Gündem
  • 22.8.2024 00:55

Hortumun batırdığı Süper lüks yatta 6 süper zengin öldü

Batık süper yatta kaybolanları arama çalışmalarında beşinci ceset bulundu..

İtalyan yetkililer , hafta başında Sicilya açıklarında batan "Bayesian" adlı süper yatta kaybolanları arama çalışmalarında beşinci bir cesedin bulunduğunu bildirdi .

Sicilya Sivil Savunma Ajansı Başkanı Salvatore Cocina, Çarşamba günü CNN'e yaptığı açıklamada, beşinci cesedin yatta bulunduğunu ancak henüz bulunamadığını veya kimliğinin tespit edilemediğini söyledi.

Haber, dalgıçlar tarafından Çarşamba günü daha önce bulunan dört cesedin ardından geldi, ancak bulunan kişilerin kimlikleri henüz belirsizliğini koruyor.

CNN'den bir ekip, Çarşamba günü erken saatlerde İtalyan yetkililerin, Sicilya'nın Porticello limanında kurtarma botlarından ambulanslara dört ceset torbası taşıdığını gördü.

The luxury sailboat, the Bayesian (pictured), was docked off the coast of Porticello, near Palermo, when a tornado hit the area just before 5am

İngiliz bayraklı gemi, dünyanın en yükseklerinden biri olan direği şiddetli bir fırtına sırasında ikiye bölündükten sonra Pazartesi sabahı erken saatlerde battı - gemideki 22 kişiden en az biri öldü. On beş kişi kurtarıldı, ilk başta altı kişinin kayıp olduğu bildirildi ve Pazartesi günü bir ceset bulundu - gemideki şef Ricardo Thomas'a ait olduğu düşünülüyor.

The Bayesian, which was previously known as the Salute, was a 56m long vessel built in Viareggio, Tuscany, by luxury shipmaker Perini Navi in 2008

Kayıp kişiler arasında İngiliz teknoloji devi Mike Lynch ve 18 yaşındaki kızı Hannah Lynch, Morgan Stanley International direktörü Jonathan Bloomer ve eşi Judy Bloomer, tanınmış Amerikalı avukat Chris Morvillo ve eşi Neda Morvillo yer alıyor.

The new interior was modelled on a Japanese style

Güvenlik kamerası görüntüleri, bir hortumun 56 metre uzunluğundaki (184 fit) yatı batırmasından önceki anları gösteriyor. Yağmur limana şiddetle yağarken, grenli video, teknenin fırtına tarafından hırpalandığını, alabora olmadan önce bir yandan diğer yana şiddetle sallandığını gösteriyor.

CNN, videonun yerini veya tarihini bağımsız olarak doğrulayamadı ancak görüntülerde görülen geminin profili, Bayes tasarımına uyuyor gibi görünüyor.

It won several awards for its styling when it was first made

Mike Lynch'in eşi Angela Barcares hayatta kaldı. Sicilya'daki bir hastanede tekerlekli sandalyede otururken İtalyan gazetesi La Repubblica'ya konuşan Bacares, teknenin yana yatması nedeniyle yerel saatle sabah 4'te uyandığını söyledi.

Kendisi ve eşinin ilk başta endişelenmediklerini ancak yatın camları kırılınca endişelendiklerini söyledi.

Yat, küçük bir hortum -bir tür hortum- Akdeniz adasının üzerinde döndükten sonra battı ve muhtemelen Porticello limanından yaklaşık yarım mil uzakta demirlemiş olan tekneyi alabora etti. Görgü tanıkları, iskelenin yakınında bir moloz dağı bırakan şiddetli fırtınaları ve kasırga rüzgarlarını anlattı.

Bayesian'ın demirlediği yere bakan bir villanın sahibi olan görgü tanığı, batan yat haberinin ortaya çıkmasının ardından, teknenin battığını gösteren güvenlik kamerası görüntülerini izlediğini söyledi.

İtalyan yayın kuruluşu ANSA'ya verdiği demeçte, "Sadece 60 saniyede geminin kaybolduğunu görebiliyorsunuz," dedi. "Neler olduğunu açıkça görebiliyorsunuz. Gemi için yapılabilecek hiçbir şey yoktu. Çok kısa bir sürede kayboldu."

Geminin pazartesi günü batmasından bu yana, kurtarma ekipleri enkazın daha derinlerine ulaşmaya çalışıyor ve kurtulanları bulma umutları azalıyor.

Salı günü dalgıçlar, yatın kontrol köprüsünün altındaki bazı odalar da dahil olmak üzere enkazın içine erişebildiler. Ancak tugay, geminin içindeki çok sayıda engel ve dar geçitler nedeniyle operasyonların "karmaşık" olduğunu ve Çarşamba günkü operasyonun bu geçitlerden bazılarını açmaya çalışacağını söyledi.

ANSA'nın haberine göre, acil durum ekipleri Çarşamba günü kayıp kişileri arama çalışmalarına yeniden başladı ve geminin bekleme salonlarını incelemeye başladı.

Kurtarma çalışmalarını zorlaştıran şey, dalgıçların yaklaşık 50 metre (yaklaşık 150 fit) su altında olduğu düşünülen enkaz alanında geçirebilecekleri kısa süre. Dalgıçlar, yüzeye çıkmadan önce bölgeye ulaşıp keşfetmek için yalnızca 12 dakikaları olduğunu söyledi.

Enkazdan üç gün sonra, araştırmacılar geminin bu kadar çabuk nasıl battığını hala anlayamadılar. Deniz Arama ve Kurtarma Konseyi başkanı Matthew Schanck, Salı günü bu tür olayların son derece nadir olduğunu söyledi.

"Aşırı hava koşullarına bakıldığında, eğer bir su hortumuysa, ki öyle görünüyor, ben bunu kara kuğu olayı olarak sınıflandırırım," dedi, nadir ve öngörülemez bir olaya atıfta bulunarak. "Denizcilik sektörünün dışında bile, tüm sektörler kara kuğu olaylarıyla mücadele ediyor," diye ekledi.

Schanck, Sicilya'nın hortumlar veya su fırtınalarıyla "ünlü" olmadığını ancak bunların "her gün olmasa da" meydana gelme riskinin bulunduğunu söyledi.

"Gemi inşasında ve gemi dengesinde potansiyel olarak değişikliklere yol açabilecek sonuçların ne olacağını görmenin önemli olduğunu düşünüyorum" dedi ve gemi inşa yönetmeliklerinin "hepsinin güvenlik düşünülerek tasarlandığını" vurguladı.

İtalyan kurtarma ekiplerinin günlük arama çalışmalarını tamamladıktan sonra yarın şafak vakti arama çalışmalarına devam etmesi bekleniyor.

Bu arada, Birleşik Krallık Deniz Kazaları Soruşturma Şubesi (MAIB), olay yerinde ön değerlendirme yapmak üzere dört müfettişten oluşan bir ekibin Palermo'ya gönderileceğini duyurdu.

Güncellenme Tarihi : 22.8.2024 01:04

İLGİLİ HABERLER