Gündem
  • 17.8.2024 23:00

Hizbullah'ın modern tünelleri İsrail'in aklını aldı

Hizbullah tünellerindeki füzeleri sergilediği bir video yayınladı

Görüntüler, arabulucuların Gazze'deki savaşı sona erdirmek ve daha büyük bölgesel çatışmaları önlemek amacıyla Doha'da bir araya geldiği sırada yayınlandı.

Lübnan'daki İran'a bağlı Hizbullah hareketi Cuma günü, gelişmiş bir yeraltı füze fırlatma tesisi ve geniş bir tünel ağını sergileyen yeni bir video yayınladı.

“Dağlarımız bizim depolarımızdır” başlığını taşıyan dört buçuk dakikalık videoda, Hizbullah mensupları olduğu anlaşılan kişiler çok sayıda ışıklandırılmış tünelden geçerken, motosikletler ve hatta füze taşıyan büyük kamyonlar da bu tünellerde ilerlerken görülüyor.

Görüntülerde “Imad 4” yazılı bir tabela görülüyor; bu tabela 2008 yılında Şam'da İsrail'in suçladığı bir bombalı araç saldırısında öldürülen üst düzey Hizbullah komutanı Imad Muğniye'e açık bir gönderme yapıyor.

Çarpıcı ve gösterişli propaganda videosunun yayınlanması, Gazze için ateşkes arayışında olan müzakerecilerin Doha'da bir araya geldiği ve ABD, Fransa ve Arap devletlerinin Lübnan ile İsrail arasında daha büyük bir savaşı önlemek için diplomatik çabalarını arttırdığı bir döneme denk geldi.

Videonun başında ve sonunda Hizbullah lideri Hassan Nasrallah'ın konuşmalarından alıntılar İbranice ve İngilizce altyazılarla gösteriliyor.

Nasrallah videonun başında “Bugün Lübnan'daki direniş, silah, teçhizat, kabiliyet, mensup, kadro, yetenek, uzmanlık, tecrübe ve aynı zamanda inanç, kararlılık, cesaret ve iradeye sahip olması bakımından, bölgede faaliyete geçtiği günden bu yana hiç olmadığı kadar güçlüdür” diyor.

Daha sonra tünellerden fırlatılmaya hazır füze rampalarını gösteren kapılar açılıyor.

Videoda Nasrallah'ın 2018 yılında yaptığı ve “İsrail Lübnan'a bir savaş dayatırsa, İsrail hiç beklemediği bir kader ve gerçekle karşı karşıya kalacaktır” dediği konuşmasından bir alıntı da yer alıyor.

Hizbullah ve İsrail, Hamas öncülüğünde İsrail'in güneyindeki yerleşim yerlerine düzenlenen saldırının ardından Gazze'ye açılan savaşın bir gün sonrası olan 8 Ekim'den bu yana neredeyse her gün sınır çatışması yaşıyor.

BM'ye göre Ekim ayından bu yana İsrail saldırılarında 120'si sivil olmak üzere yaklaşık 500 Lübnanlı öldürüldü.

Çoğunlukla kontrol altında tutulan ancak son derece ölümcül olan çatışma, İsrail'in Beyrut'un güney banliyölerinde en üst düzey Hizbullah komutanı Fuad Şükür'e ve Tahran'da Hamas'ın siyasi lideri İsmail Heniye'ye yönelik çifte suikastının ardından en yüksek tırmanma noktasına ulaştı.

Hem İran hem de müttefiki Hizbullah suikastlara misilleme yapma sözü verdi.

Güncellenme Tarihi : 17.8.2024 21:27

İLGİLİ HABERLER