Gündem
  • 15.10.2024 13:24

Hizbullah'ın İsrail ordusuna ait bir üsse düzenlediği drone saldırısı hakkında şu ana kadar bildiklerimiz

Hizbullah'ın İsrail ordusuna ait bir üsse düzenlediği drone saldırısı hakkında şu ana kadar bildiklerimiz

İsrail, Hizbullah'a ait bir insansız hava aracının Pazar günü alarm vermeden ülkeye nasıl girdiğini araştırıyor.

Saldırı, Hizbullah'ın insansız hava araçlarının İsrail topraklarının derinliklerine nüfuz edebildiği sadece iki gün içindeki ikinci sefer. İsrail ordusu Cuma günü Lübnan'dan ateşlenen iki insansız hava aracından birini ele geçirdi. Orta İsrail'deki kıyı kenti Herzliya'daki bir huzurevi hasar gördü.

Şu ana kadar yaşananlarla ilgili bildiklerimiz şöyle:

İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari, Hizbullah insansız hava aracının Pazar günü yerel saatle akşam 7 civarında Lübnan'dan fırlatıldığını söyledi. Saldırı, Tel Aviv'in kuzeyinde, Lübnan sınırına yaklaşık 40 mil uzaklıktaki Binyamina kasabasının bitişiğindeki bir ordu üssünü vurdu.

Saldırı, Lübnan sınırına yaklaşık 40 mil uzaklıktaki Tel Aviv'in kuzeyindeki Binyamina kasabasının bitişiğindeki bir ordu üssünü vurdu. İsrail ordusu, insansız hava aracının uyarı vermeden İsrail'e nasıl girdiğini araştıracaklarını söyledi  .

İsrail ordusu saldırıda dört askerin öldüğünü söyledi. Ordu, sekiz askerin ağır yaralandığını söyledi. Tıbbi yetkililere göre, 60'tan fazla yaralıdan onlarcası hastanede yatmaya devam ediyor.

Savunma Bakanı Yoav Gallant Pazartesi sabahı üssü gezdi . Ayrıca ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'a saldırı hakkında gece boyunca brifing verdi. İsrail'in Hizbullah'a karşı "güçlü bir yanıt" vereceğini söyledi.

Hizbullah'ın söyledikleri:

Hizbullah, İsrail'i Pazar günkü saldırının "(İsrail'in) meydan okuyan halkına yönelik saldırılarını sürdürmesi durumunda bizi bekleyen şeyin kolay kısmı" olduğu konusunda uyardı.

İsrail'in hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirmeyi amaçlayan Nahariya ve Akka'ya doğru onlarca roket fırlatıldığını, ayrıca Akka ve Hayfa bölgelerine doğru çok sayıda insansız hava aracı (İHA) gönderildiğini bildirdi.

Grup ayrıca  Pazar günü yaptığı açıklamada,  İsrail ve Güney Lübnan'daki İsrail askerlerine, ordu üslerine ve kışlalarına 38 saldırı düzenlediğini, bunun İsrail'in militan grupla savaşının başlamasından bu yana en fazla saldırı olduğunu söyledi.

Lübnan'daki grevler: Lübnan Kızılhaçı'na göre, Pazartesi günü İsrail'in kuzey Lübnan'daki Aitou köyünü vurması sonucu en az 19 kişi öldü . Kurtarma operasyonları ve enkaz kaldırma çalışmaları hala devam ediyor.

Gazze'de: İsrail'in son dokuz günde  Jabalya mülteci kampına yönelik bombardımanı  en az  300 kişiyi öldürdü. İsrail, bölgedeki artan saldırısının bir parçası olarak hastanelere tahliye emri verdi ve gıda tedarikini engelledi  . Hastanelere göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları Pazar günü en az 13'ü çocuk olmak üzere  en az 41 kişiyi öldürdü.

BM barış gücü karakoluna ihlal:  Birleşmiş Milletler barış gücü, İsrail askerlerinin uluslararası hukuku ihlal ederek güney Lübnan'daki karakollarından birine ihlal ettiğini söyledi  . İsrail ordusu daha sonra   yaralı askerleri tahliye ederken tanklarından birinin karakola çarptığını  söyledi .  Son günlerde  bir dizi İsrail askeri eylemi Lübnan'daki barış güçlerini yaraladı ve bu da küresel kınamalara yol açtı .

ABD savunma sistemi gönderiyor: ABD,  Pentagon'un Pazar günü  yaptığı açıklamaya göre, "İran'ın 13 Nisan ve 1 Ekim'de İsrail'e yönelik benzeri görülmemiş saldırılarının ardından İsrail'in hava savunmasını güçlendirmeye yardımcı olmak için" İsrail'e gelişmiş bir füze savunma sistemi ve onu çalıştıracak ABD birlikleri gönderecek . Savunma sistemi özellikle balistik füze savunması için tasarlanmış ve İsrail'in gelecekteki bir İran saldırısına karşı kendini daha iyi savunmasına yardımcı olabilir.

HİZBULLAH ÜSSÜ NASIL VURDUĞUNA YÖNELİK VİDEO YAYINLADI

 

Güncellenme Tarihi : 15.10.2024 13:37

İLGİLİ HABERLER