Haniye'nin yerine Yahya Sinwar HAMAS'ın yeni lideri oldu..

••2 dk okuma
Haniye'nin yerine Yahya Sinwar HAMAS'ın yeni lideri oldu..

Hızlı Özet

“Hamas'ın Gazze'deki lideri olan Sinwar, Gazze'de devam eden savaşı başlatan 7 Ekim saldırısının mimarı olarak kabul ediliyor.”

Hamas, Haniye suikastının ardından Sinwar'ı yeni lider olarak atadı..

Gazze Şeridi'ndeki Hamas lideri Yahya Sinwar, 14 Nisan 2023'te Gazze Şehri'nde Kudüs Günü dolayısıyla düzenlenen mitingde konuşuyor. (Mohammed Abed/AFP)

Hamas, geçen hafta Tahran'da İsmail Haniye'ninŞehit edilmesinin ardından Yahya Sinvar'ın terör örgütünün yeni Politbüro Şefi olacağını resmen açıkladı.


Bugün (Salı) Hamas, hareketin siyasi büro başkanı İsmail Haniyeh'in yerine yeni siyasi lider olarak Yahya Sinwar'ı seçti.

Hareket yaptığı açıklamada, "Hareket, şehit lider İsmail Haniye'nin (Allah ona rahmet etsin.) yerine, Siyasi Büro başkanlığına Komutan Yahya Sinwar'ın seçildiğini duyurur, 

Haniyeh geçen hafta Tahran'da İsrail'in yapmakla suçlandığı bir saldırıda suikasta kurban gitmişti. Agence France-Presse'e göre, hareket içinde ılımlı isimlerin ortaya çıkmasına rağmen Hamas, özellikle silahlı direniş yoluyla bir Filistin devleti kurma konusunda tavizsiz mücadeleye hâlâ kararlı.

Şubat 2017'de Gazze Şeridi'ndeki Hamas hareketinin başına seçilen Yahya Al-Sinwar, katı çizginin destekçisi.

61 yaşındaki bu sert adam, 2011 yılında bir değişim anlaşması kapsamında serbest bırakılmadan önce 23 yılını İsrail hapishanelerinde geçirdi. Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus şehrinde doğdu ve ilk intifadanın başladığı yıl olan 1987'de kurulduğunda Hamas hareketine katıldı. Daha sonra “Hamas”a bağlı iç güvenlik servisi “Majd”ı kurdu.

El Kassam Tugayları'nın eski seçkin komutanıdır ve İsrail, 7 Ekim saldırısının beyni olarak onun peşindedir. Kendisi ABD'nin “uluslararası teröristler” listesinde yer almaktadır. Sinwar, hareketlerini büyük bir gizlilikle çevreliyor. Gazze'de savaşın başlamasından bu yana kamuoyunun önünde görülmedi.

 

 يحيى السنوار (وسط) القائد الجديد لـ «حماس» (أ.ف.ب)

Hamas'ın Gazze'deki lideri olan Sinwar, Gazze'de devam eden savaşı başlatan 7 Ekim saldırısının mimarı olarak kabul ediliyor.

Bu haber 1145 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kurtlar Vadisi, fon krizini de es geçmemiş
Gündem

Kurtlar Vadisi, fon krizini de es geçmemiş

Sermaye piyasasında 131 fonun tasfiyeye alınması ve 7 şirketin işlemlerinin durdurulmasıyla sonuçlanan dev krizin perde arkasındaki usulsüz düzeneğin yıllar önce Kurtlar Vadisi

Habervitrini11494 Görüntüleme
Netanyahu “ahlaki korkaklar” dedi, İzlandalı bakanın yanıtı salonda alkış aldı
Gündem

Netanyahu “ahlaki korkaklar” dedi, İzlandalı bakanın yanıtı salonda alkış aldı

İzlanda Dışişleri Bakanı Thorgerdur Katrin Gunnarsdottir, BM Genel Kurulu’nda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bir gün önce kullandığı “ahlaki korkaklar” ifadesine yanıt verdi. Gunnarsdottir, “Ahlaki korkaklar, yardıma muhtaç insanlara insani yardım ulaştırılmasını engelleyen ve uluslararası hukuku defalarca çiğneyen liderlerdir” dedi. İzlandalı Bakan’ın sözleri salonda alkış alırken, açıklama dış basında Netanyahu’ya doğrudan gönderme olarak yorumlandı.

Habervitrini11040 Görüntüleme
Kız öğrenci Okula pompalı tüfekle geldi
Gündem

Kız öğrenci Okula pompalı tüfekle geldi

Alınan bilgilere göre olay, ilçenin İstasyon Mahallesi'ndeki Polatoğlu İlk ve Ortaokulu'nda meydana geldi. Okulda eğitim gören bir öğrenci, sabah saatlerinde elindeki pompalı tüfekle okul çevresinde görüntülendi. 

Habervitrini9266 Görüntüleme
Kılıçdaroğlu, ihraç edildi
Gündem

Kılıçdaroğlu, ihraç edildi

Sosyal Demokrasi Derneği (SDD), eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında çok konuşulacak bir karara imza attı. SDD Genel Başkanı Sami Doğan, Onur Kurulu’nun yaptığı incelemeler sonucunda Kılıçdaroğlu’nun dernek üyeliğine son verildiğini duyurdu.

Habervitrini12288 Görüntüleme