Dünya
  • 8.6.2021 22:06

Hizbullah'ın kurucusu koronavirüsten öldü

Hizbullah'ın kurucularından İranlı Ali Ekber Muhteşemipur koronavirüsten öldü

Lübnan'daki Şii Hizbullah hareketinin kurucuları arasında yer alan Ali Ekber Muhteşemipur'un (Muhteşemi) koronavirüs nedeniyle öldüğü bildirildi.

Lübnan'daki Şii Hizbullah hareketinin kurucuları arasında yer alan Ali Ekber Muhteşemipur'un (Muhteşemi) koronavirüs nedeniyle öldüğü bildirildi.

İran'ın resmi ajansı IRNA'nın aktardığı bilgiye göre Muhteşemipur, başkent Tahran'ın kuzey kesimindeki bir hastanede koronavirüs tedavisi görüyordu. 74 yaşındaki isim, uzun süredir yaşadığı Irak'ın Necef kentinden tedavi için Tahran'a gitmişti.

Hizbullah'ın kurucularından

1947 yılında Tahran'da doğan Muhteşemipur, uzun yıllar Necef'te eğitim aldı ve İran devrimi lideri Ruhullah Humeyni ile yakın ilişkiler kurdu.

1970'li yıllarda bazı silahlı hareketler kurulması sürecine öncülük eden isim, İran devriminde de Humeyni ile beraber oldu. 1982-1986 yılları arasında Suriye büyükelçiliği yaptı. Buradaki görevi sırasında, Lübnan'daki Şii Hizbullah hareketinin kurulmasına öncülük etti.

1984 yılında İsrail'in bir suikast girişiminde elinin bir kısmını kaybetti.

İran devrim ideolojisinin dış dünyada yayılmasına yönelik askeri ve siyasi hamlelerde yer alan Muhteşemipur, 1985-1989 yılları arasında İçişleri Bakanlığı görevinde de bulundu.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani tarafından görevlerinden alındı. Bir süre sonra tekrar etkinliğini artırdı.

2000'li yılların ardından etkisinde ciddi bir azalma olan Muhteşemipur, 2009 yılında daha reformist bir görünüm çizdi ve patlak veren protestolarla ilgili, rejimin genel görüşünün tersine ifadeler kullandı. Bu sürecin ardından İran'da kalmayarak Necef'e gitti.

Muhteşemipur, koronavirüs tedavisi gördüğü Tahran'da 7 Haziran 2021 tarihinde öldü.

Kaynak: Mepa News

 

 

Güncellenme Tarihi : 8.6.2021 22:07

İLGİLİ HABERLER