Bilim
  • 31.5.2007 11:57

HACKER RUSYA'DAN, VURGUN TÜRKİYE'DEN

Kimlik bilgilerine ulaştıkları kişilerin banka hesaplarından, akıl almaz yöntemlerle 7 milyon YTL'ye civarında para hortumlayan çeteye mensup olduğu ileri sürülen 2 kişi gözaltına alındı. Çetinin lideri konumundaki kişiler ile çeteye Rusya'dan destek veren "hacker"ın arandığı öğrenilirken, Ahmet B. ve Şafak N. isimli iki zanlı, çıkartıldıkları İstanbul nöbetçi mahkemesi hakimliğince tutuklandı.
 
Savcılığa yapılan şikayet dilekçesiyle 5 kişinin banka hesaplarından 3 gün içerisinde yaklaşık 150 bin YTL çekildiği öğrenildi. Savcılık talimatıyla Asayiş Şube Müdürlüğü Bilişim Suçları Büro Amirliği tarafından soruşturma açıldı. Yapılan araştırmada şikayeti yapan mağdurların banka hesaplarındaki paraların internet ortamından transferinin bir hesap numarasına transfer edilmek suretiyle çalındığı belirlendi.

Polis banka yetkilileriyle yaptığı görüşmede, yüksek miktarda para transferi talimatı geldiğinde hesap sahibinin kayıtlı olan cep telefonu numarasından kendisine ulaşılarak onay aldıklarını öğrendi. Bunun üzerine ayrıntıları inceleyen polis, Rus bir hacker tarafından bankada hesabı olan kişilerin tesbit edildiğini, sonra da bu kişilerin bilgilerine ulaşılarak, kendilerine ait belli bir hesap numarasına para transferi talimatı yapıldığı bilgisine ulaştı.

Bankanın, transfer konusunda müşterilerden cep telefonuyla onay aldığını bilen çetenin, önce hesap sahibinin cep telefonu numarasını da belirledikleri öğrenildi. Hesap sahibi kişiye ait bilgilerle oluşturulan sahte kimlik kartını kullanan bir çete mensubunun ise abone merkezine giderek hattının çalındığını, iptal edilerek kendisine yeni bir sim kartı verilmesini istediği, bu sayede eski sim kartının kullanılmaz hale gelmesinin sağlandığı ileri sürüldü. Böylece bankadan onay için aranan cep telefonuna, hesap sahibi yerine çete mensubunun çıktığı, dolayısıyla da her türlü para transferi konusunda rahatlıkla onay verdiği iddia edildi.

Polis yaptığı araştırmada, çete üyelerinin "Kurtlar Vadisi" dizisine özenerek her vurgun için birer cep telefonu ile birer hat aldıkları, işin bitmesinin ardından da bu telefonlarla sim kartlarını denize attıkları bilgisine ulaştı.

Edindiği bilgilerden sonra bu kişilerin Karaköy'de bir banka şubesinden para çekeceklerini öğrenen polis, bu kişilere pusu kurdu. Hazırladıkları sahte kimliklerle bankadan para çekmeye çalıştıkları ve çete üyesi oldukları ileri sürülen Ahmet B. (30) ve Şafak N. (20) isimli iki zanlı, neye uğradıkları anlayamadan gözaltına alındı. Asayiş Şube Müdürlüğü'ne getirilerek ifadelerine başvurulan iki zanlının, 5 aydır bu işin içinde olduklarını söylediği ve yaklaşık 7 milyon YTL para çaldıklarını söyledikleri öğrenildi. Zanlılar, işlemlerinin tamamlanmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na çıkartıldı. Cumhuriyet Savcısının talebi doğrultusunda Nöbetçi Mahkemeye çıkartılan iki zanlı, tutuklanarak Bayrampaşa Cezaevi'ne gönderildi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:35

İLGİLİ HABERLER