Dünya
  • 29.6.2024 13:45

İki bakanın rütbeleri sökülüp mahkemeye sevkedildi

Çin'de iki eski savunma bakanı Komünist Parti'den ihraç edildi, rütbeleri söküldü

Çin ordusu içerisinde tasfiye hamlesinin devam ettiği bildiriliyor.

Çin devlet yayın kuruluşu CCTV'nin haberine göre Çin yönetimi bugün, eski savunma bakanları Li Shangfu ve Wei Fenghe'yi yolsuzluk iddiaları nedeniyle Komünist Parti'den ihraç etti.

Li, hakkındaki yolsuzluk iddiaları sürerken iki ay boyunca kaybolmuş, ardından geçen yıl Ekim ayında hiçbir açıklama yapılmadan görevden alınmıştı.

Li ve Wei, Çin lideri Xi Jinping tarafından yönetilen ve silahlı kuvvetleri komuta eden Merkezi Askeri Komisyon'un (CMC) eski üyeleriydi.

CCTV'ye göre Li geçen yıl 31 Ağustos'ta "parti disiplini ve hukukun ciddi ihlali" nedeniyle ordunun iç soruşturmasına dahil edildi.

CMC'nin Disiplin Teftiş Komisyonu tarafından yürütülen soruşturmada Li'nin siyasi ve örgütsel disiplinleri ciddi şekilde ihlal ettiği, soruşturmaya direndiği, kendisi ve başkaları için şahsi menfaat peşinde olduğu, rüşvet verdiği ve aldığı iddia edildi.

CCTV haberinde "Üst düzey bir parti lideri ve askeri lider olarak Li Shangfu asıl misyonuna ihanet etti ve parti ruhunun ilkelerini kaybetti" denilerek şu ifadelere yer verildi:

"Eylemleri askeri teçhizat sektörünün siyasi ve endüstriyel ortamını ciddi şekilde lekeledi, partinin davasına, ulusal savunma ve ordunun gelişimine ve üst düzey liderliğin imajına önemli zararlar verdi. Suiistimalinin niteliği son derece ciddi, etkisi son derece zararlı ve sonuçları özellikle ağır."

Li'nin 2018-2023 yılları arasında savunma bakanı olarak görev yapan selefi Wei de siyasi ve örgütsel disiplinleri ciddi şekilde ihlal etmek, soruşturmaya direnmek, rüşvet ve sadakat kaybı ile suçlandı.

İki generalin soruşturmaları askeri savcılığa sevk edildi ve generallerin rütbeleri söküldü.

İki ismin ordu içerisindeki roket birimi bünyesinde yolsuzluklar gerçekleştirdiği öne sürülüyor.

Kaynak: Mepa News

Güncellenme Tarihi : 29.6.2024 13:46

İLGİLİ HABERLER