Hepsi hortladı! Zombi cesetler mezardan çıktı...
Yeryüzünde 182 milyon kişiye bulaşan ve neredeyse 4 milyon kişinin ölümüne yol açan salgın, tüm dünyanın kabusu olmaya devam ediyor. Geliştirilen aşılarla salgının önüne geçmeye çalışılırken, yeni bir kriz ortaya çıktı.
Hindistan, dünyanın en kötü salgınlarından birini yaşıyor. Ülkede günlük vaka sayıları düşmeye devam etse de krematoryumlar ve hastaneler hala salgınla başa çıkmakta zorlanıyor.
Ülkede koronavirüs vakaları 30 milyonu aşarken, virüs nedeniyle yaklaşık 400 bin kişi yaşamını yitirdi. Üstelik uzmanlar bunun yalnızca buzdağının görünen kısmı olduğuna emin.
CESETLER MEZARLARINDAN ÇIKIYOR
Ülke şimdi yeni bir krizle daha boğuşuyor. Muson taşkınları, binlerce cesedi mezarlarından çıkarıyor. Böylece yüzlerce Kovid "zombi" Ganj nehri boyunca yüzeye çıkıyor.
Ülkenin kuzeyindeki ve doğusundaki aileler, ölü yakılan odun yığınlarının fiyatlarının gittikçe yükselmesi nedeniyle sevdiklerinin cesetlerini nehre bırakmak ya da kıyıdaki sığ mezarlara gömmek zorunda kaldı.
Mevsimsel muson taşkınlarının başlaması, 1.550 mil uzunluğundaki su yolunda güçlü akıntıların yükselmesine ve kıyılarda gömülü bazı cesetlerin yeniden ortaya çıkmasına neden oldu.
Geçen ay, kuzeydeki Bihar eyaletindeki Chausa kasabasındaki su yolunun kıyısında cesetler yığılmış halde görüntülendi. Yetkililer, cesetlerin Uttar'dan aşağı süzüldüğünü ve yakmaya ya da gömmeye gücü yetmeyen ailelerin Kovid hastalarına ait olduğunu söylüyor.
BUZDAĞININ GÖRÜNEN KISMI
Yıkıcı dalga, ülkenin sağlık sistemini altüst etti ve uzmanlar, vaka ve ölümlerle ilgili resmi rakamların, gerçek rakamlardan çok daha düşük olduğunu söyledi.
Milyonların cenaze törenlerini gerçekleştirmek için ziyaret ettiği Hinduizm'in en kutsal şehirlerinden biri olan Allahabad'daki yetkililer, son üç hafta içinde yüzen yaklaşık 150 cesedin yakıldığını söylüyor.
NEHİR BOYUNCA 600'DEN FAZLA CESET
Cenaze ateşleri nehir kıyısında, yeni cesetlerin alınmasını bekleyen odun yığınlarının yanında sıralanıyor. Yetkililer, salgın sırasında Ganj boyunca 600'e kadar cesedin gömüldüğünü söylüyor
Ancak yerel halk, bunun gerçek sayının çok küçük bir parçası olduğuna inanıyor ve önümüzdeki haftalarda yükselen sular ve taşınan kumlar nedeniyle kıyılardan daha fazla cesedin yerinden oynayacağından korkuyor.
Nehir kenarındaki bir krematoryumda çalışan kayıkçı Sonu Chandel, iki ay önce ailelerin ölülerini gömdüğünü görünce sarsıldı. Sular yükselmeye başladığında, tedirginlik hissinin geri döndüğünü söyledi.
AFP'ye konuşan Chandel, "Yoksul insanların sevdiklerini onursuz bir şekilde gömdüğünü görmek gerçekten üzücüydü, ancak yükselen su seviyesi durumu daha da kötüleştirdi" dedi.
Kuzey Hindistan'daki diğer büyük dini merkezler de benzer kabus senaryoları yaşıyor. Salgının Nisan ayında zirve yaptığı sırada, milyonlarca Hindu, Kumbh Mela festivaline katılmak için Himalaya kasabası Haridwar'da toplandı.
Yetkililer, düzinelerce dini lider de dahil olmak üzere festivale katılan 2 binden fazla kişinin koronavirüs testlerinin pozitif çıktığını ve ülkenin diğer bölgelerine seyahat ettiklerini aktardı.
Epidemiyolog Dr Lalit Kant, "Bu bir felaket. Ve bu rakamlar buzdağının sadece görünen kısmı. Kalabalık trenlerde ve otobüslerde seyahat eden gruplar, enfeksiyon sayısı üzerinde çarpan etkisine sahip olacaktır” dedi.
Yerel halk, cesetlerin kıyılardan kaldırılmadığı takdirde, halihazırda dünyanın en kirli su yollarından biri olan su yolunu kirletme riskinden korkuyor.
Ganj yakınlarında yaşayan Dipin Kumar adlı kişi, AFP'ye açıklama yaparak, "Bu durum tehlikeli hastalıklara neden olabilir. Hükümet bunu iyice düşünmeli ve sadece onlar bir plan yapmalı" diye konuştu.
Hindistan'daki en kutsal nehir olan "Ganj Ana", Hindular tarafından ülkedeki diğer su kütleleri gibi bir tanrıça olarak görülür ve hayat veren ve alan olarak tapılır.
Odun satın almaya gücü yetmeyenler sevdiklerinin cesetlerini suya bırakırken bile, inanışları gereki binlerce kişi dini geleneklerinin bir parçası olarak suya akın ediyordu.
Hindistan'ın en son, rekor kıran koronavirüs dalgası sırasında Ganj ve çevresindeki cesetlerin sayısı keskin bir şekilde arttı. Polis ve afet ekipleri nehirde devriye gezerek ceset arıyor.
Bir polis memuru AFP'ye yaptığı açıklamada, "Akıntı çok hızlı ve cesetleri bulmak artık çok zor" dedi. Ülkede koronavirüs vakaları 30 milyonu aşarken, virüs nedeniyle yaklaşık 400 bin kişi yaşamını yitirdi.
Güncellenme Tarihi : 1.7.2021 01:34