Gündem
  • 25.4.2024 14:51

Hizbullah Gazze savaşının başlamasından bu yana İsrail'e en derin saldırıyı başlattı

Lübnan Hizbullah'ı Gazze savaşının başlamasından bu yana İsrail'e en derin saldırıyı başlattı

DUBAİ - Lübnan'ın İran destekli Hizbullah grubu Salı günü yaptığı açıklamada, Gazze savaşının başlamasından bu yana İsrail topraklarına yönelik en derin saldırıyı, Akka şehrinin kuzeyindeki İsrail askeri üslerine insansız hava aracıyla saldırı düzenlediğini söyledi.

İsrail ordusu, herhangi bir tesisinin Hizbullah tarafından vurulduğuna dair bilgisi olmadığını söyledi, ancak Salı günü erken saatlerde İsrail'in kuzey kıyısı açıklarında iki "hava hedefini" yakaladığını açıklamıştı.

İki taraf, geçen Ekim ayında Gazze'de savaşın başlamasından bu yana düzenli olarak karşılıklı füze atışları ve hava saldırıları gerçekleştiriyor ancak çatışmayı topyekun bir savaşa sürüklemekten kaçındı.

Ancak grevler devam ettikçe, her iki tarafta da meydana gelebilecek bir kaza veya yanlış hesaplamanın, çatışmanın hızla tırmanabileceğine ve muhtemelen ABD dahil diğer bölgesel ve dünya güçlerinin de buraya çekilebileceğine dair korkular arttı.

Hizbullah, daha önce İsrail'in savaşçılarından birini öldüren saldırısına misilleme olarak hareket ettiğini söyledi. Grup, saldırının yerinin, etrafında kırmızı bir daire bulunan ve Akka ile kuzeydeki Nahariyya'nın ortasında yer alan bir flaşla sembolize edildiği, uydu fotoğrafına benzeyen bir fotoğraf yayınladı.

İsrail ordusu buna yanıt olarak savaş uçaklarının Ayta ash Shab ve Blida ile güney Lübnan'daki Markaba bölgesindeki askeri hedefleri vurduğunu söyledi.

Salı günü erken saatlerde ordu, İsrail'in hava saldırılarında Güney Lübnan'da iki Hizbullah savaşçısının öldürüldüğünü açıklamıştı. Hizbullah daha sonra savaşçılarından biri olan Hüseyin Azkoul'un öldüğünü doğruladı ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Ordu, Pazartesi'den Salı'ya kadar bir gecede İsrail'in ayrı bir saldırısında Hizbullah'ın elit birimi Radwan Kuvvetleri'nden bir savaşçının öldürüldüğünü söyledi, ancak Hizbullah bu kişinin ölümünü doğrulamadı.

Ekim ayından bu yana İsrail saldırılarında yaklaşık 270 Hizbullah savaşçısının yanı sıra yaklaşık 50 sivil de öldürüldü. Hizbullah'ın roket ve insansız hava aracı saldırıları yaklaşık bir düzine İsrail askerini ve bunun yarısı kadar sivili öldürdü. Bombardıman her iki taraftan da on binlerce kişiyi yerinden etti. REUTERS

Güncellenme Tarihi : 25.4.2024 14:58

İLGİLİ HABERLER