Gündem
  • 24.8.2024 22:45

Harris Filistinli konuşmacıyı reddetti, Müslüman seçmen kendisini terk etti

"Harris için Müslümanlar" kampanyası, parti konferansına Filistinli bir konuşmacının katılmasını reddetmesinin ardından desteğini geri çekti

 Filistin asıllı Amerikalı bir konuşmacının Demokratik Ulusal Kurultay'da sahneye çıkmasını reddetmesi nedeniyle ABD Demokrat Partisi'nin başkan adayı Kamala Harris'e verdiği desteği geri çekti . The Guardian gazetesi.

Grup, 22 Ağustos 2024 Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Başkan Yardımcısının uyumsuz hareketten gelen bu yeni bilgiler ışığında, Harris-Galler için Müslüman Kadınların çalışmalarına vicdanen devam edemeyiz" diye yazdı. Harris'in ekibi, bir sözcünün Demokratik Ulusal Kongre'de kürsüye çıkması talebini reddetti.”

Şöyle devam etti: "Demokrat Parti ekibinin ve Başkan Yardımcısı Harris'in bu konferans bitmeden doğru kararı vermesi için Tanrı'ya dua ediyoruz. Her ikimizin de yararına."

Demokratik Konvansiyon'da 30 tarafsız delege yer alıyor ve Başkan Yardımcısı Harris ile Demokrat Parti'yi silah ambargosuna uymaya çağıran "Taahhütsüz" hareketin liderleri de Harris ve Demokratlara bir Filistinlinin toplantıda konuşmasına izin vermeleri için baskı yapıyordu. kongre.

Konferans delegeleri ve Komite Dışı delegeler tüm hafta boyunca konu üzerinde müzakerelerde bulundular ancak konferansın son günü olan Perşembe sabahı erken saatlerde, Kararlı Olmayan hareketin liderlerinden biri olan Abbas Alawiya, konferans yetkililerinin bu konuyu ele aldığını duyurdu. Kendisiyle temasa geçerek etkinlik sırasında hiçbir Filistinlinin konuşmasına izin verilmeyeceğini bildirdi.

Bundan sonra Alevi ve diğer örgütleyiciler ve “Taahhütsüz” hareketinden protestocular Chicago'daki konferans merkezinin önünde oturma eylemi başlattılar ve burada kendilerine ana sahnede konuşma fırsatı verilmesini umdular. İsrailli bir mahkumun ailesine ana sahnede konuşma fırsatı verildi.

Harris için Müslüman Kadınlar yaptığı açıklamada, "Bu gece sahnede olan İsrailli rehinenin ailesi, Filistinli Amerikalılara ve Filistinlilere adayımızdan veya Demokratik Ulusal Komite'den daha fazla şefkat gösterdi" dedi. "Bu, Demokratlara gönderilecek korkunç bir mesajdır. .. Filistinlilerin Filistin hakkında konuşma hakkı var.”

Kamala Harris Filistin yanlısı eleştirmenleri ikna edemedi, başkanlık yarışını etkileyebilir

Parti içinden kaynaklar, Gazze savaşının, büyük Müslüman ve Arap Amerikalı nüfusa sahip çekişmeli eyaletlerde ve üniversite kampüslerinde oy kaybına yol açabileceğinden endişe ediyor.

Hayal kırıklığına uğrayan Filistin yanlısı aktivistler, Kamala Harris'in Chicago'daki Demokrat Parti kongresini kapatma konuşmasının, partinin karşı karşıya olduğu en ayrıştırıcı konunun büyük ölçüde göz ardı edildiği bir haftanın ardından statükodan herhangi bir kopuş göstermediğini söyledi.

ABD'nin Gazze'deki İsrail savaşına verdiği desteğe yönelik eleştirilere yanıt vermesi yönündeki baskı altında olan başkan yardımcısı, Perşembe gecesi yaptığı konuşmada daha önceki ateşkes ve rehine anlaşması çağrılarını tekrarladı. İsrail'in kendini savunma hakkını desteklerken Filistinlilerin kendi kaderini tayin hakkını da desteklediğini söyledi.

ABD'nin İsrail politikasına karşı 750 binden fazla seçmeni harekete geçiren Bağımsız Ulusal Hareket'in kurucu ortağı Abbas Alawieh, Harris'in çoğunluğu Michigan, Wisconsin, Pensilvanya ve Arizona gibi çekişmeli eyaletlerde yaşayan bu insanları kazanma fırsatını kaçırdığını söyledi.

Alawieh, Harris'in partinin adaylığını resmen kabul etmesinden kısa bir süre sonra Reuters'a yaptığı açıklamada, "Şu anda ihtiyaç duyulan şey, mevcut yaklaşımdan uzaklaşan cesur bir liderliktir" dedi.

Kararsız delegeler ve müttefikleri, onlarca yıldır devam eden İsrail-Filistin çatışmasının son kanlı olaylarını ele almak üzere Demokrat Ulusal Kongresi'nde (DNC) özel bir saat diliminde konuşma yapmak için çabalamış ancak bu çabaları sonuçsuz kalmıştı. Çatışma, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırmasıyla başlamıştı ve İsrail sayımlarına göre yaklaşık 1.200 kişi hayatını kaybetmişti.

