
Hain Sisi.. Türkiye'yi engellemek için Amerika'dan yardım istedi
Mısır, Türkiye'nin Hafter'le anlaşmasını baltalamak için ABD'den destek istedi
Kahire, Libya'nın doğusundaki parlamentonun anlaşmayı onaylaması halinde bunun Doğu Akdeniz'de gerilime yol açabileceğinden endişe ediyor
Middle East Eye'a konuşan çok sayıda bölge yetkilisine göre Mısır, Libya'nın doğusundaki parlamentonun Türkiye ile imzalanan denizcilik anlaşmasını onaylamasını engellemek için ABD'den konuya müdahale etmesini istedi.
Mısırlı bir yetkili Çarşamba günü yaptığı açıklamada Kahire'nin, Libya'nın doğusundaki parlamentonun, Libya'nın batısındaki hükümet tarafından 2019'da imzalanan anlaşmayı onaylaması halinde, Mısır'ın Gazze ve Sudan'daki savaşların sonuçlarıyla boğuştuğu bir dönemde Doğu Akdeniz'de gerilime yol açabileceğinden endişe duyduğunu söyledi.
Mısırlı bir yetkili ve bölgedeki bir yetkili, Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati'nin geçen ay ABD'nin Afrika kıdemli danışmanı Massad Boulos ile yaptığı telefon görüşmesinde ABD müdahalesi konusunu gündeme getirdiğini belirtti.
Boulos'un konuyu görüşmek üzere Libya'nın doğusunun fiili yöneticisi savaş ağası Halife Hafter'i arayacağını söylediğini aktardılar.
Libya'da yayın yapan bazı medya kuruluşları, ülkenin doğusundaki parlamentonun, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'in geniş bir bölümünde Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) iddiasını tanıyacak olan 2019 denizcilik anlaşmasını önümüzdeki haftalarda onaylayabileceğini bildirdi.
Libya'nın Tobruk merkezli doğu parlamentosu, 2011'den bu yana aralarında Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Mısır, Fransa ve Rusya'nın da bulunduğu çeşitli bölgesel aktörlerin farklı zamanlarda desteklediği Halife Hafter tarafından fiilen kontrol ediliyor.
Libya-ABD çifte vatandaşı olan 81 yaşındaki Hafter, Libya'nın doğusunda önemli bir güce sahip ve 2019'un ortalarında ülkenin BM tarafından tanınan Trablus hükümetini devirmek için başarısız bir girişimde bulunmuştu.
O dönemde, Türkiye'nin başlıca destekçisi olduğu BM tarafından tanınan Trablus hükümeti, Ankara ile deniz sınırı anlaşmasını imzaladı ve bu durum Yunanistan ve diğer bölgesel aktörlerin dışlandıkları iddiasıyla öfkelenmelerine yol açtı.
Yunanistan bu anlaşmaya Mısır ile kendi anlaşmasını imzalayarak karşılık verdi.
Libya'nın doğusundaki yönetim başlangıçta anlaşmaya karşı çıktı, ancak son aylarda ve Atina ile Kahire'nin yoğun lobi faaliyetlerine rağmen Hafter anlaşmayı onaylamaya yakın görünüyor.
Bölgedeki kaynaklardan birinin aktardığı bilgiye göre Yunanistan Dışişleri Bakanı George Gerapetritis'in bu hafta Bingazi ve Trablus'a giderek deniz anlaşmazlığını ele alması bekleniyor.
Bu arada kaynaklar, Kahire'nin deniz anlaşmazlığıyla ilgili statükonun değişmesine temkinli yaklaştığını belirtti.
Haziran ayında Libya'nın Trablus merkezli Ulusal Petrol Şirketi, Mısırlı yetkilinin Mısır'ın MEB'ini ihlal edebileceğini söylediği dört deniz bloğunda petrol araştırmaları yapmak üzere Türkiye'nin devlet petrol şirketi TPAO ile bir anlaşma imzaladı.
Eski fay hatları dağılıyor
Doğu Libya'nın bu konuya yönelmesi, 2011 Arap Baharı ayaklanmalarından sonra çatışmaları belirleyen eski ideolojik fay hatlarının dağıldığı bölgedeki daha geniş bir değişimi yansıtıyor.
Hafter'in ordusuyla mücadele etmek için silah, paralı asker ve asker gönderen Türkiye, eski düşmanıyla birlikte çalışma konusunda istekli görünüyor.
Türk Savunma Bakanlığı Haziran ayında Hafter'e bağlı Libya Ulusal Ordusu'ndan (LNA) üç askeri heyeti ağırladı ve Hafter'in en küçük oğlu Saddam bu yılın başlarında Katar'ı ziyaret ettikten sonra Nisan ayında Ankara'yı ziyaret etti.
Kaynaklar Saddam Hafter'in Ankara ile askeri alan da dahil olmak üzere artan temaslarının Mısır'ı rahatsız ettiğini söyledi.
Mısırlı bir yetkili ve Libyalı bir yetkili, Mısır'ın Saddam'ın Sudan'a yapılan bir sınır ötesi baskından sorumlu olduğuna ve savaşçılarının Sudan ordusuna karşı Hızlı Destek Güçleri'ne (RSF) yardım ettiğine inandığını söyledi.
Mısır ve Türkiye Libya'da karşıt taraflarda yer alsalar da her ikisi de BAE destekli Hızlı Destek Kuvvetleri'ne karşı mücadelesinde Sudan ordusunu destekliyor.
Mısır'ın Libya'da derin çıkarları var ve ülkenin doğusuyla 1.115 km'lik uzun ve hassas bir sınırı paylaşıyor.
Bu hafta başında Sisi, sınır güvenliğini görüşmek üzere Halife ve Saddam Hafter'i El Alameyn'de ağırladı.
Libya rakip milis gruplar arasındaki çatışmalarla gündeme gelmeye devam etse de genel olarak büyük çatışmalara geri dönülmedi.
Trump yönetimi Hafter ailesiyle iyi ilişkilere sahip ve ABD Başkanı Donald Trump görevdeki ilk döneminde ülkedeki çatışmaların en yoğun olduğu dönemde Hafter ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Öte yandan Saddam Hafter bu yılın başlarında Washington'da Boulos ile görüşmüş ve üst düzey Amerikan istihbarat yetkilileriyle bölgesel güvenlik konularını ele almıştı.
Kaynak: Mepa News, Middle East Eye
Güncellenme Tarihi : 3.7.2025 23:37