İmralı süreciyle ilgili flaş açıklama
ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, çözüm sürecinin başarılı olması halinde Türkiye'nin kazançlı çıkacağını belirterek, ''Böylesi bir ortamda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı'na düşen şey bu sürecin arkasında olduğunu ifade edip, sürece destek vermektir'' dedi.
Terör örgütünün elindeki kamu görevlilerinin serbest bırakılacağına yönelik açıklamaların hatırlatılması üzerine Bozdağ, serbest bırakılmalarının ailelerini ve herkesi memnun edeceğini dile getirdi. Bozdağ, serbest bırakılmayla ilgili zamanlama konusunda bir istihbarat olup olmadığı yönündeki soruya ise ''Hayır. Şu anda bir bilgimiz yok'' yanıtını verdi.
-''Cumhuriyet Halk Partisi samimi davranmıyor''-
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çözüm süreciyle ilgili bilgilendirilmediklerine ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine Bozdağ, ''Sayın Kılıçdaroğlu, bu çözüm süreci Türkiye kamuoyunun gündemine ilk geldiği zaman 'Sürece kredi açtığını' söylemişti. Daha sonra bu kredinin ne anlama geldiği tartışılırken bunun 'destek anlamına geldiğini' ifade etmişti. Ama biz de o zaman bu kredinin 'samimi bir destek olmadığını' da söyledik. Neden- Kılıçdaroğlu belli bir süre eleştirmeme kararı aldı öyle anlaşılıyor. Bugün ortaya çıkan açıklamalara baktığınızda da bu destek değil, belli bir süre eleştirmemek gibi bir yaklaşımı gösteriyor. Tabi Cumhuriyet Halk Partisi samimi davranmıyor. Yani çözüm süreci Türkiye için hayırlı bir sonuç doğurduğunda bundan CHP de kazançlı çıkacaktır, MHP de kazançlı çıkacaktır, AK Parti de, BDP de. Bütün Türkiye bundan kazanacaktır. Böylesi bir ortamda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı'na düşen şey bu sürecin arkasında olduğunu ifade edip, sürece destek vermektir. Ama maalesef göründüğü gibi süreç içerisinde ortaya çıkacak bazı tartışmalı şeyler olduğunda hemen oradan hükümeti eleştirmeye bu süreci olumsuz etkileyecek yaklaşımlar ortaya koymaya buradan bir siyasal rant devşirmeye dönük yaklaşımları ortaya koyuyorlar. Tabi bu kredi açma iradesinin gayrı samimi bir irade olduğunu da gösteriyor.''
-''Herkes kazançlı çıkacak''-
Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi kapsamında önceki dönemlerde TBMM'de bilgilendirme ve kapalı oturum yapıldığını ifade eden Bozdağ, TBMM'de de konuyla ilgili defalarca görüşmeler yapıldığını belirtti. Bozdağ, şunları söyledi:
''Ama maalesef hükümeti eleştirmekten başka bir sonuç ortaya koymadı. Her görüşmeyi, hükümete eleştiri yöneltmek için bir fırsat olarak görüyorlar. Çözüm önerilerini ortaya koymak ve bu konuda parti politikalarının ne olduğunu ortaya koymak, hükümetin ortaya koyduğu iradeye dair değerlendirmelerini yapmak yerine sadece eleştiri yapan bir yaklaşımın içerisinde. Hatırlarsanız sayın Başbakanımızı ziyaret etmişti. Kendisi çözüme dair görüşmeler başlatmıştı, hatta hükümete 'gelin beraber yapalım bu işi' diye çağrıda bulunmuştu. O zaman da '3 CHP'den, 3 AK Parti'den hemen komisyon oluşturalım, çalışalım' dendiğinde CHP ortalıklarda görünmemişti, hala da ortada yok. Onun için ben buradan bütün partilere, hem Cumhuriyet Halk Partisi'ne hem diğer partilere şu çağrıda bulunuyorum, çözüm iradesine, çözüm sürecine hep beraber sahip çıkalım. Türkiye terörün bittiği, kanın durduğu, göz yaşının dindiği bir ortama kavuştuğunda daha güçlü olacaktır. Bundan da herkes kazançlı çıkacaktır.''
''Süreç içerisinde millete rağmen bir şey olması söz konusu değildir'' ifadesini kullanan Bozdağ, iktidar olarak da her şeyi milletle beraber yaptıklarını dile getirdi. Bozdağ, ''Sayın Başbakanımız da Balıkesir seyahati sırasında konuşmalarında ifade ettiler, milletle beraber biz bu yolu yürüyeceğiz. Millete rağmen hiçbir adım atmamız söz konusu olmayacaktır. Bu kadar net'' dedi.
Genel af konusunun gündemde olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine Bozdağ, Başbakan Erdoğan'ın affın söz konusu olmadığı yönündeki açıklamalarını hatırlatarak şunları kaydetti:
''Ama sürekli bir biçimde bu sürecin arkasındaki halk desteğini azaltmak, bu sürecin doğurduğu pozitif iklimi ortadan kaldırmak için çabalar var. Bazı konular, halkın rahatsız olacağı konular sanki sürecin içerisinde varmış gibi gündeme getirilerek onun üzerinden tartışma yapılarak, tartışma yaptırılarak sürecin doğurduğu pozitif iklimi ortadan kaldırmaya, halkımızın sürece verdiği desteği azaltmaya dönük adımlar olarak görüyorum bu tartışmaları.''
-Avrupa'da çocukların evlatlık verilmesi-
Bozdağ, Avrupa'da yaşayan vatandaşların ellerinden alınan çocuklarıyla ilgili bir soru üzerine, yaklaşık 6,5 milyon Türk insanın yurt dışında yaşadığını ve bunlarla ilgili olarak YTB başta olmak üzere devletin ilgili kurumlarının kapsamlı çalışmalar yaptığını dile getirdi.
Ailesinden alınan bazı çocukların kendi kültürüne göre yetiştirilmesi gerektiği halde buna özen gösterilmediğini ifade eden Bozdağ, bu yönde çalışmalarının olduğunu ancak Türk aileler aileden alınan çocuklara bakma noktasında maalesef yeteri kadar istekli davranmadıklarını bildirdi.
Türk ailelerin bakıcı aile olma konusunda bilinçlendirilmesine yönelik ciddi çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Bozdağ, şunları söyledi:
''Bunun faydası olacağına ben yürekten inanıyorum. Ancak bazı ülkeler gerçek dışı nedenlerle ailelerden çocukları, subjektif bir takım yaklaşımlarla ailelerden çocukları aldığına dair de çok ciddi duyumlar ve duyumlardan öte değişik yerlere ilişkin bilgiler de var. Biz bunların üzerine de kurum olarak gidiyoruz takip ediyoruz. Böylesi bir haksız uygulamaya maruz kalan vatandaşlarımıza her tür desteği veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Ben buradan Türk ailelere bakıcı aile olmaları konusunda çağrımı bir kez daha yeniliyorum ve ilgili ülkelere de ailelerden çocukları gerçek dışı nedenlerle almamalarını, eğer almayı doğuracak bir neden ortaya çıktığı zaman da öncelikle ailenin rızasını alarak bakıcı bir aileye vermelerini, o mümkün olmuyorsa da ailenin kültürüne uygun, onların onayladığı bir kültür ortamında çocukların yetiştirilmesi konusunda bizim de girişimlerimiz çalışmalarımız oluyor. Bu tür çalışmaları devam ettireceğiz''.
Muhabir: Enes Kaplan
Yayıncı: Ebubekir Gülüm