Gündem
  • 6.8.2024 22:00

Haniye'nin yerine Yahya Sinwar HAMAS'ın yeni lideri oldu..

Hamas, Haniye suikastının ardından Sinwar'ı yeni lider olarak atadı..

Gazze Şeridi'ndeki Hamas lideri Yahya Sinwar, 14 Nisan 2023'te Gazze Şehri'nde Kudüs Günü dolayısıyla düzenlenen mitingde konuşuyor. (Mohammed Abed/AFP)

Hamas, geçen hafta Tahran'da İsmail Haniye'ninŞehit edilmesinin ardından Yahya Sinvar'ın terör örgütünün yeni Politbüro Şefi olacağını resmen açıkladı.


Bugün (Salı) Hamas, hareketin siyasi büro başkanı İsmail Haniyeh'in yerine yeni siyasi lider olarak Yahya Sinwar'ı seçti.

Hareket yaptığı açıklamada, "Hareket, şehit lider İsmail Haniye'nin (Allah ona rahmet etsin.) yerine, Siyasi Büro başkanlığına Komutan Yahya Sinwar'ın seçildiğini duyurur, 

Haniyeh geçen hafta Tahran'da İsrail'in yapmakla suçlandığı bir saldırıda suikasta kurban gitmişti. Agence France-Presse'e göre, hareket içinde ılımlı isimlerin ortaya çıkmasına rağmen Hamas, özellikle silahlı direniş yoluyla bir Filistin devleti kurma konusunda tavizsiz mücadeleye hâlâ kararlı.

Şubat 2017'de Gazze Şeridi'ndeki Hamas hareketinin başına seçilen Yahya Al-Sinwar, katı çizginin destekçisi.

61 yaşındaki bu sert adam, 2011 yılında bir değişim anlaşması kapsamında serbest bırakılmadan önce 23 yılını İsrail hapishanelerinde geçirdi. Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus şehrinde doğdu ve ilk intifadanın başladığı yıl olan 1987'de kurulduğunda Hamas hareketine katıldı. Daha sonra “Hamas”a bağlı iç güvenlik servisi “Majd”ı kurdu.

El Kassam Tugayları'nın eski seçkin komutanıdır ve İsrail, 7 Ekim saldırısının beyni olarak onun peşindedir. Kendisi ABD'nin “uluslararası teröristler” listesinde yer almaktadır. Sinwar, hareketlerini büyük bir gizlilikle çevreliyor. Gazze'de savaşın başlamasından bu yana kamuoyunun önünde görülmedi.

 

 يحيى السنوار (وسط) القائد الجديد لـ «حماس» (أ.ف.ب)

Hamas'ın Gazze'deki lideri olan Sinwar, Gazze'de devam eden savaşı başlatan 7 Ekim saldırısının mimarı olarak kabul ediliyor.

Güncellenme Tarihi : 6.8.2024 21:24

İLGİLİ HABERLER