Sağlık
  • 24.9.2021 19:32

Hangi maske Koronavirüsü yüzde kaç önlüyor?

Aşılamaların artmasıyla beraber birçok insan artık maske takmak istemiyor. Ancak sağlık yetkilileri çift doz aşılı olanların dahi kapalı ve kalabalık alanlarda maske takmalarını tavsiye ediyor. Maske takmayanların sayısı arttıkça, bu konuda hala tedbirli olanların ise kafasında şu soru dolaşıyor: Kapalı bir alanda maske takan tek kişi ben isem, virüsten korunuyor muyum?

Maskeler ne zaman en iyi sonucu veriyor? sorusuna uzmanlar, “Ortamdaki herkes taktığında” cevabını veriyor. Yetkililer, bunun nedenini ise şöyle açıklıyor; enfekte bir kişi Maske taktığında, soluduğu bulaşıcı parçacıkların büyük bir yüzdesi tutularak viral yayılma kaynağından durduruluyor. Odanın etrafında daha az viral parçacık dolaşıyor ve diğer insanların taktığı maskeler de kaçan parçacıkları engelliyor. Böylece bulaş oranı azalıyor.

MASKENİN KENARLARINI SIKIŞTIRMAK KORUMAYI ARTIRIYOR

Yapılan pek çok çalışma, maskenin onu takan kişiyi koruduğunu belgelemiş durumda. Ancak bu koruma seviyesi maskenin türüne, yapıldığı malzemeye, partikül maruziyetinin nasıl ölçüldüğüne bağlı olarak değişebiliyor.

-Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nde yapılan bir araştırma, standart bir cerrahi maskenin kullanıcıyı simüle edilmiş bir öksürük tarafından üretilen parçacıkların yalnızca yaklaşık yüzde 7,5'inden koruduğunu buldu.

-Maskenin kenarındaki iplere düğüm atarak sıkılaştırmak ve yanlarda kalan boşluğu kapatmanın ise maruziyeti yaklaşık yüzde 65 oranında azalttığı ortaya çıktı.

-Araştırmada varılan bir diğer ilginç sonuç da çift maske kullanımıyla ilgili oldu. Çalışmaya göre, cerrahi maskenin üzerine bir bez maske takmak, simüle edilmiş öksürük parçacıklarına maruz kalmayı yüzde 83 oranında azalttı.

HANGİ MASKE NE KADAR KORUYOR?

Virginia Tech’te maskelerle yapılan bir başka araştırmada ise parçacık boyutuna göre ev yapımı maskelerin, cerrahi maskelerin ve yüz siperlerinin kullanıcıyı ne kadar iyi koruduğuna bakıldı.

Araştırma, çoğu maskenin hapşırma kaynaklananlar gibi çok büyük parçacıkları engelleyebileceğini gösterdi. Ancak araştırmacılar, engellenmesi en zor olan daha küçük aerosol parçacıklarına baktıklarında sonuçlar bir hayli farklı çıktı.

Yüz siperlerinin koruma oranı küçük aerosol parçacıklarına karşı sıfıra takınken, cerrahi maskelerde bu oran yaklaşık yüzde 30 olarak bulundu.

EN YÜKSEK KORUMA N95’LERİN

Maskelerle ilgili yapılan çok fazla araştırma olduğunu söylemiştik. Bu araştırmalardan biri de Tokyo’da gerçekleştirildi ve farklı maske türlerinin kullanıcıyı gerçek Koronavirüs parçacıklarından ne kadar iyi koruduğu test edildi.

Çalışma, basit bir pamuklu maskenin bile kullanıcıya yüzde 17 ila 27 oranında koruma sağladığını gösterdi. Buna göre, cerrahi maske yüzde 47 ila 50 koruma, gevşek bir şekilde oturan N95 yüzde 57 ila 86 ve sıkıca kapatılmış N95 maskenin ise yüzde 79 ila 90 koruma sağladığı tespit edildi.

Laboratuvar çalışmaları, N95, KN95 veya KF94 gibi yüksek kaliteli bir tıbbi maskenin en iyi sonucu verdiğini söylüyor. Aşı, Covid-19'a karşı en iyi koruma olmakla birlikte, aşılı kişilerin bile, başkalarının aşı durumunun bilinmediği kapalı alanlardan, kalabalıklardan kaçınmaları tavsiye ediliyor.

Delta varyantının diğer varyantlardan çok daha bulaşıcı olduğu göz önüne alındığında, Dr. Marr, mesafenizi koruyamadığınızda, kapalı bir ortamda olduğunuzda ve etrafınızdakiler maske takmadığında mümkün olan en yüksek kaliteli maskeyi takmanızı şiddetle öneriyor ve şunları söylüyor:

"Kalabalık ve kapalı ortamlarda kimin aşılı ya da aşısız olduğunu bilemiyoruz, havalandırma hakkında bilgi sahibi olamıyoruz. Ben böyle bir ortamda olduğumda kesinlikle en iyi maskeyi takmaya özen gösteriyorum. Deltanın çok hızlı bulaştığını ve aşılı insanlara da bulaşabildiğini göz önüne alarak yüksek riskli durumlarda maskenize güvenmenizi öneriyorum.”

Türk Siha'larına dünyada ilgi sürerken, Türkiye ile Ukrayna, savunma sanayii alanında iş birliğini artırıyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Bayraktar TB2'lerin üretimi için Ukrayna'da fabrika kurulacağını belirtti.

Güncellenme Tarihi : 24.9.2021 19:37

İLGİLİ HABERLER