Gündem
  • 31.7.2024 10:01

Haniye Tahran'da nasıl şehit edildi.. Ayrıntılar ortaya çıktı

Haniye'nin şehit edilmesinin ayrıntıları belli olmaya başladı…
Hamas lideri İsmail Haniye dün İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın Tahran’daki yemin törenine katılmıştı. Yemin töreni sonrası İran yönetiminden çok kişi ile Filistin'in durumu hakkında görüşmeler yaptı…
Gece saat 02.00 civarında İnah'ın kendine tahsis ettiği "Kuzey Tahran'daki savaş gazilerine özel konutların" bulunduğu yeri geldiğinde suikaste uğradı.
Suikastın nasıl gerçekleştiği henüz bilinmyor.İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı, Heniyye'nin Tahran'ın kuzeyinde Devrim Muhafızları Ordusu'nun korumasındaki gaziler için hizmet veren bir konutta 02.00 sularında havadan atılan bir mermiyle hedef alındığını duyurdu.

Lübnan merkezli El Mayadin haber sitesi, İranlı bir kaynağa dayanarak, Tahran'da düzenlenen saldırıda Hamas lideri İsmail Haniye'yi öldüren füzenin başka bir ülkeden atıldığını, İran'ın içinden atılmadığını yazdı.ABD'li yayın organı CNN ise Hamas liderinin başkent Tahran'ın kuzeyinde kaldığı konuta isabet eden “havadan güdümlü mermi” ile öldürüldüğünü bildirdi.


Bu olay aynı zamanda İran'ın ne kadar güvensiz bir yer olduğunu ve Tahran'da MOSSAD ajanlarının rahat rahat fink attığını gösterdi.
Kendi evinde kendi misafiri olan Filistin Liderini bile koruyamayan İran suikastle ilgili 10 saattir bir açıklama yapamadı..

HAMAS : LİDERİMİZ ŞEHİT DÜŞTÜ

Hamas, lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da şehit edildiğini duyurdu. Hamas, işgalcileri İran'daki ikametgâhına baskın düzenlemekle suçladı.

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, 31 Temmuz 2024 Çarşamba günü lideri İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da şehit edildiğini duyurdu.

Hamas, yaptığı açıklamada, Haniye'nin "Tahran'daki ikametgâhına yapılan hain Siyonist baskında" şehit düştüğünü söyledi.

İran Devrim Muhafızları da Haniye'nin Tahran'daki evinin vurulduğunu ve korumasıyla birlikte öldürüldüğünü duyurdu.

Muhafızların Sepah haber sitesinde yer alan açıklamada, "Hamas-İslami Direniş Siyasi Bürosu Başkanı İsmail Haniye'nin Tahran'daki ikametgahı vuruldu ve bu olay sonucunda kendisi ve bir koruması şehit oldu" denildi.

İran medyası, Haniye'nin öldürüldüğü saldırının saat 02:00 civarında (22:30 GMT) gerçekleştiğini ve Haniye'nin kaldığı "Kuzey Tahran'daki savaş gazilerine özel konutların" hedef alındığını bildirdi.

Aynı zamanda İran resmi televizyonu da İsmail Haniye'nin Tahran'da şehit edildiğini doğrulayarak, suikastla ilgili soruşturmanın sürdüğünü ve sonuçların yakın zamanda açıklanacağını belirtti.

İsrail işgali, 7 Ekim 2023'te Mescid-i Aksa'ya yönelik sel operasyonunun ardından Filistin içinde ve dışında Hamas hareketinin tüm liderlerini takip etme sözü vermişti.

Sonuç olarak işgal, birkaç ay önce Hamas hareketinin üst düzey bir ismine karşı, Lübnan'a düzenlenen hava saldırısında Hamas siyasi bürosu başkan yardımcısı Şeyh Salih El Aruri'yi hedef alan bir suikast operasyonu gerçekleştirdi.

İsrail'in olayla ilgili ilk resmi yorumunda aşırı sağcı İsrail Miras Bakanı Amichai Eliyahu şunları söyledi: "Haniye'nin ölümü dünyayı biraz daha iyi hale getiriyor."

Şöyle ekledi: "Artık sahte teslim anlaşmaları yok ve ölüme mahkum edilenlere artık merhamet yok."

Aynı zamanda İsrail işgal ordusu Haniye suikastı hakkında yorum yapmayı reddetti ve Amerikan CNN televizyonuna İsrail askeri kurumunun "yabancı basında çıkan haberlere yanıt vermediğini" söyledi.

Haniyeh, anne ve babasının 1948'de Aşkelon kenti yakınlarındaki evlerinden yerlerinden edilmesinin ardından 1962 yılında Gazze Şehri'nin batısındaki Sahil mülteci kampında doğdu.

Haniyeh, yaşamı boyunca işgal tarafından tutuklanma, sınır dışı edilme ve suikast girişimleri de dahil olmak üzere çok sayıda zulme maruz kaldı.

İsmail Haniye (62 yaşında), Halid Meşal'in yerine 2017 yılında Hamas hareketinin siyasi büro başkanlığına seçildi, ancak adı ve takma adı (Ebu el-Abd), Hamas'ın başkanlığını üstlendiği 2006 yılından bu yana dünya tarafından biliniyordu. Hamas'ın parlamento seçimlerindeki şaşırtıcı zaferinin ardından Filistin Yönetimi'ndeki hükümet.

 

Güncellenme Tarihi : 31.7.2024 11:04

İLGİLİ HABERLER