Gündem
  • 7.7.2024 01:43

HAMAS'tan Arap ülkelerine tehdit gibi uyarı

Hizbullah lideri Nasrallah Hamas heyetiyle bir araya geldi

Hizbullah ile İsrail arasında Lübnan sınırında kontrollü bir çatışma süreci yaşanıyor. İki taraf da gerilimi artırmama arayışında.

Hizbullah Cuma günü yaptığı açıklamada, Lübnan Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah ve Hamas'ın üst düzey yetkilisi Halil El Hayya'nın Gazze Şeridi'ndeki son gelişmeleri ve ateşkes sağlanması amacıyla yürütülen müzakereleri ele aldıklarını söyledi.

İran destekli Hizbullah'tan yapılan açıklamada Nasrallah'ın Hamas lider yardımcısı Hayya'yı kabul ettiği ve görüşmede Gazze Şeridi'ndeki "son güvenlik ve siyasi gelişmelerin" gözden geçirildiği belirtildi.

Açıklamada, "Ayrıca bugünlerde devam eden müzakerelerdeki son gelişmeleri, atmosferi ve Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkına yönelik hain saldırganlığın sona erdirilmesi için sunulan önerileri de ele aldılar" denildi.

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili Perşembe günü yaptığı açıklamada Hamas'ın İsrail ile olası bir rehine serbest bırakma anlaşması konusundaki tutumunda oldukça önemli bir değişiklik yaptığını belirterek bunun kalıcı bir ateşkese adım atacak bir anlaşmaya yol açmasını umduklarını ifade etti.

Hizbullah ve İsrail'in Ekim ayından bu yana Lübnan-İsrail sınırında Gazze savaşına paralel olarak karşılıklı çatışması, ağır silahlara sahip taraflar arasında daha büyük bir çatışma yaşanması endişelerini arttırıyor.

Hamas'tan Arap ve İslam ülkelerine çağrı

Hamas, Arap ve İslam ülkelerine "Filistin halkına yönelik Siyonist soykırım savaşını durdurmaları için baskı yapmaları ve topraklarındaki varlıklarını savunacakları savaşta onlara her türlü destek ve yardımı sağlamaları" çağrısında bulundu.

Hamas, Arap ve İslam ülkelerine "Filistin halkına yönelik Siyonist soykırım savaşını durdurmaları için baskı yapmaları ve topraklarındaki varlıklarını savunacakları savaşta onlara her türlü destek ve yardımı sağlamaları" çağrısında bulundu.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "Gazze Şeridi'nin geleceğine ilişkin Filistin iradesini devre dışı bırakmayı amaçlayan her türlü plan, proje ya da önerinin yanı sıra yabancı güçlerin herhangi bir isim veya gerekçeyle Gazze Şeridi'ne girme planlarını destekleyen pozisyonları reddettiğimizi vurguluyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Açıklama, şöyle devam etti:

"Bu faşist saldırganlığın yenilgiye uğratılmasının ardından Gazze Şeridi'nin idaresi tamamen Filistinlilere ait bir mesele olup her kesimden Filistin halkının üzerinde mutabık kalacağı bir konudur.

Filistin halkı, kendi özgürlük ve kaderini tayin hakkına dayanan ilkelerinden sapacak herhangi bir vesayet, dış çözüm veya denklemin dayatılmasına izin vermeyecektir."

Açıklamada, ayrıca Arap ve İslam ülkelerine "Filistin halkına yönelik Siyonist soykırım savaşını durdurmaları için baskı yapmaları ve topraklarındaki varlıklarını savunacakları savaşta onlara her türlü destek ve yardımı sağlamaları" çağrısında bulunuldu.

Güncellenme Tarihi : 7.7.2024 01:47

İLGİLİ HABERLER