Gazze sağlık yetkilileri, İsrail'in ABD desteğiyle Hamas yönetimindeki Gazze'ye düzenlediği saldırılar sonucunda 40 bin Filistinlinin öldüğünü, 2,3 milyonluk nüfusun neredeyse tamamının yerinden edildiğini, açlık krizi yaşandığını ve bölgenin neredeyse tamamının yerle bir edildiğini söyledi.

Michigan'dan Bağımsız delege Rima Muhammed, konuşmanın DNC'nin bir Filistinlinin konuşmasına izin vermeyi reddetmesi nedeniyle yaşadığı hayal kırıklığını artırdığını ve Ann Arbor'daki ilerici, çeşitli topluluğunun endişelerini yatıştırmaya yönelik hiçbir şey sunmadığını söyledi.

"Aslında şimdi daha fazla endişeliyim," dedi Mohammad. "Bu sadece kötü bir görüntü. Michigan'ı kaybedeceksin."

Bir kampanya sözcüsü, DNC'de bir Filistinli konuşmacının konuşmasının planlanmaması kararını açıklamayı reddetti. Tartışmalara aşina kaynaklar, kararın DNC organizatörleri tarafından Harris kampanyasıyla yakın istişare halinde alındığını söyledi.

Parti içinden kaynaklar, Gazze savaşının Harris'e, büyük Müslüman ve Arap Amerikalı nüfusa sahip olan ve Gazze protestolarına ev sahipliği yapan üniversite kampüslerine ev sahipliği yapan Michigan gibi çekişmeli eyaletlerde ihtiyaç duyduğu oyları kaybettirebileceğinden endişe ediyor.

Arap Amerikan Enstitüsü'ne göre kongre, ABD'deki en büyük Filistin topluluğunun yaşadığı Chicago'da düzenlendi.

DNC, Chicago'da her gün Filistin yanlısı protestolarla karşı karşıya kaldı, bunlara Perşembe gecesi Harris'in konuşmasından önce binlerce gösterici de dahildi. Hafta boyunca düzinelerce tutuklama yapıldı.

"Ambargo yoksa oy da yok" ve "Ateşkes yoksa oy da yok" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, binlerce kişinin "Şimdi ateşkes" ve "Yaşasın Filistin" sloganları attığını belirtti.

Demokratik Ulusal Kongre Yürüyüşü Koalisyonu sözcüsü ve ABD Filistin Toplum Ağı Ulusal Başkanı Hatem Abudayyeh, "40.000 Filistinlinin katledilmesinin ardından İsrail'in kendini savunma hakkını öne sürmek kesinlikle duyarsızlıktır" dedi ve Harris'in sadece Başkan Joe Biden'ın pozisyonlarını tekrarladığını söyledi.

"Harris yeni bir şey söylemedi," dedi. "ABD ve Harris'in silah ambargosu uygulamasını ve İsrail'e silah ve diğer tüm yardımları göndermeyi bırakmasını talep etmeye devam ediyoruz."

Mohammad, Alavieh ve diğer Bağımsız delegeler, Filistinli bir sözcü talebinin DNC tarafından reddedilmesini protesto etmek için önceki geceyi kongre binasının dışındaki kaldırımda geçirdiler.

Çarşamba gecesi Gazze'de rehin tutulan ABD'li rehinelerden Rachel Goldberg ve Jon Polin'in anne ve babalarının ateşkes çağrısı yapmasını ve rehineleri geri göndermelerini memnuniyetle karşıladılar, ancak onlara da konuşma fırsatı verilmesi gerektiğini söylediler.

Filistin yanlısı protestocular ve delegeler, Birleşik Otomobil İşçileri sendikası ve 150'den fazla lider ve örgütten oluşan bir ağ olan Siyah Yaşamlar Hareketi'nden gelen dayanışma mesajlarından cesaret aldıklarını söylediler. Harris-Walz için Müslüman Kadınlar, DNC kararından sonra faaliyetlerini durduracaklarını X'te söyledi.

DNC'nin dışında geceyi geçiren Georgia eyalet meclisi üyesi ve delege Ruwa Romman, Uncommitted organizatörlerinin Harris kampanyasıyla haftalarca görüştüğünü ve olası konuşmacıların bir listesini sunduğunu, ancak bunların reddedildiğini söyledi.

Harris'in açıklamalarından önce savaş konusuna değinen konuşmacılar arasında Biden, Senatörler Bernie Sanders ve Raphael Warnock ile Temsilci Alexandria Ocasio-Cortez yer alıyordu.

Kampanya ile yaptığı özel görüşmeler hakkında samimi olmak için isminin açıklanmasını istemeyen Harris kampanyasının önemli bağışçılarından biri, yakın vadede bir ateşkes anlaşması yapılmadığı ve Harris'in savaşı sona erdirme ve sivilleri koruma konusunda net ifadeler kullanmadığı takdirde, önümüzdeki günlerde üniversiteler derslere yeniden başladığında kampüs protestolarının tekrar alevlenebileceğinden endişe duyduklarını söyledi.

Bağışçı, "Her oya ihtiyacımız var" dedi.

Güncellenme Tarihi : 24.8.2024 23:17

İLGİLİ HABERLER