İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ NEDENİYLE YARGILANAN SAYISI ARTTI
Merkezi ABD'de bulunan örgütün Örgütün (HRW) yayımladığı "Dünya Raporu 2008"de, Türkiye'de insan haklarının korunması konusunda son zamanlarda gerileme yaşandığı ileri sürüldü. Raporda, 2007 yılında ifade özgürlüğündeki kısıtlamalar nedeniyle yargılanan ve cezalandırılan kişilerin sayısı ile "uluslararası insan hakları hukukuna aykırı tartışmalı mahkeme kararı" sayısında artış olduğu kaydedildi.
Gazeteci Hrant Dink cinayeti öncesi ve sonrasındaki gelişmelerin ayrıntılı biçimde değerlendirildiği raporda, "ifadenin suç sayılmasının, Türkiye'de insan haklarının korunmasının önündeki en büyük engel olduğu" görüşü dile getirildi. Raporda, Hrant Dink'in 2006 yılında yazılarından ve konuşmalarından dolayı sık sık kovuşturmaya uğradığı ve Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi uyarınca yargılandığı için olumsuz bir şekilde gündeme geldiği belirtildi.
Raporda, Hrant Dink'in oğlu ve Agos gazetesinin editörü Arat Dink ve gazetenin imtiyaz sahibi Serkis Seropyan'ın da 301. madde uyarınca "Türklüğü aşağılamak" suçundan bir yıl ceza aldıkları, cezalarının daha sonra ertelendiği hatırlatıldı.
Türkiye'de insan hakları savunucusu bazı kişilerin ölüm tehditleri aldığı, derneklere yönelik "uzun ve yorucu kayıt prosedürleri ile yasal kısıtlamaların" devam ettiğini öne sürülen raporda, hükümetin 301. madde gibi ifade özgürlüğü önündeki engelleri kaldırma konusunda gerekli adımları atmadığı eleştirisine yer verildi.
Raporda, DTP hakkında açılan kapatma davasının hala Anayasa Mahkemesinde beklemede olduğu, birçok parti yetkilisi hakkında çeşitli ifadelerinden ötürü dava açıldığı kaydedildi.
Türkiye'de mahkemelerin hak ihlali ve görevi kötüye kullanma ile suçlanan güvenlik güçleri mensuplarına karşı müsamaha gösterdiği iddia edilen raporda, Kızıltepe'de Ahmet ve Uğur Kaymaz'ın öldürülmesi davasında sanık olan dört polis memurunun beraat etmeleri bu iddialara örnek gösterildi.