Gündem
  • 3.10.2024 09:53

Husiler iki petrol tankerini vurdu

Patlayıcı Dolu Drone Botu Kızıldeniz'de Petrol Tankerine Çarptı

Patlayıcı yüklü bir insansız hava aracının Yemen kıyılarında seyreden bir petrol tankerine çarpması, İsrail'in hava saldırılarının ülkedeki Husi militanlarını ticari nakliye araçlarına saldırmaktan alıkoyamadığının bir göstergesi .

İngiltere'nin bölgedeki deniz irtibat görevlisi Twitter'da yaptığı açıklamada, 900 fitlik geminin isyancıların elindeki liman kenti Hudeyde'nin 64 deniz mili kuzeybatısında mürettebatsız bir yüzey gemisi tarafından vurulduğunu söyledi. Olayda, kargo olmadığında yük gemisinin dengesini sağlamak için su tutan bir tank delinmiş.

İngiltere yetkilileri gemiyi tanımlamasa da, konuyla ilgili bilgisi olan bir güvenlik uzmanı bunun petrol tankeri Cordelia Moon olduğunu söyledi . Bu, geminin dijital izleriyle tutarlı olurdu. Gemi, yakın zamanda Hindistan'a Rus petrolü teslim ettikten sonra Akdeniz'e doğru geri dönüyordu.

Uluslararası denizcilik veritabanı Equasis, Cordelia Moon'un yöneticisinin Margao Marine Solutions adlı bir Hint şirketi olduğunu gösteriyor. Şirkete gönderilen bir e-postaya, şirkete ulaşmanın tek yolu olarak yanıt verilmedi. S&P Global tarafından tutulan bir veritabanına göre sigortacısı bilinmiyor.

Kaptan, mürettebatın güvende olduğunu ve geminin bölgedeki ticari gemilerle iletişim kuran Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları limanına doğru ilerlediğini bildirdi.

İkinci Saldırı

UKMTO ayrıca, bu kez Hudeyde'nin 97 deniz mili kuzeybatısında başka bir gemiye ikinci bir saldırı düzenlendiğini bildirdi.

"Gemi hasar gördü. Tüm mürettebatın güvende olduğu bildirildi. Yetkililer soruşturmayı sürdürüyor" dedi.

Yemen'deki Husi isyancıların şüpheli saldırıları, haftalardır ticari gemilere yönelik ilk saldırılar olacak. İsrail ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Yemen'deki bir liman ve birkaç elektrik santralini bombaladığını söyledi. 

İran destekli İslamcı militan örgütler ağına dahil olan Husiler, İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı başlattığı savaşa yanıt olarak 2023'ün sonlarında Kızıldeniz'deki gemileri hedef almaya başladı. 

İsyancılar, ABD ve müttefikleri onları caydırmak için hava saldırıları başlattıktan sonra bile saldırılarına devam ettiler. Nakliye şirketlerinin büyük bir kısmı, bölgeden kaçınmak için gemileri daha uzun rotalara göndermeyi tercih etti. Sigorta maliyetleri keskin bir şekilde arttı.

Husiler, Gazze'deki savaşın bir yılını doldurmasına yaklaşırken ve bölgesel bir çatışmaya dönüşmesinden endişe edilirken, Filistinlilerle dayanışma içinde İsrail ve Batı bağlantılı gemileri hedef aldıklarını duyurdu. 

Saldırılar, İsrail kara kuvvetlerinin Lübnan'a girmesi ve güney Lübnan'a asker göndermesinin yanı sıra Beyrut'un güney banliyölerindeki hava saldırılarıyla birlikte daha geniş bir bölgesel çatışma riskini artırmasıyla gerçekleşti. Tırmanma, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve diğer üst düzey yetkilileri öldüren İsrail hava saldırılarının günlerini takip ediyor.

Husiler Pazartesi günü İsrail'i hedef alan "askeri operasyonları tırmandırma" tehdidinde bulundu.

Güncellenme Tarihi : 3.10.2024 09:58

İLGİLİ HABERLER