Dünya
  • 13.6.2024 11:40

Hamas ateşkes şartları için Amerika'dan yazılı garanti istedi

 Reuters: Hamas, Washington'dan yazılı garanti istiyor 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 12 Haziran 2024 Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Joe Biden'ın açıkladığı ateşkes teklifinde Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) önerdiği değişikliklerin önemsiz olduğunu ve ABD'nin Mısır ile çalışacağını söyledi. ve Katar teklifteki boşlukları dolduracak.

Şöyle ekledi: "Önerilen değişikliklerin çoğu küçük ve beklenen değişikliklerdir. Diğer değişiklikler, BM Güvenlik Konseyi kararında belirtilenlerden temel olarak farklıdır."

Bu, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in, Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) bazıları uygulanabilir olan bir dizi değişiklik yapılmasını önerdiğini ancak arabulucuların boşlukları doldurmaya kararlı olduğunu söylemesinin ardından geldi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın hazırladığı öneride, İsrail'de tutuklu bulunan Filistinlilerin serbest bırakılması karşılığında ateşkes uygulanması ve aşamalı olarak esir değişimi yapılması ve sonuçta savaşın sona erdirilmesi öngörülüyor.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdul Rahman ile Doha'da düzenlediği basın toplantısında Blinken, Hamas'ın bazı tekliflerinin önceki görüşmelerde kabul ettiği koşulları değiştirmeyi amaçladığını söyledi.

Blinken, "Hamas tek kelimeyle 'evet' yanıtını verebilirdi" dedi. ABD, İsrail'in teklifini kabul ettiğini ancak İsrail'in bunu açıklamadığını söyledi.

Hamas'ın siyasi büro üyesi İzzat Al-Rishq ise, hareketin ABD Başkanı Joe Biden'ın 31 Mayıs'ta açıkladığı Amerikan ateşkes önerisine verdiği resmi yanıtın "sorumluluk, ciddiyet ve pozitiflikle nitelendirildiğini ve yeni bir ufuk açtığını" söyledi. anlaşmaya varmak için geniş bir yol."

Mısırlı iki kaynak, Hamas'ın ABD'den ateşkes planına ilişkin yazılı garanti de istediğini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 13.6.2024 12:09

İLGİLİ HABERLER