Gündem
  • 24.8.2024 23:18

İlhan Omar: 11 kez seyahat etti ve Washington'un silahlarla desteklediği bir savaşın sona ermesi için yalvarıyor.

 “Blinken, İsrail'le yaptığı görüşmelerde aşağılanıyor.” İlhan Omar: 11 kez seyahat etti ve Washington'un silahlarla desteklediği bir savaşın sona ermesi için yalvarıyor.
ABD Temsilciler Meclisi Temsilcisi İlhan Omar, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir değişimi müzakerelerini görüşmek üzere İsrail'e yaptığı ziyaret sırasında aşağılandığını belirterek, ABD Başkanı Joe Biden yönetimini "soykırım niteliğindeki savaşı tanımayı reddetmekle" eleştirdi. ”

Bu, 21 Ağustos 2024 Çarşamba akşamı Demokrat Parti konferansının yapıldığı Chicago eyaletinde Temsilci Cori Bush ile yaptığım basın toplantısında geldi.

Blinken'in ateşkes ve esir değişimi görüşmeleri için yaptığı ziyaretlere değinen Omar, şöyle konuştu: "Şimdi kendinize sorun. Dışişleri Bakanımız nasıl 11 kez seyahat edip, olaya neden olan bombaları ve silahları sağlamaya devam ettiğimiz bir olayın sona ermesi için yalvarabilir? "


"Yönetimimizin temsilcilerinin maruz kaldığı bu aşağılanmadan nasıl utanmayalım? Uluslararası hukuka saygı duyduğumuzu söylemek sadece ikiyüzlülük değil aynı zamanda aşağılayıcıdır."

Omar, ABD Başkanı Joe Biden yönetimini İsrail'in Gazze'de yürüttüğü "soykırım savaşını kabul etmeyi reddettiği" için eleştirdi.

Biden'ın "ateşkes için yorulmadan çalıştıkları" açıklamasını yorumlayan Omar, şöyle konuştu: "Böyle bir açıklama yaptıkları için kendilerinden utanmaları lazım, çünkü bu silahları biz sağlıyoruz."

Omar, Washington yönetimine şöyle seslendi: "Eğer gerçekten ateşkes istiyorlarsa, silah göndermeyi bırakmalılar."


İsrail ve Hamas, son turlarında 15 ve 16 Ağustos'ta Katar'ın başkenti Doha'da tutuklu değişimi ve Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması amacıyla dolaylı müzakereler gerçekleştirdi.

Gerçeğin aksine, 19 Ağustos'ta düzenlediği basın toplantısında İsrail'e gelen Blinken, "İsrail'in masadaki ateşkes teklifini kabul ettiğini" iddia etti ancak anlaşma taslağındaki şartlara değinmekten kaçındı.

Salı günü üst düzey bir Amerikalı yetkili gazetecilere verdiği demeçte, isminin kullanılmamasını talep ederek, "Netanyahu'nun katı tutumlarının ateşkes anlaşmasına varılmasına yardımcı olmadığını ve anlaşmaya varma yeteneğini tehlikeye attığını" söyledi.

İsrail, 7 Ekim'den bu yana Amerika'nın desteğiyle Gazze'ye savaş yürütüyor. Çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 13.000'den fazla Filistinlinin öldürülmesi ve yaralanmasıyla ve 10.000'den fazlasının kaybolmasıyla sonuçlandı.

Tel Aviv, BM Güvenlik Konseyi'nin savaşı derhal durdurma kararlarını ve Uluslararası Adalet Divanı'nın soykırım eylemlerini önlemek ve Gazze'deki insani durumu iyileştirmek için önlem alınması yönündeki emirlerini göz ardı ederek savaşı sürdürüyor.

 



 

Güncellenme Tarihi : 24.8.2024 23:53

İLGİLİ HABERLER