl süreceğini söyledi. | Anadolu Ajansı

Habervitrini14822 Görüntüleme
İsrailli siyasi lider: Düşmanımız Hamas değil, Gazze'nin kendisi
Dünya

İsrailli siyasi lider: Düşmanımız Hamas değil, Gazze'nin kendisi

Eski Likud milletvekili, The Jerusalem Post'a verdiği röportajda Filistin topraklarının geri kalanının da tamamen yok edilmesi ve Yahudi yerleşimlerinin yeniden kurulması çağrısında bulundu.

Habervitrini11378 Görüntüleme