Gündem
  • 6.9.2024 13:15

Hangi ülkeler İsrail'e silah ihracatını askıya aldı veya kısıtladı?

Hangi ülkeler İsrail'e silah ihracatını askıya aldı veya kısıtladı?

İngiltere, Gazze'deki savaş nedeniyle İsrail'e silah ihracatını askıya alan veya kısıtlayan ülkeler listesine katıldı ve bu silahların uluslararası insancıl hukuku ihlal etmek için kullanılabileceğinden korkuyor.

İngiltere'nin kararı, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy'nin geçen Temmuz başında göreve başlamasından kısa bir süre sonra talep ettiği, İsrail'e ihraç edilen silah ruhsatlarının gözden geçirilmesinin sona ermesinin ardından geldi.

İngiltere, İsrail'e silah satışının sadece küçük bir kısmını oluştursa da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, " İngiliz silahları olsun ya da olmasın, bu savaşı kazanacağız " diyerek kararı eleştirdi.

Washington Post'a göre İsrail'e silah ihracatını askıya alan veya kısıtlayan en önemli ülkeler İngiltere Pazartesi günü yaptığı açıklamada, askeri uçaklarda, helikopterlerde ve insansız hava araçlarında kullanılan bileşenlerin yanı sıra kara hedefleme için kullanılan öğeler de dahil olmak üzere İsrail'e silah ihracatına ilişkin yaklaşık 350 lisansın yaklaşık 30'unu derhal askıya alacağını söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, lisansları sınırlama kararının, askeri teçhizatın uluslararası insani hukukun ciddi ihlallerinde kullanılabileceği korkusunun bir sonucu olarak geldiğini doğruladı.

Bakana göre kısmi yasak, İsrail ile Hamas arasındaki "Gazze'deki mevcut çatışmada kullanılabilecek" maddeleri içeriyor.

İtalya

İtalya geçen yılın sonlarında İsrail'e silah göndermeyi bıraktığını ancak bazı silah ihracatının devam ettiğini açıklamıştı.

Reuters'in haberine göre İtalyan hükümeti, silahların sivillere karşı kullanılmaması koşuluyla mevcut taleplere uyacağını söyledi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'ne göre İtalya, 2019 ile 2023 yılları arasında İsrail'e en büyük üçüncü silah ihracatçısı oldu ve bu dönemde İsrail'in ithalatının yüzde 0,9'unu oluşturdu.

İspanya

İspanya Dışişleri Bakanlığı Şubat ayında yaptığı açıklamada, ülkenin 7 Ekim'den bu yana İsrail'e herhangi bir silah satışını onaylamadığını söyledi.

Ancak yerel gazeteler, savaştan önce onaylanan silah ihracatının, savaşın başlamasından sonra İsrail'e gönderildiğini bildirdi .

Hollanda

Bir mahkeme , Oxfam Novab ve diğer iki insan hakları grubu tarafından açılan bir davaya yanıt olarak, uluslararası insani hukukun ciddi şekilde ihlal edilmesine ilişkin açık riskler nedeniyle Hollanda hükümetine F-35 uçak parçalarının İsrail'e ihracatını durdurması talimatını verdi.

Bu hafta Yüksek Mahkeme, Hollanda hükümetinin karara karşı yaptığı itirazı değerlendirecek.

Belçika

Yerel basında çıkan haberlere göre , Şubat ayında Belçika'nın Wallonia bölgesi, İsrail'e barut ihraç etmeye yönelik iki lisansı , Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'den Gazze'de sivil kayıplarını önlemek için daha fazla çaba göstermesini isteyen bir kararın ardından askıya aldı.

Kanada

Kanada Dışişleri Bakanlığı Mart ayında yaptığı açıklamada, ülkenin 8 Ocak'tan bu yana İsrail'e silah ihracatına yönelik herhangi bir izni onaylamadığını ve İsrail'in ihracat kontrollerine "tam uyum" sağladığına emin olana kadar duraklamanın devam edeceğini belirterek, izinlerin 8 Ocak'tan önce verildiğini belirtti. yürürlükte kalacaktı.

Mart ayında Kanada Avam Kamarası da İsrail'e silah ihracatının aktarılmasına yönelik her türlü yetkinin durdurulması gerektiğini öngören bağlayıcı olmayan bir kararı kabul etti .

Kaynak: "Washington Post"

Güncellenme Tarihi : 6.9.2024 13:23

İLGİLİ HABERLER