Gündem
  • 3.10.2024 22:18

Hizbullah İsrail'in derinliklerine ulaşan yüzlerce kilometre uzunluğunde tüneller yapmış

Hizbullah'ın tünelleri yüzlerce kilometre uzanıyor ve bunların bir kısmı İsrail'e ulaşıyor. Partinin en tehlikeli silahı hakkında bilmeniz gereken her şey burada.
İsrail işgal ordusu, 1 Ekim 2024 Salı günü şafak vakti, Hizbullah'ın altyapısını ve askeri cephaneliğini ortadan kaldırmayı amaçlayan geniş adımların bir parçası olarak güney Lübnan'daki bölgelere kara saldırısı başlattı.

İşgal ordusu, 7 Ekim 2023'te Gazze Savaşı'nın başlamasından bir gün sonra işgal ile parti arasında askeri operasyonların artmasından bu yana Hizbullah'ın askeri yeteneklerini ve altyapısını yok etmeye çalışıyor.

Çeşitli raporlar , Hizbullah'ın İsrail işgal ordusuna karşı sahip olduğu, yüzbinlerce roket ve merminin yanı sıra bazıları 45 kilometre uzunluğa ulaşan geniş yer altı tünelleri ağından oluşan büyük askeri cephaneliğe ışık tuttu .

Hizbullah'ın tünel ağı hakkında çok az şey bilinmesine rağmen, İbranice internet sitesi Globes'a göre İsrail raporları bunu Hizbullah'ın en tehlikeli ve yok edilmesi zor silahı olarak tanımladı .

Hizbullah'ın sistemi hangi tünelleri içeriyor?

Fransız Liberation gazetesi , yaptığı araştırmada Hizbullah'ın, Gazze'deki Hamas'ınkinden çok daha gelişmiş gizli tüneller ağına sahip olduğunu ortaya çıkardı . Soruşturmanın öne çıkan kısmı şu:

Hizbullah'ın yüzlerce kilometre uzunluğunda ve İsrail'e uzanan kolları olan tünelleri var.

Parti, Beyrut, Bekaa ve güney Lübnan'ı birbirine bağlayan yerel yeraltı ağlarıyla donatılmış düzinelerce operasyon merkezinden oluşan bir savunma planı oluşturdu.

İsrail Alma Araştırma Merkezi'ne göre, 2006'daki İkinci Lübnan Savaşı'ndan sonra Hizbullah, Kuzey Kore ve İran'ın yardımıyla Lübnan'da Hamas'ınkinden çok daha büyük bir bölgesel tünel ağı oluşturma projesi kurdu .

ALMA Araştırma Merkezi de Haziran 2023'te yayınladığı raporda, stratejik noktaların altında kazılan, kapatılıp hiçbir faaliyet yapılmadan bırakılan "patlayıcı tüneller" bulunduğunu ve bunların depreme neden olabilecek uygun anda ateşlenebilecek patlayıcılarla doldurulduğunu belirtmişti. , heyelanlar ve toprak ve kaya suları.


 

Güncellenme Tarihi : 3.10.2024 22:28

İLGİLİ HABERLER