Gündem
  • 11.2.2024 15:50

HAMAS'a katılan bedevi geri dönerken yakalandı.. İsrail'de ne kadar bedevi var

İsrail'de çölde yaşayan Bedeviler köken olarak Müslüman ama bozulmuş bir fırka.. İsrail bu bedevilere askerliği zorunlu hale getirince bir kısmı asker oldu bir kısmı Gazze'ye bir kısmı başka ülkelere kaçtı.

Negev Bedouin - Wikipedia
Gazze'de Hamas'a katılan Bedevi İsrailli, İsrail'e dönmeye çalışırken tutuklandı

Battling the Bedouins' birth rate for Israeli-style democracy

Kuzey Negev'li adam, savaşta düşmana yardım etmek de dahil olmak üzere ciddi güvenlik suçlarıyla suçlandı.

Adalet Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, 2016 yılında Gazze Şeridi'ne geçen ve Hamas terör grubuna katılan bir Bedevi İsraillinin,  İsrail'e geri dönmeye çalışırken IDF askerlerinin onu gözaltına almasının ardından suçlandığını açıkladı.

File:Flickr - Israel Defense Forces - Bedouin Soldier with Schoolchild.jpg  - Wikipedia

BEDEVİ ASKER

Ayrı bir gelişmede Shin Bet, farklı bir Hamas tutuklusunun sorgusunun görüntülerini yayınladı.

Suçlama belgesine göre, Negev'in kuzeyindeki Haşim Zana sakini olan 26 yaşındaki Cuma İbrahim Ebu Ganima, Temmuz 2016'da Gazze'ye gizlice girdi, bir Hamas görevlisiyle temasa geçti ve terör grubunun askeri kanadına katılmak istedi.

İddianamede, Ebu Ganima'nın Hamas yetkilileri tarafından sorguya çekildiği ve burada onlara İsrail'in güneyindeki İsrail üslerinin yerlerini açıkladığı belirtildi.

İddianameye göre, Hamas görevlilerinin evlerinde üç ay bekledikten sonra Ebu Ganima, Hamas'la askeri eğitime başladı; buna terör grubunun İsrail kasabalarına saldırıları ve askeri mevzileri ele geçirmeyi simüle eden elit Nukhba gücüyle ileri eğitim de dahil .Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısında Hamas liderliğindeki binlerce mücahit İsrail'e hücum ederek yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve 253 kişiyi de kaçırdı.

Ayrı bir gelişmede Shin Bet, perşembe günü terör örgütünün elemanlarını teslim olmaya çağıran farklı bir Hamas tutuklusunun sorgusunun görüntülerini yayınladı.

İddianamede, Ebu Ganima'nın Gazze'de bulunduğu süre boyunca sınır boyunca çeşitli gözetleme operasyonları yürüttüğü ve Hamas yetkilileriyle görüştüğü belirtildi.

Ayrıca, sınırda saldırı düzenlemek, Hamas adına casusluk yapmak ve başkalarını işe almak için İsrail'e dönmek ve terör grubunun planlarını ilerletmek için İsrail'deki bir suç çetesine katılmak da dahil olmak üzere başka görevleri de kabul etmekle suçlanıyordu.

İddianamede, Ebu Ganima'nın 2021 yılında "kendisine uygulanan sınırlamalara uymadığı" gerekçesiyle Hamas tarafından iki yıl hapse mahkûm edildiği belirtildi.

İsrail'in, Hamas'ın 7 Ekim saldırılarına tepki olarak askeri harekat başlatmasının ardından, İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin yakındaki saldırıları nedeniyle 7 Aralık 2023'te tutuklu bulunduğu hapishanedeki tüm tutuklular serbest bırakıldı.

Üç gün sonra Ebu Ganima İsrail'e geri dönmeye çalıştı ve burada IDF birlikleri tarafından gözaltına alındı. Daha sonra Shin Bet güvenlik teşkilatı tarafından sorgulanmak üzere götürüldü.

İSRAİL'DE NE KADAR BEDEVİ VAR?
19. yüzyılın sonlarına kadar Suudi Arabistan arasında dolaşan geleneksel olarak pastoral göçebe Arap kabileleridir ( Bedevi ). doğuda ve batıda Sina Yarımadası . Bugün İsrail'in Negev bölgesinde yaşıyorlar . Bedevi kabileleri İslam'a bağlı . 

1858'den itibaren Osmanlı yönetimi sırasında Negev Bedevileri, İsrail'in kuruluşundan sonra hızlanan bir yerleşik hayata geçme sürecinden geçti.  1948 Arap-İsrail Savaşı'nda çoğu komşu ülkelere yerleştirildi. Zamanla bazıları İsrail'e dönmeye başladı ve 1954 yılına kadar yaklaşık 11.000 kişi İsrail tarafından kendi vatandaşı olarak tanındı. 1968 ile 1989 yılları arasında İsrail bu nüfus için kuzeydoğu Negev'de Rahat , Hura , Tel as-Sabi dahil olmak üzere yedi ilçe inşa etti. 

Diğerleri ise bu kasabaların dışında , tanınmayan köyler olarak adlandırılan yerlere yerleştiler . 2003 yılında, Negev'deki arazi anlaşmazlıklarını çözmek amacıyla İsrail hükümeti on bir köyü geriye dönük olarak tanımayı teklif etti ( Ebu Qrenat , Umm Batin , al-Sayyid , Bir Hadaj , Drijat , Mulada , Makhul , Qasr al-Sir , Kukhleh ). , Abu Talul ve Tirabin al-Sana ), ancak aynı zamanda "yasadışı inşaata" karşı yaptırımları da artırdı. 

Bedevi arazi sahipleri teklifi kabul etmeyi reddettiler ve arazi anlaşmazlıkları hâlâ devam ediyordu. Tanınmayan köylerin çoğunluğunun bu nedenle Prawer Planı'nda belirtildiği gibi buldozerle yıkılması planlandı İnsan hakları örgütlerine göre Prawer Planı, Negev'deki Bedevi nüfusa karşı ayrımcılık yaptı ve topluluğun tarihi toprak haklarını ihlal etti. Aralık 2013'te plan iptal edildi. 

Negev'deki Bedevi nüfusu 200.000-210.000'dir. Bunların yarısından biraz fazlası, yalnızca Bedevilerin yaşadığı, hükümet tarafından inşa edilen yedi kasabada yaşıyor; geri kalan 90.000 kişi ise 46 köyde yaşıyor; bu köylerden 35'i hâlâ tanınmıyor ve 11'i 2003'te resmi olarak tanınıyor.

Bedevilerin son on yılda zorla nakli

Tanımsız
 

Güncellenme Tarihi : 12.2.2024 22:28

İLGİLİ HABERLER