Hazine Müsteşarlığı'nın, yabancı bankacılardan oluşan komisyona hazırlattığı İmarbank raporunda çifte kayıttan dolayı BDDK eleştirildi. 68 bin dolara patlayan rapora, BDDK da tepki gösterdi.
Hazine Müsteşarlığı'nın İmarbankası için hazırlattığı raporda BDDK da eleştirilince, iki kurum karşı karşıya getirildi. BDDK, 68 bin dolara patlayan raporu eleştirdi. Devlete yaklaşık 7,5 katrilyon liralık yük getiren İmarbank'ın ''nasıl batırıldığı''nı anlatan raporu, Hazine Müsteşarlığı, IMF'nin talebi doğrultusunda, Fransa Merkez Bankası'nda uzun yıllar çalışan Jean Louis Fort'un başkanlığında bir heyete hazırlattı.
Hazine ile BDDK'yı karşı karşıya getiren rapor için Hazine'nin ödediği ücret tartışma konusu oldu. Hazine'nin, rapor için komisyonda yer alan bankacılara net olarak 68 bin dolar ödediği belirlendi. Komisyonun tüm çalışmaları sırasında yaptıkları konaklama ve yiyecek gibi giderleri de Hazine tarafından karşılandı. Hazine Müsteşarlığı, raporu eleştirdiği için BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'i IMF ve Dünya Bankası'nın ABD'de yapılacak Güz Dönemi toplantılarına davet etmedi.
Raporda neler var?
Jean Louis Fort'un başkanlığındaki komisyonun raporunda, İmarbank olayı ve Türk bankacılık sistemi hakkında ayrıntılı bilgilere yer verildi. Raporda, İmarbank'taki çifte kayıt sisteminin dünyadaki bankacılık sisteminde eşi benzeri görülmemiş olay olduğu belirtilerek, çifte kayıt sistemi konusunda BDDK eleştirildi. Raporda, çifte kayıt sisteminin oluşturulmasında denetim sistemindeki zaafiyetin etkili olduğu ifade edildi.
IMF: Denetimde uzmanlar olmalı
IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam, BDDK tarafından hazırlanan yeni Bankalar Kanun Tasarısı'nda, bankaların denetim sistemi ile ilgili maddede değişiklik yapılmasını istedi. Yeni ekonomik programla ilgili incelemeleri sırasında BDDK yetkilileri ile görüşen IMF heyeti, bankaların denetimini öngören maddede değişiklik yapılarak, murakıpların yanısıra bankacılık uzmanlarına da denetim yetkisi verilmesini istedi. BDDK yetkilileri ise, ''Gerek duyulduğunda, bankacılık uzmanları da denetimlerde görevlendiriliyor'' cevabı verdiler. IMF uzmanları, Türkiye'den ayrılmadan BDDK Başkan yardımcıları ve uzmanları ile de görüştü ve tasarıya ilişkin görüşlerini yineledi. BDDK yetkilileri ise, tasarının maddesinin aynen korunacağını belirterek, tasarının önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacağını bildirdi. Tasarı, bir iki hafta içinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e sunulacak.
yeni şafak
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:01