Gündem
  • 2.8.2024 00:28

Hamas lideri İsmail Haniye'nin 7 Ekim'den sonraki aylarıda hangi ülkelere gitti

Suikaste uğrayan Hamas lideri İsmail Haniye'nin 7 Ekim'den sonraki ayları nerede geçirdi..
Haniye'nin irtibatını hiç koparmadığı ülkelerin başında Türkiye var. Hamas’ın siyasi lideri Haniye, 20 Nisan 2024 tarihinde Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü.. O toplantıya , Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da katıldı.

Haniye ziyaretin dışında önemli konularda Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Fidan'la telefonla görüşüp istişare etmeden karar almadı.

CNN, İslamcı militan grup lideri İsmail Haniye'nin 7 Ekim 2023'ten bu yana hareketlerini analiz etmek ve izlemek amacıyla Hamas ve diğerlerinin açıklamalarının yanı sıra devlet medya kuruluşları ve diğer sosyal medya paylaşımlarını inceledi.

CNN'in analizine göre, İsmail Haniye, 7 Ekim'de Hamas'ın İstanbul'daki ofisinde savaşçılarının İsrail teçhizatlarıyla Gazze Şeridi'ne dönmesini kutladıktan sonra, Hamas Siyasi Büro Başkanı olarak zamanının çoğunu Doha'da geçirdi ancak Tahran, İstanbul ve Kahire'ye de bir dizi seyahat gerçekleştirdi.

Tahran: Haniyeh, Tahran'a en az dört seyahat gerçekleştirdi - Kasım, Mart, Mayıs ve Temmuz aylarında. Dört ziyaretin hepsinde İran Yüce Lideri Ali Hamaney ile görüştü.

Mayıs ayında, helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahian'ın cenazelerine katıldı. 

Suikaste uğramasıyla sonuçlanan Tahran'daki son seyahatinde, İran'ın yeni cumhurbaşkanı Mesud Pezeshkian'ın yemin törenine katılıyordu.

Kahire: Ayrıca Kasım, Aralık ve Şubat aylarında Hamas'ın ateşkes müzakere heyetine liderlik etmek için Kahire'ye üç bilinen seyahat gerçekleştirdi. Hala devam eden bu müzakere süreci Katar ve Mısır tarafından yönlendirildi.  

Katar Doha: Savaş Gazze'yi harap ederken Haniyeh zamanının çoğunu Hamas'ın Doha ofislerinde geçirdi. Oradayken, Hamas'tan gelen basın açıklamaları, onun defalarca bir dizi yabancı ileri gelenle görüştüğünü, konuşmalar yaptığını ve toplantılar düzenlediğini gösteriyor.

Haniyeh'in üç oğlu ve dört torununun Gazze'de İsrail hava saldırısında öldürülmesinden sonra ilk açıklamasını yaptığı yer de Doha'dır. Nisan ortasında yaptığı açıklamada, bu tür cinayetlerin Hamas'ı prensiplerinde daha kararlı hale getireceğini ve Hamas'ın ne kadar büyük bir fedakarlık olursa olsun teslim olmayacağını, taviz vermeyeceğini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 2.8.2024 00:42

İLGİLİ HABERLER