Ekonomi
  • 15.7.2012 14:36

Hak-İş Başkanı'ndan çalışma hayatında kaos uyarısı

ANKARA - Hak-İş/Hizmet-İş Sendikası Ankara 4 nolu şubesinin 2. olağan genel kurulu Mamak Kültür Merkezi Muhsin Ertuğrul Salonunda yapıldı. Hak-İş Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, kurulda yaptığı konuşmada, toplu iş ilişkileri yasa tasarısı ve kıdem tazminatı konularına ilişkin açıklamalarda bulundu.
     Çalışma hayatının en önemli gündem maddesinin toplu iş yasa tasarısı olduğunu belirten Arslan, tasarı yasalaşmadığı için 200 bin işçinin toplu iş sözleşmesi yapamadığını kaydetti.
     TBMM gündeminde bulunan toplu iş ilişkileri yasa tasarısı yasalaşmadığı için çalışma hayatında bir 'kaos' yaşandığını dile getiren Arslan, ''1 Şubat'tan bu yana Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sendikalara yetki tespitleri verilmemekte ve toplu iş sözleşmesi müzakereleri yapılmamaktadır. Şu ana kadar toplu iş sözleşmesi için yetki bekleyen işçi sayısı 200 bine ulaşmıştır, kasım sonuna kadar 500 bine ulaşması tahmin edilmektedir'' diye konuştu.
     Tasarının yasalaşmaması nedeniyle binlerce işçinin maaş zamlarını alamadığını dile getiren Arslan, şöyle devam etti:
     ''Böyle bir ortamda, çalışma hayatını ilgilendiren bir başka konuyu tartışmaya açmak toplu iş sözleşmesi bekleyen binlerce işçiyle alay etmek anlamına gelmektedir. Toplu iş ilişkileri yasası çıkana kadar, bunun dışındaki gündem arayışlarını doğru bulmuyoruz. Bütün tarafların öncelikle toplu iş ilişkileri yasa tasarısının yasalaşması için çaba sarf etmesi gerekmektedir.''
     Arslan, yasa çıkmadan Hak-İş'in başka konuları konuşmamaya karar verdiğini belirterek, şunları kaydetti:
     ''Bu kararlılık devam edecek, bu yasa çıkmadan hiç bir gündemi konuşmayacağız. Kıdem tazminatını kim ısıtıp ısıtıp ortaya çıkarıyor- Birileri kıdem tazminatı konusunu gündeme getirerek, toplu iş ilişkileri yasasıyla ilgili gündemi soğutmak istiyor. Sayın bakan da dahil kimse kıdem tazminatı konusuna sahip çıkmıyor. Peki kimsenin sahip çıkmadığı konuyu Türkiye gündeminde neden ısrarla tartışıyoruz- Bu da bir oyunun parçası. Birileri bir oyun kuruyor, bizi de figüran olarak kullanmak istiyor. Biz figüran olmak istemiyoruz, olmayacağız. Onun için bu oyuna gelmeyeceğiz, kıdem tazminatı konusunu da tartışmayacağız. Kıdem tazminatı neyi sağladı biliyor musunuz- Pek çok belediyedeki arkadaşımız temmuz ayında emekli olmak için başvurdu. Kıdem tazminatı hakları elinden alınacağı için. İşçiyi tasfiye etmek için bir taktik. Korkutarak çalışanlar emekliliğe, istifaya zorlanıyor. Böyle bir yasa taslağı yok, tasarı yok. TBMM tatilde, Bakanlar Kurulu kararıyla böyle düzenleme yapma imkanı yok, yasa ortada. Kıdem tazminatı ile ilgili haklarımız bugün neyse yarında aynı. Medya öyle bir pompalama yapıyor ki, bir kaos var. Arkadaşlarımız 'Kıdem tazminatımız kalkmış ne yapacağız-' diyorlar. Buradan sesleniyorum arkadaşlarımıza, kıdem tazminatının hakları dün neyse bugünde aynıdır.''
     Arslan, Hak-İş Konfederasyonu olarak parlamentoyu, hükümeti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı göreve davet ettiklerini, binlerce kişinin mağduriyetini gidermek için toplu iş ilişkileri yasa tasarısının bir an önce yasalaşmasını istediklerini ifade etti.

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 16:42

İLGİLİ HABERLER