
Hasm Hareketi Sisi'yi ve Mısır ordusunu tehdit etti
Maskeli silahlı kişilerin Mısır'ı tehdit ettiği görüntüler şaşkına çevirdi..
Bilinmeyen kişiler, Mısır'daki Müslüman Kardeşler'e bağlı bir terör örgütü olan Hasm hareketine atfedilen bir video yayınladı. Videoda, Mısır devletine yönelik bir tehdit yer alıyor ve "bu savaştan izole olmadığı" ve geri döndüğü belirtiliyor.
Görüntülerde maskeli silahlı kişilerin kurşun attığı ve askeri tatbikat yaptığı görülüyor, ardından Mısır'a yönelik tehdit ve hakaret içeren yazılı açıklama yer alıyor.
Video, blog yazarlarının kınayan yorumlarla yeniden yayınlamasıyla yaygın bir etkileşime yol açtı. Bir kullanıcı, "Hasm hareketinden 15 teröristin Mısır devletini geri dönmekle tehdit ettiği bir video. Aynı videoda Sisi'nin başının kesileceği de söylendi" dedi.
Gazeteci Nashat Al-Dihi videoyu şu sözlerle yorumladı: "Terörist Müslüman Kardeşler'in askeri kolu olan Hasm Hareketi, Mısır'daki kirli operasyonlarının geri döndüğünü duyuruyor!! Ve burada soruyorum, bu klipler nerede çekildi?"
Şöyle devam etti: "Zamanlamanın önemi nedir? Örgütün arkasında kim var? Ve ulaşmayı amaçladığı hedefler nelerdir?"
Bir blog yazarı, Mısır'ın terör örgütü olarak ilan ettiği harekete saldırarak şu yorumu yaptı: "Müslüman Kardeşler'in terörist kanadı olan Hasm Hareketi, Mısır'ın içinden terör eylemlerine devam etmek için geri döndüğünü duyurdu. Bu vesileyle, Mısır ordusu tarafından çok yakında cehenneme gönderileceğinizi bildiriyoruz."
İslamcı hareketler konusunda uzmanlaşmış bir araştırmacı olan Maher Farghali, "Müslüman Kardeşler bağlantılı Hasm hareketinin Mısır'daki operasyonlarını yeniden başlatmakla tehdit eden bir askeri videoyla geri dönmesi, bu koşullar altında örgütün liderlerini hapisten serbest bırakması için devlete baskı yapma mesajıdır ve başka bir şey değildir. Terörist operasyonlara başlarlarsa, her zamanki gibi kaybedecek ve başarısız olacaklardır." yorumunu yaptı.
Her ikisi de Mısır'da terörist gruplar olarak belirlenmiş olan Müslüman Kardeşler'in Haşim hareketi, 2013'te grubun hükümetinin devrilmesinden sonraki dönemde bombalamalar ve suikastlar da dahil olmak üzere terörist saldırılar gerçekleştirdi. Hareket, art arda gelen güvenlik saldırılarının ardından birkaç yıl önce ortadan kayboldu.
Hareket 2015 yılında kuruldu ve Ulusal Güvenlik Ajansı görevlisi İbrahim Azzazy'nin suikastının sorumluluğunu üstlendi. Ayrıca eski Büyük Müftü Ali Cuma'yı öldürmeye çalıştı. Hareket 2019'da Kahire'deki Onkoloji Hastanesi'nin dışında bir araba bombası patlatarak en az 20 kişiyi öldürdü ve düzinelerce kişiyi yaraladı.