Gündem
  • 25.9.2024 22:00

Hizbullah İsrail'e karşı en güçlü silahlarını kullanmaktan neden kaçınıyor?

The Telegraph, dünyanın en büyük devlet dışı silahlı grubu olan Hizbullah'ın, Lübnan da dahil olmak üzere çok sayıda Orta Doğu devletinden daha iyi performans gösterdiğini söyledi. Hizbullah'ın İsrail provokasyonlarına tepkisi, herhangi bir İsrail şehrini vurabilecek hassas güdümlü füzelerden oluşan devasa stokları göz önüne alındığında şaşırtıcı oldu.

How big is Israel's military and how much funding does it get from the US?  | Israel-Palestine conflict News | Al Jazeera

Beyrut'tan bildiren Adrian Blomfield, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın İsrail'in güney Beyrut'a saldırması halinde Tel Aviv'e ağır roketler fırlatmakla sık sık tehdit ettiğini bildiriyor. Hizbullah liderliği mücadeleyi tırmandırmaya isteksiz. Çalışmaya göre İran, Hizbullah'ı stratejik bir varlık olarak görüyor ve bu çekingenliği açıklıyor olabilir. Tahran, daha büyük bir çatışmanın ABD'yi içine çekebileceğinden korkuyor ve Benjamin Netanyahu bunu isteyebilir.

How big is Israel's military and how much funding does it get from the US?  | Israel-Palestine conflict News | Al Jazeera

İki ay içinde Beyrut'ta gerçekleşen iki İsrail bombalaması Nasrallah'ın askeri şeflerini öldürdü. Hizbullah, daha önceki koordineli saldırıların iletişimini engellemesinin ardından sınır üzerinden en büyük roket bombardımanını başlattı. Buna karşılık Hizbullah, İsrail ile "açık uçlu bir savaş" ilan etti.

undefined

Bu artışa rağmen Hizbullah büyük İsrail şehirlerine saldırmadı veya en güçlü silahlarını kullanmadı. Rapora göre İran, Hizbullah'ın füzelerini saklıyor olabilir. İsrail, İran'ın nükleer programına saldırırsa Tahran, Hizbullah'ı caydırıcı olarak güçlü tutabilir.

Blomfield ayrıca Lübnan'daki halkın hissiyatının ve İsrail müdahalesi olasılığının Hizbullah'ın liderliğini etkileyebileceğini öne sürüyor. Hizbullah'ın cephaneliği 2006 savaşından bu yana artmış olsa da, grupla yakın bağları olan Lübnanlı analist Qasim Qasir, grubun İsrail'i zayıflatmak için tam kapsamlı bir savaştan ziyade kademeli yıpranmayı kullandığına inanıyor.

Güncellenme Tarihi : 25.9.2024 20:48

İLGİLİ HABERLER