Gündem
  • 19.6.2024 22:00

Hizbullah İHA'sı saatlerce İsrail'in askeri tesislerini görüntüledi, kimsenin ruhu duymadı

Hizbullah Hayfa kentine ait insansız hava aracı görüntülerini yayınladı…
Son derece net ve ayrıntılı çekilen görüntüler İsrail'de paniğe neden oldu. 
Hizbullah SİHA'sının bu kadar rahat ve saatler süren çekim yapması ve hiçbir engelle karşılanmaması İsrail'in hava savunma sisteminin güvenliğini de tartışmaya açtı

Hizbullah Salı günü, Hayfa kentinin deniz ve hava limanları da dahil olmak üzere İsrail'deki yerlerin kendi gözetleme uçaklarından toplandığını söylediği 9 dakika 31 saniye uzunluğunda bir video yayınladı.

Hayfa, Lübnan sınırından 27 kilometre uzaklıkta.

İran’a bağlı grubun lideri Hassan Nasrallah Kasım ayında yaptığı açıklamada Hizbullah'ın Hayfa üzerinde gözetleme insansız hava araçları gönderdiğini söylemişti.

İran destekli grup, Gazze savaşına paralel olarak İsrail ordusuyla karşılıklı olarak ateş açarken son sekiz ay içinde İsrail'e hem gözetleme hem de saldırı amaçlı insansız hava araçları gönderdi.

Ancak bu saldırıların çoğu büyük bir hasara yol açmadı ve gerilim sürekli olarak kontrol altında tutuldu.

ABD ve Fransa, Lübnan'ın güney sınırı boyunca devam eden çatışmalara müzakere yoluyla bir çözüm bulunması ve Hizbullah ile İsrail arasındaki olası savaşı engellemek için çalışıyor.

İsrail, Hizbullah'ın askeri ve sivil bölgelerin videosunu yayınlamasının ardından 'topyekün savaş' olasılığı konusunda uyardı


Lübnanlı militan grubun, insansız hava aracıyla çekilmiş olduğu iddia edilen ve birçok İsrail şehrinde İsrail askeri ve sivil konumlarını gösteren 9 dakikalık bir video yayınlamasının ardından İsrail, Salı günü Hizbullah'ı "topyekün savaş" olasılığı konusunda uyardı.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, X hakkında yaptığı açıklamada, "Hizbullah ve Lübnan'a karşı oyunun kurallarını değiştirmeye karar verme anına çok yaklaşıyoruz" dedi. "Topyekün bir savaşta Hizbullah yok edilir ve Lübnan ciddi şekilde dövüldü” diye ekledi.

Gündüz çekilen Hizbullah görüntülerinin bir bölümünde, İsrail'in Hayfa kentinin kuzeyinde ve Lübnan sınırının 28 km (17 mil) güneyinde yer alan "yüksek nüfuslu" yerleşim şehirlerinden oluşan Krayot'un yanı sıra alışveriş merkezleri ve yüksek binaları gösterdiği iddia edildi. yükselir.

Diğer parçalarda ise Hayfa yakınlarında İsrailli silah üreticisi Rafael'e ait bir askeri kompleksin (Demir Kubbe bataryaları, füze depolama sahaları ve radar sahaları dahil) ve Hayfa limanındaki askeri tekneler, gemiler ve petrol depolama depolarını gösterdiği iddia edildi.

Videonun yayınlanması , 7 Ekim Hamas saldırılarının ardından Hizbullah ile İsrail arasında aylardır yoğunlaşan sınır ötesi saldırıların ve İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Gazze'deki askeri harekatının ardından geldi.

'Psikolojik terör'

Hayfa belediye başkanı Yona Yahav, videoyu "psikolojik terör" olarak tanımladı ve şehri için bir koruma planı talep ederek IDF komutanlarını 7 Ekim Hamas saldırısından bu yana Hayfa'yı ziyaret etmedikleri için eleştirdi.

İsrail radyo istasyonu Reshet Bet'e konuşan Yahav, "Hükümetten Hayfa'nın kapsamlı savunması için bir plan sunmasını ve kuzeyden gelen tehdidi ortadan kaldıracak askeri bir çözüm bulmasını talep ediyorum" dedi  .

CNN, video hakkında yorum yapması için IDF'ye ulaştı.

Hizbullah videonun "ilk bölüm" olduğunu iddia ederek İsrail topraklarının derinliklerinden daha fazla videonun ortaya çıkacağını öne sürdü.

Lübnan parlamentosundaki bir Hizbullah milletvekili, sosyal medya paylaşımında videoya atıfta bulunarak devamının da geleceğini öne sürdü.

“Bu, Hizbullah'ın duyurduğu ve sizin gördüğünüz şeydi, ama gizli olan daha büyük, daha büyük ve daha büyük! Hayfa ve Hayfa'nın ötesinde, ötesinde ve ötesinde," dedi İbrahim Mousawi gönderide.

Mesajı, Nasrallah'ın 2006 İsrail-Hizbullah savaşı sırasında, militan grubun Hayfa'ya "ve Hayfa'nın ötesine" roket atacağını söylediği ifadeye bir gönderme gibi görünüyor.

Güncellenme Tarihi : 19.6.2024 21:52

İLGİLİ HABERLER