Dünya
  • 18.9.2024 14:47

Hizbullah İntikam yemini etti, İsrail sınıra 20 bin asker yolladı.. Tel Aviv'de alarm verildi

Lübnan Sağlık Bakanı, çağrı cihazı saldırısından ölenlerin sayısının 12'ye yükseldiğini söyledi

Lübnan Sağlık Bakanı Firass Abiad, 18 Eylül'de Lübnan'ın Beyrut Uluslararası Havalimanı'nda gazetecilere konuşuyor.

Lübnan Sağlık Bakanı, Salı günü çağrı cihazı saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısının 12'ye yükseldiğini, ölenlerin arasında çocukların da bulunduğunu söyledi. 

Firass Abiad, yaklaşık 300 kişinin ise ağır yaralı olduğunu söyledi.

Hastane personelinin çoğunluğu göz ve yüz olmak üzere 460 ameliyat gerçekleştirdiğini, birçoğunun da el yaralanmalarını tedavi ettiğini sözlerine ekledi.

Hizbullah, Lübnan genelinde militan grubu hedef alan çağrı cihazı patlamaları sonucu dokuz kişinin ölmesi ve yaklaşık 3.000 kişinin yaralanmasının ardından İsrail'e  misillemede bulunacağını duyurdu .

Patlamalarda hayatını kaybedenler arasında 8 yaşında bir kız çocuğu da bulunurken, Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının Salı günü neredeyse aynı anda patlaması sonucu en az 170 kişi kritik durumda.

Benzeri görülmemiş saldırı, İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü savaştan bu yana Orta Doğu'da zaten artan gerginliği daha da tırmandırma riski taşıyor. Ayrıca Hizbullah'ın savunmasızlığını vurguluyor ve komutanlarına yönelik bir dizi hedefli suikastın ardından geliyor.

İşte bildiklerimiz:

İsrail suçlandı:  CNN, saldırının İsrail istihbarat servisi Mossad ve İsrail ordusu arasındaki ortak bir operasyon olduğunu öğrendi . Lübnan hükümeti saldırıyı "suç teşkil eden İsrail saldırganlığı" olarak kınadı. İsrail, patlamalar hakkında kamuoyuna açıklama yapmayı reddetti. İran da "İsrail terörizmi" olarak adlandırdığı şeyi suçladı.

Çağrı cihazlarını kim üretti?  Gold Apollo, şirketin markasını taşıyan AR-924 model çağrı cihazlarının Macaristan merkezli bir dağıtımcı olan BAC Consulting KFT tarafından üretildiğini söyledi . Tayvan'ın, Gold Apollo çağrı cihazlarının Lübnan'a veya Orta Doğu'ya gönderildiğine dair bir kaydı yok , üst düzey bir Tayvanlı güvenlik yetkilisi CNN'e söyledi.

Çağrı cihazları nasıl patladı : New York Times, ABD'li ve diğer yetkililere dayandırdığı haberinde, İsrail'in her çağrı cihazındaki pilin yanına patlayıcılar yerleştirdiğini ve uzaktan kumandalı patlatma düğmesinin de bulunduğunu bildirdi.

İran büyükelçisi yaralandı: İran devlet medyasına göre, İran'ın Lübnan büyükelçisi Mojtaba Amani, iki büyükelçilik çalışanıyla birlikte Beyrut'ta yaralananlar arasındaydı. Devlet medyası IRNA, eşine atıfta bulunarak Amani'nin yüzeysel bir yaralanması olduğunu ve hastanede gözlem altında tutulduğunu bildirdi.

Tıbbi yardım: Ürdün, "Lübnan sağlık sektörünün yaralanan binlerce Lübnan vatandaşını tedavi etmek için ihtiyaç duyduğu her türlü tıbbi yardımı sağlamaya hazır" olduğunu söyledi.

Hasta akını: Lübnan'daki hastaneler çağrı cihazı patlamaları dalgasında binlerce yaralıyı tedavi etmek için yarışıyor. Yaklaşık 200 kişi kritik durumda , ameliyat veya yoğun bakım ünitelerine yatırılması gerekiyor.

ABD: Müdahil olmadık: ABD'li yetkililer, İsrail müttefikinin saldırıdan önceden haberdar olmadığını söyledi.

Uçuşlar durduruldu: Air France ve Lufthansa, en azından Perşembe gününe kadar Tel Aviv'e uçuşları askıya aldı. Air France ayrıca Perşembe gününe kadar Beyrut'a uçuşları askıya alıyor.

