Dünya
  • 9.5.2020 21:39

Hafter korkağı sivil hadaflara saldırdı!.. Airbus uçak hasar aldı

Türk destekli milislerin karşısına çıkmaktan korkan Hafter, masum sivilleri hedef aldı. Önce sivillerin evlerine füze attı. Sonra sivil Trablusgarp'ın Mitiga havaalanını füze saldırısında bulundu. saldırı sırasında bir yakıt tankı alev alırken bakıma alınan bir airbus uçağına şarapnel parçaları isabet etti.

Görüntünün olası içeriği: açık hava

Haftar'ın kuvvetleri Trablusgarp'ın Mitiga havaalanına saldırdıktan sonra yangın çıktı

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ateş ve açık hava

Libya'nın başkentindeki tek işleyen havaalanını hedef alan son saldırı, Mitiga havaalanına roket fırlattı.

Libya'nın askeri askeri komutanı Khalifa Haftar, Trablus'un tek işleyen sivil havaalanına roket fırlattıktan sonra büyük bir yangın çıktı  .

Cumartesi günü düzenlenen saldırı, ülkenin uluslararası kabul görmüş Ulusal Anlaşma Hükümeti'nin (GNA) merkezi olan Libya'nın başkentindeki Mitiga Uluslararası Havalimanı'nı hedefleyen en son saldırı oldu. Haftar'ın doğu merkezli güçleri geçen yıl Nisan ayından bu yana Trablus'u ele geçirmeye çalışıyor.

Görüntünün olası içeriği: oturan insanlar ve iç mekan

Al Jazeera'dan Mahmud Abdelwahed'n veriiği bilgiye göre, havaalanına "onlarca roket" attıktan sonran sonra herhangi bir ölüm veya yaralanma olmadığı bildirildi.

Görüntünün olası içeriği: uçak, gökyüzü ve açık hava

Yetkili, tesisin üzerinde siyah duman tüylerinin göründüğünü ekledi.

Cumartesi günü ilerleyen saatlerde Libya'nın Ulusal Petrol Şirketi (NOC) yaptığı açıklamada, havaalanındaki jet yakıt tanklarının vurulduğunu söyledi.

Görüntünün olası içeriği: açık hava

Devlet tarafından işletilen şirketin Facebook sayfasında yayınlanan NOC açıklaması, itfaiyecilerin yangını kontrol altına almak için çalıştıklarını söyledi.

Havalimanı, geçen yıl Nisan ayında Trablus'u GNA'dan ele geçirmek için bir operasyon başlatmış olan Haftar'ın kendine özgü Libya Ulusal Ordusu (LNA) tarafından defalarca saldırıya uğradı. Sivil uçuşlar Mart ayında, ülke koronavirüs pandemisine kilitlenme yapmadan önce sık sık bombardıman nedeniyle durdu
Haftar'ın sözcüleri roket attıkları Trablus Havaalanında Türk SİHA'larının oludğunu idida ederek, Haftar'ın kuvvetleri, o havaalanında bir drone fırlatıcısı olduğunu söylüyor ... Türk dronları, Haftar güçlerinin güneydeki yerlerini ve diğer birçok yeri hedeflemişti.

Türkiye, GNA'yı desteklemekte ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve diğer ülkeler tarafından desteklenen Haftar'ın LNA'sı ile mücadeleye yardımcı olmak için onunla bir askeri işbirliği anlaşması imzalamıştı.

Saldırı, GNA tarafından Trablus'un güneybatısındaki anahtar  el-Watiya hava üssünün Haftar'ın güçlerinden  ele geçirilmesi için başlatılan operasyonun ardından günler geldi  .

Bir dizi aksilik 

Haftar'ın savaşçıları, 48 saatte teslim alacaklarını iddia ettikleri Trablus'da Türkiye'nin devreye girmesiyle acı bir hezimet yaşadı. İki senedir burasanı alamadığı gibi batı kesimlde elinde tuttuğu 6 yerleşim merkezini kaybetti. Türkiye'nin desteklediği GNA yanlısı güçler, başkentin batısındaki iki önemli kıyı kentinden Hafter'i kovdu.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve açık hava

LNA'nın askeri yenilgileri Türkiye'nin çatışmaya girmesi ve Haftar'ın birliklerini ve tedarik hatlarını hedefleyen silahlı uçağı kullanmasıyla çakıştı.

GNA, Haftar'ın Müslüman kutsal Ramazan ayı boyunca ateşkes çağrısında bulunan tek taraflı ateşkes çağrısını, ateşkesi yeniden gruplandırma fırsatı olarak kullanacağı korkusuyla reddetti.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ateş ve açık hava

Geçen ay Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve birkaç ülke Libya'nın savaşan taraflarını Ramazan ayında kollarını bırakmaya çağırdı.

Libya, NATO destekli bir ayaklanmanın daha sonra öldürülen uzun zamandır lider Muammer Kaddafi'yi devirdiği 2011'den beri kargaşa içinde.

 

Güncellenme Tarihi : 9.5.2020 21:58

İLGİLİ HABERLER