Gündem
  • 27.11.2024 10:21

Hizbullah ve İsrail bu noktaya nasıl geldi?

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırmasının ardından Hizbullah neredeyse her gün İsrail topraklarına roket atmaya başladı. Saldırıda 1.200 kişi öldü, 250'den fazla kişi rehin alındı ​​ve Gazze'de devam eden yıkıcı savaş tetiklendi.

O dönem Hizbullah lideri olan Hasan Nasrallah, İsrail Gazze'deki saldırısını durdurana kadar ona ateş açmaya devam edeceğine yemin etti. İsrail ile İran destekli militan grup arasında bundan sonra sürekli olarak çatışmalar yaşandı ve çatışmaların daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşmesi korkusunu uyandırdı .

İsrail Savaş Kabinesi , 16 Eylül'de ilan ettiği savaş hedeflerini, Hizbullah'ın roket saldırıları sonucu 60.000'den fazla İsraillinin yerinden edildiği ülkenin kuzeyindeki yerleşimcilerin geri dönüşünü de kapsayacak şekilde genişletti.

Saatler sonra İsrail, Hizbullah üyeleri tarafından kullanılan binlerce çağrı cihazını patlatarak onlarca kişiyi öldürdü ve yüzlercesini yaraladı. Bunu , ertesi gün grubun telsizlerine yapılan bir saldırı izledi .

İsrail, 23 Eylül'de Hizbullah'ın önemli nüfuz sahibi olduğu ülke genelindeki Şii çoğunluklu bölgelere tam kapsamlı bir saldırı başlattı ve 1990'da sona eren iç savaştan bu yana Lübnan'daki en kanlı gün olarak 500'den fazla kişiyi öldürdü.

27 Eylül'de İsrail , Hizbullah'ın uzun süredir lideri olan Nasrallah'ı Beyrut'un güney banliyölerinde gerçekleştirdiği büyük bir saldırıda öldürerek ateşkes görüşmelerini altüst etti. Sonraki bir dizi saldırı, grubun üst düzey yöneticilerini yok etti ve örgütü daha da derin bir yeraltına itti.

İsrail saldırıları ülkenin büyük bir bölümünü, özellikle Şii nüfusun çoğunlukta olduğu güney, doğu ve Beyrut'un güney banliyöleri olan Dahiye'yi vurmaya devam etti ve 3.700'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Ve Hizbullah, İsrail'e roket atmaya devam etti, bazı mermiler ülkenin 70 milden fazla içine isabet etti. Füzelerinin ve insansız hava araçlarının büyük çoğunluğu İsrail'in hava savunma sistemleri tarafından engellendi, ancak bazıları hasara yol açtı. Ekim 2023'ten bu yana, Hizbullah'ın İsrail'e yönelik saldırıları İsrail'de 47 İsrailli sivili ve 31 güvenlik görevlisini öldürdü. Lübnan'da 46 İsrail askeri daha öldürüldü.

26 Kasım'da İsrail ve Lübnan, Hizbullah'la çatışmayı sona erdirmek için bir anlaşmayı kabul etti ve anlaşma ertesi sabah yürürlüğe girdi.

CNN'den Tamara Qiblawi'den

Analist, ateşkesin Lübnan'ın Hizbullah'tan kontrolü yeniden ele geçirme yeteneğini test edeceğini söylüyor

Eski bir İsrail istihbarat yetkilisi ve bölge analisti, İsrail-Hizbullah ateşkes anlaşmasının ardından Lübnan hükümetinin atacağı adımların, militan grubun Lübnan'a iradesini dayatmaya devam edip edemeyeceğini belirlemede kritik önem taşıyacağını söyledi.

Avi Melamed, "İleriye baktığımızda, Lübnan'ın egemenliğini yeniden sağlama mücadelesi, özellikle Hizbullah'ın ülkedeki hakimiyeti göz önüne alındığında, en önemli meseledir" dedi.

Biraz geçmiş: İran destekli Hizbullah'ın dünyadaki en ağır silahlı devlet dışı grup olduğuna inanılıyor . 2006'da bir ay süren İsrail-Lübnan savaşını sona erdirmek için BM kararı, Beyrut'u "tam egemenliğini kullanmaya" çağırdı. Ancak Hizbullah, Ekim 2022'den beri bir başkanı veya tam yetkili bir kabinesi olmayan ülkede güçlü kalmaya devam etti.

"Genel olarak durum oldukça istikrarsız olmaya devam ediyor. Zayıflamış olsa da Hizbullah hala önemli bir rol oynuyor ve gücünü yeniden inşa edip etmeyeceği, daha yoğun bir gelecek çatışmanın sahnesini hazırlayıp hazırlamayacağı sorusu ortada duruyor," dedi Melamed.

Çarşamba sabahı erken saatlerde yürürlüğe giren ateşkes anlaşması, Hizbullah savaşçılarının İsrail-Lübnan sınırından 40 kilometre (25 mil) çekilmesini, İsrail kara kuvvetlerinin ise Lübnan topraklarından çekilmesini içeren 60 günlük bir düşmanlık sonunu öngörüyor.

Anlaşmaya göre Lübnan, Hizbullah'ın ülkenin Litani Nehri'nin güneyindeki hareketlerini daha sıkı bir şekilde denetleyecek ve militanların burada yeniden bir araya gelmesini önleyecek.

BM birlikleri, Lübnan ordusu ve çok uluslu bir komite, İran destekli grubun hareketlerini denetlemekle görevlendirilecek. İsrail, anlaşmanın ihlali durumunda askeri operasyonları yeniden başlatma sözü verdi.

"Hizbullah Güney Lübnan'daki askeri altyapısını yeniden inşa edebilirse, bu başka bir şiddet dalgasına yol açabilir. Ancak, gücü özellikle Batı'nın müdahalesiyle, yeni yönetim altında ABD'den güçlü bir yanıt da dahil olmak üzere etkili bir şekilde kısıtlanırsa, Lübnan egemenliği üzerinde daha fazla kontrole kavuşabilir."

 


 

Güncellenme Tarihi : 27.11.2024 10:27

İLGİLİ HABERLER