İsrail uçurumun eşiğinde: Hizbullah intikam yemini etti! Binlerce asker apar topar gönderildi

Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar yaşandı. Çağrı cihazlarının patlatılması sonucu 2'si çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 3 bin kişinin yaralandığı saldırının ardından Hizbullah en yakın zamanda karşılık vereceklerini açıkladı. Öte yandan İsrailli bir güvenlik yetkilisi, Lübnan'daki Hizbullah ile gerilimde uçurumun eşiğinde olduklarını belirterek yakında İsraillilerin kendilerini sığınaklarda bulabileceği uyarısında bulundu.

İsrail uçurumun eşiğinde: Hizbullah intikam yemini etti! Binlerce asker apar topar gönderildi

İsrail, Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından Hizbullah'tan gelebilecek olası bir saldırı için askeri hazırlık yapıyor. Yediot Ahronot gazetesine göre, İsrail ordusu, Hizbullah'ın vereceği karşılığa hazırlanıyor.

İSRAİLLİLER İÇİN SIĞINAK UYARISI

İsrail savunma ve güvenlik birimlerinin ülkenin kuzey sınırındaki durumu değerlendirmek için incelemelerde bulunduğu belirtilen haberde, şu ifadelere yer verildi: "İsrail saldırının sorumluluğunu üstlenmemiş olsa da yetkililer Hizbullah'ın muhtemelen karşılık vereceğine inanırken, İsrailli yöneticiler herhangi bir saldırıya güçlü bir karşılık vereceği tehdidinde bulundu."

"Israel Hayom" gazetesinde yer alan habere göre İsrailli bir güvenlik yetkilisi, Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasına ilişkin konuştu. İsrail'de son saatlerde güvenlikle ilgili istişare toplantılarının yapıldığına vurgu yapan yetkili, Hizbullah'ın "gerçek saldırı" ihtimalinin olduğunu savundu.

Güvenlik yetkilisi, "Hizbullah ile artan gerilim uçurumun eşiğinde. Belki yakında İsrailli tüm vatandaşlar sığınaklarda yaşar." ifadelerini kullandı.

Gazze Şeridi'ndeki savaşın artık bittiğini ve İsrail ordusunun kuzeye doğru hareket ettiğini iddia eden yetkili, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kış mevsiminin gelmesiyle yağışların artması bekleniyor. Bu durumda Hizbullah'ın hareket alanı kolaylaşırken koşullar, İsrail ordusu için pek uygun olmayacak.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Hizbullah'a karşı şu anda harekete geçilmezse savaştan kayıplarla çıkabileceklerini anladı. Bu nedenle Netanyahu, bu hamleyi yapmak için tüm adımları attı."

GERİLİM BÖLGESİNE ÖZEL KUVVET

Öte yandan artan gerilim ve savaş ihtimali üzerine İsrail'den eni bir hamle geldi. İsrail ordusunun Hizbullah ile yaşanan gerilimin tırmanması nedeniyle özel bir tümeni kuzey bölgesine konuşlandırdığı bildirildi.

20 BİN ASKER GÖNDERİLDİ

Yerel basında çıkan haberlerde, İsrail ordusunda yer alan 98. Tümenin ülkenin kuzeyine gönderdiği belirtildi. Söz konusu tümende paraşütçü ve komandolardan oluşan 10 ila 20 bin arasında asker bulunduğu ifade edildi.

Hizbullah ile yaşanan gerilimin ardından kuzeye kaydırılan tümenin Gazze Şeridi'ne düzenlenen saldırılarda yer aldığı kaydedildi.

İNTİKAM YEMİNİ ETTİ

Saldırının nasıl gerçekleştiği henüz belirsiz ancak Hizbullah patlamalarla ilgili İsrail'i suçladı ve intikam yemini ederek misilleme sözü verdi. İsrail'den konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

İsrail'in çağrı cihazlarını Hizbullah'ın Tel Aviv yönetiminin bu cihazlardaki "gizli operasyonunu" fark edebileceği kaygısıyla patlattığı ileri sürüldü.

FARK EDİLMESİN DİYE ÖNE ÇEKTİLER

ABD'nin "Axios" haber platformunda, Lübnan'da dün çağrı cihazları patlatılarak düzenlenen saldırılara ilişkin bazı detaylara yer verildi.Adı açıklanmayan ABD'li kaynaklara dayandırılan haberde, çağrı cihazlarının patlatılmasının İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan gerilimin tırmandığı bir dönemde gerçekleştiğine dikkati çekildi.

İsrail yönetiminin son günlerde Hizbullah'ın çağrı cihazlarındaki "gizli operasyonu" fark edebileceğinden kaygı duyduğu öne sürüldü.

Güncellenme Tarihi : 18.9.2024 14:59

İLGİLİ HABERLER