Gündem
  • 27.9.2024 14:02

Hizbullah Hangi silahlara sahip? Füzelerin menzile ne kadar

 Hizbullah'ın dünyadaki en ağır silahlı devlet dışı grup olduğuna inanılıyor. İran tarafından desteklenen ve Doğu Akdeniz ülkesi Lübnan'da konuşlu olan Şii İslamcı grup, 8 Ekim'den bu yana Lübnan'ın güney sınırında İsrail güçleriyle çatışmalara giriyor.

Sınır ötesi düşmanlıklar bölgesel bir yangının hayaletini ortaya çıkardı ve gerginliği azaltmak için yoğun diplomatik çabalara yol açtı. İsrail'in askeri gücüyle boy ölçüşemese de, Hizbullah'ın giderek daha sofistike hale gelen cephaneliği İsrail'e önemli zararlar verme potansiyeline sahip.

İsrail ayrıca Hizbullah'ın stratejik derinliğiyle de uğraşmak zorunda kalacaktı. Grup, Yemen, Suriye, Gazze ve Irak'ı kapsayan İran liderliğindeki bir militan ekseninin parçasıdır. Bu gruplardan bazıları, Hamas liderliğindeki militanların ülkeye saldırmasının ardından İsrail'in Gazze'de savaş başlatmasının ardından Ekim ayından bu yana koordinasyonu önemli ölçüde artırdı. Bu eksen İsrail'de "ateş çemberi" olarak bilinir.

Yaklaşık bir yıldır, Hizbullah'ın bölgedeki ortakları İsrail ve müttefikleriyle kaynayan bir çatışma içinde. Yemen'deki Husiler, küresel ticaretin ana arteri olan Kızıldeniz'deki gemilere ve İsrail'e ara sıra ateş açtı. Sert Şii gruplarının bir şemsiye grubu olan Irak'taki İslami Direniş de o ülkedeki ABD mevzilerine saldırılar düzenledi. Eksen, bu düşmanlıkların sona ermesini Gazze'de ateşkese bağladı ve kendilerini üst düzey bir Hizbullah liderinin tanımladığı gibi Gazze'deki Filistinliler için "destekleyici bir cephe" olarak yeniden markaladı.

Eylül ayında İsrail, Hizbullah ile doğrudan çatışmasını artırdı. Arka arkaya yapılan saldırılarda , Hizbullah'ın yüzlerce çağrı cihazı ve telsizi patladı, en az 37 kişi öldü ve binlerce kişi yaralandı, ardından İsrail'in Beyrut'a düzenlediği hava saldırısı üst düzey bir Hizbullah komutanını öldürdü. Buna karşılık, Hizbullah "sınırsız bir savaş" sözü verdi .

Hizbullah'ın savaş gücü, İsrail'in 1982'deki Beyrut işgalinin enkazından ortaya çıktı. O zamanlar, İran'ın yeni kurulan İslam Cumhuriyeti tarafından desteklenen düzensiz bir İslamcı savaşçı grubuydu. Bunu, grubun askeri ve siyasi gücünde meteorik bir yükseliş izledi. 2000 yılında, gerilla savaşçıları İsrail güçlerini Güney Lübnan'dan çekilmeye zorlayarak 20 yıldan fazla süren işgali sonlandırdı. 2006'da, Lübnan'ı kasıp kavuran İsrail ile 34 günlük bir savaşı atlattı.

Suriye'nin 2010'larda ayaklanmanın iç savaşa dönüştüğü dönemde, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın silahlı muhalif güçleri acımasızca ezmesi ve büyük bir sivil ölüm oranına yol açması için onun adına savaştı. Yaklaşık on yıl süren bu savaşın siperlerinde savaşırken, Hizbullah şehir savaşında deneyimli hale geldi ve Suriye'de savaşan diğer İran destekli gruplarla ittifaklarını sağlamlaştırdı. Ayrıca, Irak ve Suriye'deki ortakları aracılığıyla İran ve Lübnan arasında hayati bir silah tedarik rotası açarak cephaneliğini daha da güçlendirdi.


Hizbullah'ın kapsamlı askeri cephaneliği
Hizbullah muhtemelen dünyanın en ağır silahlı devlet dışı grubudur ve Hamas'tan daha karmaşık ve yıkıcı bir cephaneliğe sahiptir. Ancak yine de İsrail ordusu tarafından geride bırakılmıştır.

Hizbullah, İsrail ile on yıllardır süren çatışması boyunca asimetrik bir savaşa girmiştir. İsrail'in askeri üstünlüğüne rağmen caydırıcılık kurmaya çalışırken, siyasi ve askeri gücünü artırmaya çalışmıştır.

Ancak Hizbullah iğneyi dikkatli bir şekilde işliyor. İsrail'in tüm ateş gücünü kışkırtmak, grubun yeteneklerini önemli ölçüde azaltabilir, onu yıllarca -hatta on yıllarca- geriye götürebilir ve yıllardır süren mali krizin ağırlığı altında ezilen Lübnan'ın büyük kısımlarını yok edebilir.

Hizbullah'ın açıklamalarına ve CNN'in sayımına göre, grup Ekim ayından bu yana İsrail ile sınır çatışmalarında komutanlar da dahil olmak üzere yaklaşık 500'den fazla savaşçısını kaybetti. İsrail üzerindeki etki de önemli oldu; yaklaşık 70.000 kişi kuzey sınır bölgesinden yerinden edildi ve askerler ve siviller de dahil olmak üzere çok sayıda kişi öldürüldü.

Sınırdaki çatışmalar devam ederken, Hizbullah, bir miktar başarıyla, İsrail'in Demir Kubbe olarak bilinen övülen füze savunma sistemini zayıflatmaya çalıştı. Bunu, platformlarına saldırarak ve diğer mermilerin İsrail topraklarına daha derine ulaşması için bir yol açmak amacıyla onları insansız hava araçları ve kısa menzilli füzelerle boğarak yapmaya çalıştı.

Hizbullah'ın cephaneliğinin tam kapsamı belirsizdir. İsrail'in ikili kablosuz cihaz saldırılarına yanıt olarak Hizbullah, sınırın ötesinden kuzey İsrail'e bir füze barajı ateşledi ve Fadi 1 ve Fadi 2 füzeleriyle bir hava üssünü vurduğunu söyledi - yaklaşık bir yıllık çatışmada şimdiye kadar kullanıldığı bilinmeyen daha uzun menzilli bir silah.

 

Hizbullah'ın İsrail'le topyekün bir savaşta hayatta kalma şansı, son aylarda İran, Gazze ve Lübnan'dan binlerce hava saldırısını ele geçiren bu sistemleri alt edip edemeyeceğine bağlı.

 

Hizbullah'ın büyüyen gücü nedeniyle, İsrail ve Lübnan arasında olası bir topyekün savaş, Orta Doğu'yu keşfedilmemiş sulara itecektir. Bunu önlemek için diplomatik çabaların nefes nefese bir tempoda devam etmesi muhtemeldir.

Bu habere CNN'den Rachel Wilson katkıda bulundu.

Güncellenme Tarihi : 29.9.2024 12:35

İLGİLİ HABERLER