Sağlık
  • 5.7.2012 00:35

Hiç efor sarfetmeden terliyor musunuz?

    'Mevsimsiz bir hastalık' olan terleme bazıları için sosyal hayatta kopma anlamına geliyor. Hiç enerji kaybetmedikleri halde terleyenler, elleri, ayakları su içinde kalanlar var. İşte uzmanların uyarısı da tam da bu noktada daha da önem kazanıyor.

   Oturduğu yerde elinden nerede ise su damlayan el sıkışmaktan dahi çekinen, yaz kış ıslak giysiler ile dolaşmak zorunda olan pekçok insan var çevremizde. Rakamlara göre de her bin kişiden üçünde görülen bir hastalık aslında 'aşırı terleme' . Hiperhidroz da denilen aşırı terleme her ne kadar sosyal hayatta çok rahatsız edici olsa da daha önemli bir özelliği var. Uzmanlar aşırı terlemenin ciddi sağlık sorunlarının işareti olabileceği uyarsında bulunuyor.

  Gerekli bir fizyolojik olay ama ... 

Herşeyin olduğu gibi terlemenin de azı karar çoğu zarar ' olduğuna dikkat çeken uzmanlar 'heyecanlandım, koştum, çok sıcak ' gibi mazeretlerin arkasına saklamanın yanlış olduğunu söylüyor. Terlemenin hayatı tehdit edecek boyutta olmasa da ciddi bir hastalık olduğunun altını çizen doktorlar, aşırı terleyen insanlarda ter bezlerinin normalden enaz 10 kat fazla çalıştığına dikkat çekiyor.

Altında yatan nedenler araştırılmalı

 Vücudun günde dört beş defa terlemesi normal olarak kabul edilse de özellikle yaygın terlemenin altında yatan nedenler araştırılmalı.  Guatr ve şeker hastalığının habercisi olarak da kabul edilen  aşırı terlemenin risk grupları ise, diyabet, hipertiroid, menopoz, şişmanlık,enfeksiyonlar, psikolojik bozukluklar ve böbrek üstü bezlerinde sorun olanlar.

Basit çözüm önerileri

 Eğer sorun ciddi boyutta değil ise, ellerin sıksık sabunla yıkanması, duş alınamadığı durumlarda özellikle eklem yerlerinin bol su ve sabunla yıkanması bir tedbir olabilir . Ama aşırı terleme halinde uzman kontrolünde  ağızdan alınan sistemik ilaçlar, haricen sürülen kremler ve losyonlar veya düşük voltajlı elektrik uygulaması metotları deneniyor. İstenen sonucun alınamadığı vakalarda ise cerrahi tedavi uygulanabilir.

 

 

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 16:56

İLGİLİ HABERLER