Dünya
  • 13.3.2022 23:56

İkiye bölünme riski doğdu! Rusya yaptırımları bilim dünyasını da vuracak

Batı dünyasının Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Ukrayna’ya saldırmasının ardından 5 binden fazla yaptırıma maruz kalan Rusya, bu alanda İran, Suriye ve Kuzey Kore’yi geride bırakarak dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi oldu. Rusya’nın uluslararası bilimsel projelerden de dışlanmaya başlamasının ise şaşırtıcı sonuçlarının olacağı tahmin ediliyor.

Rusya’nın Ukrayna işgali 18'inci gününde. Rus ordusu Ukrayna topraklarında ilerledikçe, Rusya’ya uygulanan yaptırımların sayısı da giderek artıyor. Ekonomik yaptırımların hemen ardından dünyaca ünlü onlarca markanın Rusya pazarından çıkacağını açıklamasıyla birlikte ulaşımdan bilişim teknolojilerine, gıdadan eğlence sektörüne varana kadar Rusya’da günlük yaşamda aksamalar yaşanacağı tahmin ediliyor. Bilim insanları Rusya’nın uluslararası bilimsel projelerden dışlanmaya başlamasıyla birlikte uzay çalışmaları başta olmak üzere birçok alanda aksaklıklar yaşanacağı uyarısında bulunuyor.

Dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı olarak bilinen büyük hadron çarpıştırıcısına ev sahipliği yapan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN), Rusya'nın gözlemci statüsünü askıya aldığını ve Rusya ile olan tüm iş birliklerini sonlandırdıklarını duyurdu. Bilim dünyası, benzer kararların “Yapay güneş” olarak bilinen ve insanlık tarihinde sıçrama yaratacağı düşünülen ITER projesinde ve uzay çalışmalarında da alınmasından endişe ediyor.

İkiye bölünme riski doğdu Rusya yaptırımları bilim dünyasını da vuracak

'BİRÇOK PROJE ERTELENDİ VEYA İPTAL OLDU'

Rusya’nın birçok uluslararası projede önemli rol oynadığını belirten Astrofizikçi Dr. Öğretim Üyesi Selçuk Topal, uzay çalışmaları başta olmak üzere birçok projede sıkıntılı durumlar yaşanabileceğini söyledi. Topal sözlerine, “Avrupa Uzay Ajansı ile Rusya Uzay Ajansı arasındaki ortak bir Mars projesi olan ExoMars muhtemelen ertelenecek. Mars’a bu yıl eylül ayında gönderilmesi planlanan yüzey aracı öyle görünüyor ki en erken 2024 yılına kalacak. Çünkü Mars’a iki yıllık zaman pencerelerinde uzay aracı gönderilir. Almanya ile Rusya arasındaki ortak projenin bir ürünü olan uzay teleskobu eROSITA Almanya tarafından güvenli moda alındı. Yani teleskop şu an veri almıyor. O verileri bizim ülkemiz astronomları da kullanacaktı. Avrupa’nın roketlerini uzaya gönderdiği tesis Fransız Guyanası’nda bulunur. Rusya oradaki personelini çekti. Bu elbette bazı aksaklıklara neden olacaktır. Almanya Araştırma Vakfı ve MIT Rusya ile olan tüm bilimsel ortaklıkları durdurdu” şeklinde devam etti ve şu an için gelişmelerin olumsuz etkilediği çalışmalardan bazılarını sıraladı.

 

Güncellenme Tarihi : 13.3.2022 23:30

İLGİLİ HABERLER