İki bakana yaptırım ne mana taşıyor?
ABD, Papaz Andrew Brunson davası nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e yaptırım uygulama kararı aldığını açıkladı.
Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, "ABD Başkanı'nın talimatı doğrultusunda ABD Hazine Bakanlığı, ikisi de Pastör Brunson'ın gözaltına alınması ve tutuklanmasında önemli rol oynayan içişleri ve adalet bakanlarına yaptırım uygulamaktadır" açıklamasını yaptı.
Sanders, "Brunson'ın herhangi bir suç işlediğine dair bir kanıt bulunmadığını ve kendisinin, Türk hükümetinin adil olmayan tutukluluğunun kurbanı olduğunu" belirtti.
Bakanların ABD'deki mal varlıkları donduruldu
ABD Hazine Bakanı Steve Mnuchin de yaptırım kararıyla ilgili yazılı bir açıklama yayımladı.
Açıklamaya göre yaptırımlar kapsamında, iki bakanın ABD'deki mal varlıkları ve mal varlıklarından elde edebilecekleri faiz gelirleri donduruldu ve ABD vatandaşlarının bakanlarla herhangi bir iş ve işlem yapması yasaklandı.
Mnuchin açıklamasında, "Pastör Brunson'ın Türk yetkililer tarafından dil olmayan tutukluluğu ve davasının devamı basit bir şekilde kabul edilemezdir" dedi.
Küresel Magnitsky Yasası kapsamında alınan yaptırım kararına göre Gül ve Soylu'nun bakanlıklarının Türkiye'de "ciddi insan hakkı ihlallerinde" bulunduğu ve buna göre 13818 numaralı Başkanlık Kararnamesi'ne referansla sorumlu tutuldukları kaydedildi.
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, "Papaz Brunson'ın haksız tutukluluğu ve adli sürecin Türk yetkililer tarafından devam ettirilmesi en basit şekilde kabul edilemez" ifadesini kullandı. Mnuchin sözlerine "Başkan Trump'ın tekrar tekrar ifade ettiği gibi ABD, Türkiye'den Brunson'ın derhal serbest bırakılmasını beklemektedir" şeklinde devam etti.
Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Gül ve Soylu'nun ABD'deki mülkiyetleri bloke edilirken, ABD'li kişi ve kurumların bu kişilerle iş yapmasına engel getirildi.
Beyaz Saray'dan açıklama
İki bakana karşı getirilen yaptırımla ilgili olarak Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da bir açıklama yaptı. Brunson ile ilgili olarak "Türk hükümetinin haksız ve adaletsiz yaklaşımının bir kurbanıdır" ifadesini kullanırken, Başkan Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyu defalarca konuştuğunu kaydetti.
Küresel Magnitsky Yasası nedir?
ABD'nin Küresel Magnitsky Yasası, yolsuzluğa bulaşmış kişi ve kurumların yanı sıra insan hakları ihlallerinin sorumlularını hedef alıyor ve listeye alınan kişilerin ABD'deki varlıklarına el konulabilmesini, seyahat ve ABD'li şirketlerle iş yapma yasağı getirilebilmesini öngörüyor.
Rusya'daki insan hakları ihlallerinin sorumlularına karşı 2012 yılında çıkarılan ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çevresindeki oligarklara yaptırım getiren Magnitsky Yasası, 2016 yılında tüm dünyada insan hakları ihlali yapan kişi ve kurumları hedef alacak şekilde genişletilmişti.
Pompeo ve Çavuşoğlu biraraya gelecek
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu gelecek hafta biraraya gelecek.
Erken saatlerde Bloomberg'in internet sitesinde yayımlanan bir haberde, ABD'nin Türkiye'de ekonomik yaptırım uygulayacağı kişilerin ve kurumların listesini hazırladığı bildirilmişti.
Bloomberg'in haberinde, ABD'nin Türkiye'deki bazı kişilere ve kurumlara 2016 tarihli Küresel Magnitsky Yasası kapsamında yaptırım uygulayacağı belirtilmişti.
Güncellenme Tarihi : 1.8.2018 23:29