Haksız tutuklanan polise 8 bin lira tazminat
İZMİR'de, okul önlerinde uyuşturucu madde satanlara yönelik düzenlenen operasyonun ardından tutuklanan 14 kişi arasında bulunan ve 4 ay cezaevinde kalan polis memuru Recep Özmen, beraat edince devlete karşı 70 bin TL'lik tazminat davası açtı. Mahkemenin Özmen'e ödenmesine karar verdiği tazminat miktarı, Yargıtay tarafından çok bulunup iki kez bozulunca, önce 30 bin liradan 20 bin liraya son olarak da 8 bin liraya düşürüldü.
İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkamesi'nde görülen ve birçok sanığın ceza aldığı uyuşturucu davasında, hakkında verilen beraat kararı onanan polis memuru Recep Özmen, avukatı Yurthan Kadıköylü aracılığıyla hazineye karşı 70 bin liralık tazminat davası açtı. Özmen dava dilekçesinde, "Dört ay haksız yere tutuklu kaldım, psikolojim bozuldu. Toplum tarafından dışlanan bir insan oldum. Bana uyuşturucu kullanan biri gözüyle bakıyorlar. Ne yapacağımı şaşırdım. Oğlum okulda, babası uyuşturucu suçundan cezaevine giren polis memurunun çocuğu olarak görüldü. Çocuğum kekeme oldu" dedi.
Haksız tutuklamaya karşı İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan tazminat davasında mahkeme heyeti, Özmen'e ilk olarak 30 bin lira, yasal faiziyle birlikte toplam 70 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi. Maliye Bakanlığı avukatları kararın temyizi için başvurdu. Dosyayı inceleyen Yargıtay 12'inci Ceza Dairesi, tazminatı fazla bularak kararı bozdu.
20 BİN LİRAYA DÜŞTÜ
Bozma kararının ardından İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tekrar görülen davada, mahkeme heyeti bozma kararına uyup, Recep Özmen'e yasal faizi hariç 20 bin lira, yasal faiziyle birlikte yaklaşık 60 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi. Hazine avukatları kararı bir kez daha temyize götürdü.
8 BİN LİRAYA DÜŞTÜ
Dosyayı yeniden inceleyen Yargıtay 12'inci Ceza Dairesi, bu tazminatı da fazla bularak bir kez daha kararı bozdu. İkinci bozma kararının ardından, İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde tekrar görülen davanın duruşmasına polis memuru Recep Özmen ile avukatı Yurthan Kadıköylü katıldı. Recep Özmen, "Haksız tutukluluğum nedeniyle, tutuklu kaldığım süre içerinde büyük üzüntü yaşadım. Mahkemenin önceki kararında ısrar etmesini ve direnmesini talep ediyorum. Benim, haksız yere tutuklu kaldığım dört ayın hesabını kim verecek? Suçsuz yere yattım" diye konuştu.
112 GÜN TUTUKLU KALDI
Özmen'in avukatı Yurthan Kadıköylü ise tazminat talebinin müvekkilinin 112 gün tutuklu kalmasına ilişkin olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Müvekkilim bir polis memuru olarak uyuşturucu satıcısı diye gazetelere çıktı. Bunun sonucunda da küçük çocuğu kekeme oldu. Ardından başka ile tayin edilip, meslekten de ihraç oldu. Açtığımız idari dava sonunda mesleğine geri döndü. Kendisi ve ailesi bu durumlardan manevi üzüntü yaşadı. Telefon görüşmeleri dikkatli incelenmediği için dört ay boşu boşuna cezaevinde yattı. Yargılandığı davada delil yetersizliğinden değil, suç işlemediği sabit görüldüğünden beraat etti. Mahkemenin daha önce verdiği manevi tazminat miktarı uygundur. Ceza Dairesi'nin, yerel mahkemenin dosya kapsamı ve vicdani kanaati ile verdiği manevi tazminat miktarına karışmaması gerekirdi. Zira Yargıtay ilamının başında da 'nesnel bir ölçüt olmamakla birlikte' yazılmak suretiyle manevi tazminat miktarının objektif bir ölçütünün olmadığı Yargıtay tarafından kabul edilmiş, ancak bir kısım başka gerekçelerden söz edilerek mahkeme kararı bozulmuştur. Önceki karar verilsin."
SEBEPSİZ ZENGİNLEŞME
Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç ise Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını, davacının tutuklu kaldığı süre, yüklenen suç, sosyal ekonomik durumu göz önünde bulundurularak, sebepsiz zenginleşmesine sebep olmayacak şekilde manevi tazminata ve asgari ücret üzerinden maddi tazminata hükmedilmesini istedi. Kısa bir aranın ardından, Hüseyin Yaşar Özyavuz başkanlığındaki mahkeme heyeti, yasal faizi hariç 8 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi. Yasal faiziyle birlikte Recep Özmen 35 bin lira alacak.
Bahri KARATAŞ / İZMİR (DHA)