Gündem
  • 9.8.2024 12:25

Haniye benzeri suikast haberi alan Netanyahu ve savaş kabinesi 'Çukur'a indi

İran intikamını böyle alacak! Orta Doğu'da deprem etkisi yaratacak suikast dalgası..

İbrani medyası, güvenlik kabinesinin bu gece, "çukur" olarak da bilinen askeri karargahtaki IDF'nin yeraltı komuta odasında toplandığını bildirdi.

İran'ın 13-14 Nisan gecesi İsrail'e füze ve insansız hava aracı saldırısı düzenlemesinin ardından ilk kez böyle bir toplantı yapılıyor.

Kanal 12, toplantının güvenlik endişesi nedeniyle çukurda yapılmadığını, olası bir acil duruma karşı tatbikat yapmak amacıyla yapıldığını duyurdu.

İsrail ordusunun, güvenlik kabinesinden Hizbullah'a karşı önleyici bir saldırı düzenleme emri alma olasılığına hazırlandığı Kanal 12 tarafından herhangi bir kaynağa dayandırılmadan bildirildi.

Kanal 13, İsrail'in son değerlendirmesinin, Hizbullah'ın, İsrail'in üst düzey komutanlarından Fuad Şukr'u öldürmesine yanıt olarak üst düzey bir İsrailli yetkiliyi hedef almaya çalışacağı yönünde olduğunu bildirdi.

İsrail Güvenlik Kabinesi, İran'ın yaklaşık 300 füze ve insansız hava aracı fırlattığı geceden beri ilk kez 'çukura' indi. Kanal 13 televizyonu ise 'hedefteki İsrailli yetkili' ihtimalini bildirdi. The Guardian'a göre, Tahran'daki Haniye suikastının ardından İran'ın beklenen intikam planı ortaya çıktı.

İSRAİL GÜVENLİK KABİNESİ 'ÇUKURA' İNDİ! 'ÜST DÜZEY YETKİLİ HEDEFTE'

İsrail Güvenlik Kabinesi akşam saatlerinde toplandı, Hizbullah'ı saldırması halinde 'yıkıma' karşı uyardı.

İsrail Güvenlik Kabinesi,  İran ve Hizbullah ile devam eden gerilimin gölgesinde bir araya geldi. Güvenlik Kabinesi Tel Aviv'de Genelkurmay Başkanlığı'nın 'çukur' olarak da adlandırılan yeraltı komuta odasında toplandı.

13-14 NİSAN'DAN BERİ İLK

Kabine, ülke medyasının bildirdiğine göre, Kirya askeri karargahının yeraltı komuta odasında görüştü. İran'ın 13-14 Nisan gecesi İsrail'e yaklaşık 300 füze ve insansız hava aracı fırlattığı ve bunların neredeyse tamamının engellendiği geceden bu yana ilk kez böyle bir toplantı kayıtlara geçti.

Toplantının olası bir acil durum tatbikatı yapmak amacıyla Genelkurmay Başkanlığı'ndaki yeraltı komuta odasında yapıldığı ifade edildi. Öte yandan İsrail televizyonu toplantının gündemine ilişkin dikkat çekici bir iddia ortaya attı.

'ÜST DÜZEY İSRAİLLİ YETKİLİ HEDEFTE'

Kanal 12 televizyonu, İsrail ordusunun Güvenlik Kabinesi'nden Hizbullah'a karşı önleyici bir saldırı düzenleme emri alma ihtimali hazırlandığını ileri sürdü.

Kanal 13 televizyonu ise Tel Aviv'in elindeki son değerlendirmelerin Hizbullah'ın Fuad Şükür'ün öldürüldüğü saldırıya karşılık üst düzey bir İsrailli yetkiliyi hedef almaya çalışacağı yönünde olduğunu iddia etti.

İRAN İNTİKAMINI BÖYLE ALACAK: ORTA DOĞU'DA SUİKAST DALGASI

İngiliz The Guardian gazetesi, İran'ın, Tahran'da Hamas lideri İsmail Haniye'nin suikastından sorumlu olduğuna inandığı kişileri hedef almayı, İsrail'e saldırmak yerine tercih edebileceğini yazıyor.

'MOSSAD ÜYELERİ HEDEF ALINABİLİR'

Habere göre Tahran, Tel Aviv saldırının sorumluluğunu ne teyit ettiği ne de reddettiği halde İsrail'i suçladığı Haniye suikastına, birlikte çalıştığına inandığı kişileri veya İsrail'in ulusal istihbarat teşkilatı MOSSAD'ın üyelerini hedef alarak misilleme yapabilir.Haniye'nin ölümünün ardından gelen bazı haberler, MOSSAD ajanlarının, Hamas liderinin yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni için Tahran'a gittiği sırada, kaldığı odaya patlayıcı yerleştirmek için İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu'ndan ajanları görevlendirdiğini öne sürdü.

'HİZBULLAH KARARLI'

Haberde, İsrailli yetkililerin, Hizbullah'ın, İsrail'in üst düzey komutanı Fuad Şükrü'yü öldürmesine cevap olarak önümüzdeki birkaç gün içinde beklenen saldırısını gerçekleştirmeye kararlı olduğu sonucuna vardığı, ancak grubun İran ile ne ölçüde koordine olacağının ise belirsiz olduğu kaydedildi.

TAHRAN YOĞUN BASKIYLA KARŞI KARŞIYA

Tahran, bölgedeki gerginliği topyekûn bir savaşa yol açabilecek şekilde tırmandırmamak için yoğun diplomatik baskıyla karşı karşıya olduğu için seçeneklerini değerlendiriyor.

Gazeteye göre, İran'ın Çarşamba günü suikastı görüşmek üzere toplantıya çağırdığı İslam İşbirliği Teşkilatı görüşmesinde, Pakistan Dışişleri Bakanı İshak Dar, İsrail'e yönelik bir İran saldırısına karşı çıktı ve Haniye'nin ölümünün hesabının sorulması gerektiğini, fakat İran'ın 'Binyamin Netanyahu'nun daha geniş bir savaş için planını gerçekleştirmesine izin vermemesi gerektiğini' söyledi. 

İNTİKAM BAYRAĞI ÇEKİLDİ

Hizbullah, İsrail'e karşı beklenen misillemesinin sinyali olarak Güney Lübnan'da 'intikam bayrağını' açtı.

Hizbullah ile İsrail arasındaki söz düellosu kızışıyor ve iki taraf arasındaki aylarca süren sınır ötesi saldırıların topyekûn bir savaşa dönüşebileceği yönündeki korkular tırmanıyor.

Hizbullah, İsrail askeri tesislerine yönelik saldırılarının Gazze'deki Filistinlilere destek amaçlı olduğunu söylüyor. İsrail'in yakın zamanda çok sayıda Hizbullah komutanını öldürmesi ve Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin İran'da suikasta uğraması, bölgedeki gerginliği had safhaya çıkardı.
 

Güncellenme Tarihi : 9.8.2024 12:47

İLGİLİ HABERLER