Dünya
  • 30.9.2024 11:24

Hamaney sıkı güvenlik önlemleri altında güvenli bir yere nakledildi

Reuters: İran Lideri Ali Hamaney sıkı güvenlik önlemleri altında güvenli bir yere nakledildi 
İki bölgesel yetkili, 28 Eylül 2024 Cumartesi günü Reuters'e, İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in, Lübnan Hizbullahı destekli Genel Sekreter Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinden bir gün sonra, sıkı güvenlik önlemleri altında İran içinde güvenli bir yere nakledildiğini söyledi. 

İran'da en çok söz sahibi olanı korumak için atılan adım, İsrail'in İran'ın bölgedeki en ağır silahlı ve donanımlı müttefiki olan Hizbullah grubuna yönelik bir dizi yıkıcı saldırı başlatması sırasında İranlı yetkilileri etkileyen gerilimin son yansımasını temsil ediyor.

Reuters bu ayın başlarında, İslam Cumhuriyeti ideolojisini koruyan İran Devrim Muhafızları'nın, Hizbullah grubu tarafından kullanılan binlerce çağrı cihazı ve radyo cihazının patlamasının ardından tüm üyelerine her türlü iletişim cihazını kullanmayı bırakmalarını emrettiğini bildirmişti.

Lübnan ve Hizbullah, iletişim cihazlarını hedef alan saldırılardan İsrail'i sorumlu tutuyor. İsrail olaya karıştığını ne yalanladı ne de onayladı.

İran'dan brifing alan iki yetkili, İran'ın Nasrallah suikastının ardından atılacak bir sonraki adımı belirlemek için Hizbullah ve ona bağlı diğer gruplarla sürekli temas halinde olduğunu söyledi.

İki yetkili, konunun hassasiyeti nedeniyle isimlerini veya pozisyonlarıyla ilgili daha fazla ayrıntıyı yayınlamayı reddetti.

Hizbullah'ın Nasrallah'ın şehadetini doğrulamasının ardından İran medyası, İsrail'in dün Cuma günü Beyrut'a düzenlediği baskınlarda Hizbullah lideriyle birlikte İran Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı Abbas Nilforuşan'ın da öldürüldüğünü bildirdi.

Geçen yıl Gazze savaşının başlamasından ve başka yerlerde şiddet olaylarının yaşanmasından bu yana diğer Devrim Muhafızları komutanları da öldürüldü.

Hamaney yaptığı açıklamada, "Bu bölgenin kaderini yüce Hizbullah liderliğindeki direniş güçleri belirleyecek" dedi.

İran'da beş günlük yas ilan ettiği ayrı bir açıklamada, "Şehidin kanının intikamı karşılıksız kalmayacak" dedi.

Nasrallah'ın ayrılışı İran'a güçlü bir darbe oldu; çünkü Hizbullah grubunun Arap dünyasında İran tarafından desteklenen ve onunla ittifak kuran gruplar ve hizipler ekseninde temel bir sütun haline getirilmesine yardımcı olan nüfuzlu bir müttefik sahnede bulunmuyor.

İran'ın bölgedeki "Direniş Ekseni" olarak bilinen müttefik ağı, Lübnan'daki Hizbullah grubundan Gazze Şeridi'ndeki Filistin İslami Direniş Hareketi'ne (Hamas), Irak'taki İran destekli gruplara ve İsrail'deki Husi hareketine kadar uzanıyor. Yemen.

Hizbullah grubu, Gazze savaşı boyunca İsrail ile sınır ötesi çatışmalara girdi ve Gazze'de ateşkes sağlanana kadar durmayacağını defalarca söyledi.

Anadolu'nun izleme verilerine göre, yaklaşık bir yıl önce Hizbullah'la çatışmaların başladığı 23 Eylül'den Cumartesi sabahına kadar Lübnan'a düzenlenen "en şiddetli ve yaygın" saldırıda ölü sayısı, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 783 ölü ve 2 bin 312 yaralıya ulaştı. Lübnanlı yetkililerin verileri.

Lübnan'daki Lübnanlı ve Filistinli gruplar, özellikle de Hizbullah, 8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail ordusuyla "Mavi Hat"ı bölen her gün karşılıklı bombardımanlar gerçekleştiriyor ve bunun sonucunda Cumartesi günü itibarıyla "104'ü çocuk, 194'ü kadın olmak üzere 1.640 şehit" oluştu. Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre 8 bin 408 Lübnanlı yaralandı.



 

Güncellenme Tarihi : 30.9.2024 11:50

İLGİLİ HABERLER